Vlákno názorů k dotazu Zdanění přísp.na penz.připojišt.od1.1.07 od Anna - ŘEŠENÍ - bez nekonečného cyklu :-)! ***Právě jsem se...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 1. 2007 15:04

Anna (neregistrovaný)

ŘEŠENÍ - bez nekonečného cyklu :-)!
    Právě jsem se vrátila z daňového semináře Kataríny Dobešové z MF a přinesla jsem vám odtamtud řešení tohoto neřešitelného cyklického problému :-)).
    Říkala, že už o tom oni na MF i na MPSV vědí, je na to prý už i připravená novela, ale parlament má teď jiné, důležitější starosti...
    V té novele bude, že těch 5% se bude určovat z vyměřovacího základu BEZ části penzijního připojištění. Takže například příjem je 10000 a příspěvek 800, 5% z 10000 je 500, 300 se zdaní a zahrne so základu pro pojistné. Novelou to má být změněno zpětně od ledna 2007, takže se doporučuje takto postupovat už teď. Prý to bude zveřejněno i na stránkách MF.

• 12. 1. 2007 15:21

Jirka (neregistrovaný)

Re: ŘEŠENÍ - bez nekonečného cyklu :-)!
    Přirozeně se tak dá postupovat i dnes, zákon říká "maximálně však do výše 5 % vyměřovacího základu zaměstnance".
    Ten "cyklus", který zdaleka není nekonečný je pro poplatníka výhodnější. Málo kdy byla v zákoně v běžném roce změna k horšímu, takže uvidíme.

• 12. 1. 2007 15:45

tatana (neregistrovaný)

teda, to byla doba, konečně jsem to pochopila díky vám, anno, děkuji moc, jste skvělá !!! jasně a stručně a žádné tahání za fusekli jako ten pán předtím .... :-)

• 13. 1. 2007 9:04

Anna (neregistrovaný)

No jo, oni někteří matematici nemohou pochopit že většina z nás má matematické nadání jen průměrné... Nehledě k tomu, že nejde jen o to, to složitě naprogramovat. Je nutné to taky umět jednoduše vysvětlit zaměstnanci, když se mě přijde zeptat.

• 13. 1. 2007 9:14

tatana (neregistrovaný)

díky :-) já teď "pasu" po zahrnutí - nezahrnutí 1% z PC při poskytnutí vozidla zaměstnanci na soukr.účely,ve výjimkách není,výklad č. 264/2006 ne zcela jasný,co mám zjištěno, nebude se zahrnovat do VZ pro odvody pojistného,ale čeká se na výklad příslušných institucí,v pátek jsem hovořila s ústředím VZP,pracují na tom,potvrdil mi,že se nebude zahrnovat,ale výkladové problémy jim působí "účet"protože ne všichni zaměstnavatelé musí mít účet.Ŕíkala k tomuto Katarína také něco ? dík

• 13. 1. 2007 10:17

Anna (neregistrovaný)

>>>***
    >>>>Právě jsem se vrátila z daňového semináře Kataríny
    >>>>Dobešové z MF a přinesla jsem vám odtamtud řešení
    >>>>tohoto
    >>>>neřešitelného cyklického problému :-)).
    >>>>Říkala, že už o tom oni na MF i na MPSV vědí, je na
    >>>>to
    >>>>prý už i připravená novela, ale parlament má teď
    >>>>jiné,
    >>>>důležitější starosti...
    >>>>V té novele bude, že těch 5% se bude určovat z
    >>>>vyměřovacího základu BEZ části penzijního
    >>>>připojištění. Takže
    >>>>například příjem je 10000 a příspěvek 800, 5% z 10000
    >>>>je 500, 300 se zdaní a zahrne so základu pro
    >>>>pojistné.
    >>>>Novelou to má být změněno zpětně od ledna 2007, takže
    >>>>se doporučuje takto postupovat už teď. Prý to bude
    >>>>zveřejněno i na stránkách MF.

>díky :-) já teď "pasu" po zahrnutí - nezahrnutí 1% z
    >PC při poskytnutí vozidla zaměstnanci na soukr.účely,ve
    >výjimkách není,výklad č. 264/2006 ne zcela jasný,co
    >mám zjištěno, nebude se zahrnovat do VZ pro odvody
    >pojistného,ale čeká se na výklad příslušných institucí,v
    >pátek jsem hovořila s ústředím VZP,pracují na
    >tom,potvrdil mi,že se nebude zahrnovat,ale výkladové problémy
    >jim působí "účet"protože ne všichni zaměstnavatelé musí
    >mít účet.Ŕíkala k tomuto Katarína také něco ? dík
    Ano, zmiňovala se o tom - v podstatě říkala to, co píšete vy. Totéž říkala na semináři, na němž jsem byla před časem, Marta Ženíšková z MPSV - že se rozhodně nezahrnuje. Tou formulací v zákoně je myšleno, že příjmem účtovaným jako náklad nebo úbytek prostředků se rozumí takové plnění, o jehož hodnotu se snižují prostředky zaměstnavatele. Snad ten výklad někde oficiálně zveřejní.

• 13. 1. 2007 17:04

tatana (neregistrovaný)

myslím, že je to jen otázka času, děkuji moc za přínosnou a milou spolupráci a přeji hezký víkend :-)

• 16. 1. 2007 11:00

Stanka (neregistrovaný)

Díky za tuto zprávu z dobrého zdroje. Věděla byste ještě, zda se i 3%ní hranice pro daňovou uznatelnost u zaměstnavatele bude posuzovat z vyměřovacího základu BEZ části penzijního připojištění nebo už z navýšeného základu (v uváděném případě z 10000 nebo 10300)? Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).