Snad závěr k označení podnikatele
Odpověď jak si ochránit "označení" podnikatele dala Eva M. hned v první odpovědi.
Pokud se týká umístění dodatku či dalšího označení před či za jménem podnikatele nezapsaného do OR předkládám právní argumenty:
1) Podle Ústavy Čl. 2/4 Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.
Neznám předpis, který by ukládal podnikateli umístit dodatek nebo další označení výslovně ZA jméno a příjmení.
2) Podle § 8/2 ObchZ může podnikatel užívat U (nikoliv ZA nebo PŘED) svého jména a příjmení dodatek nebo další označení. I když z jazykového hlediska připouštím, že dodatek je spíš ZA něčím, tak umístění DALŠÍHO OZNAČENÍ je zcela podle vůle podnikatele.
3) Judikatura NSS: 7 Afs 160/2004-53: "Odlišující dodatek nebo další označení může používat, ale též nemusí. V žádném případě však není chybou, je-li jinými subjekty označen bez odlišujícího dodatku. Skutečnost, že v platebním výměru nebyl u jména stěžovatele uveden odlišující dodatek „P.“ tedy nezpůsobuje nepřesnost jeho označení jako příjemce rozhodnutí, a proto Nejvyšší správní soud neshledal tuto námitku důvodnou."
Pokud NSS vůbec nevadí neuvedení dodatku asi mu též nebude vadit jeho umístění před jménem a příjmením.
Hezký den!
Re: Snad závěr k označení podnikatele
Teď už ano...
btw: nechci se plést do diskuse a ani jsem ji nějak nečetl, ale jestli tu šlo o to, zda se "dodatek" smí použít i před jménem, tak odpověď zní ano. Neptejte se proč - nedokázal bych to vysvětlit. Je to prostě jen princip Occamovy břitvy. Mnozí z vás tu předvedli velmi solidní právní ekvilibristiku, ale obávám se, že jste jediní, kdo se tím takto zabývá. Je opravdu úplně fuk, jestli si říkáte "Instalatérství Jebavý" nebo "Franta Jebavý - instalatér". Tohle ještě není klamání o právní subjektivitě, nebývá to žalováno (Pavlův judikát byl trošku o něčem jiném) a vesměs na to každý kašle.
Je mi jasné, že takový přístup se vám po té vaší legislativní smršti bude zdát troufalý, ale já takhle holt občas uvažuju...
p.s.: nebijte mě paragrafy - neubránil bych se:-))
No tak se doplní. Když mohl být doplněn Pilipův dodatek, tak se doplní i předdatek! Teda pokud to bude používat NSS.
Technici (stavební) taky vymysleli pro výstavbu školní jídelny
označení "stravovadlo" a prošlo to, neboť to oddůvodnili tím,
že se to skloňuje podle vzoru umyvadlo protože se ti haranti před
jídlem musí umýt ruce.
Jenom DODATEK o dodatku a předdatku:
možná se to bude jmenovat Pavlův dodatkopředdatek
a pak to bude zařazeno před Pilipovým dodatkem a za Němcovým dodatkem=
http://novinky.robertnemec.com/dodatek-k-pracovni-smlouve/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pilip%C5%AFv_dodatek
Pavle, děkuju za skvělé shrnutí :-)
K dalším reakcím na téma dodatek, předdatek atd. bych ráda podotkla, že dle mého názoru je zcela jedno, jak se to nazve. Je to prostě údaj navíc, který tam být může a nemusí. Stejně jako "navíc" můžu uvést slova "Děkujeme za váš nákup a přijďte zas", "Přijďte pobejt" nebo cokoliv jiného a můžu to napsat nahoru na fakturu, dolů, po stranách atd. - jak je libo, to mi žádný zákon nezakazuje. Stejně tak můžu nahoru na fakturu nebo kamkoliv jinam uvést slova jako "Lékárna u dvou koček" nebo "Zámečnictví šikovné ručičky".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.