Re: Nárok na dovolenou
Nárok jste měla na 5/12. Při celkovém nároku 20 dní to je 8,5 dne, pokud je nárok na 25 dní, tak je to 10,5 dne. Jestliže jste žádnou nečerpala, měla vám být proplacena při rozvázání prac. poměru. Nekrátila se, protože jste nepromarodila 100 prac. dní a jestli počítám správně, odpracovala jste víc jak 60 směn, takže vám vznikl plný nárok. Jinak by se počítala 1/12 za každých 22 odprac. dní. Od 1.1.07 to je za každých 21 odprac. dní.
Děkuji za Vaši odpověď. Takhle jsem si to přesně představovala taky a žádala sem od své firmy proplacení té dovolené. Napsali mi, že na proplacení nárok nemám, protože sem byla tak dlouho nemocná. Volala jsem tedy na inspektorát ochrany práce a tak mi právník sdělil, že opravdu na žádné proplacení dovolené nárok nemám, jelikož jsem pobírala nemocenskou a tudíž by to bylo dvakrát placené.
To byl asi právník na baterky a ty už mu asi dochází. Je to tak, jak Vám píší přede mnou. Pokud jste u toho zaměstnavatele odpracovala aspoň 60 pracovních směn (a do toho se počítají svátky, ve kterých jste byla doma, ale které jste měla zaplacené), pak Vám náleží 1/12 z celoroční výměry za každý celý měsíc u zaměstnavatele, tj. 5/12. A protože jste nepromarodila ani 100 prac. směn, dovolená se nekrátí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.