Re: ještě účet 38x ,Zuzík,nebo BDM...
>Jsme zmatená,přečetla jsme si níže uvedenou diskusi a
>nevím zda účtuji správně:
>při inventuře zjištěno: faktura za zboží došla
>28.12.06
>
>ale zboží fyzicky došlo až 4.1.07.
>
>jde o nákup nových vozidel,kde to prostě musí sedět,za
>kolik jich je fyzicky na skladě.Tak nevím:-(
>
>28.12.06 389/321
> 343..
>
>4.1.07 504.../389
>
>prosím poradte-díky moc-je to za mnoho penízků a ráda
>bych,aby to v rozvaze bylo na správným místě
>
Fa došlá 06,zboží došlo 07-jak účtovat??
Vidím, že se nikdo neozývá, tak se pokusím odpovědět, abych vyprovokovala k reakci někoho dalšího. Ale předem prohlašuju, že zrovna tuto oblast moc neumím, takže si radši počkejte na další názory. Takže:
Fakturu za zboží bych zaúčtovala normálně v r.2006 tak, jak účtujete, tj. 504+343/321. Při inventuře k 31/12 bych zůstatek zboží na cestě odúčtovala MD139/D504.
Re: Fa došlá 06,zboží došlo 07-jak účtov
Aha,takže se nejedná o náklady příštích období?mám ale asi blbě ten účet 389(správně 381).dělala jsme to i loni,kdy mi fa za auto došla koncem prosince a fyzicky na salon až v lednu,tj i nákladově.
A na 381xxx účtuji časové rozliš-jako jsou leasingy...to jsem už z toho jelen dvanácterák:-)))
Kolegové účtaři, prosím koukněte sem!!!!
Leasingy taky účtuju přes 381. Ale u zboží se nedělá časové rozlišení přes 38x - od toho jsou inventury a ty uzávěrkové operace se skladem ( u vás 13x/504), tím se vlastně "časově rozliší" zboží, jestli se to tak dá říct.
Pořád doufám, že se zapojí ještě někdo jinej... a pořád nic. Zkusím dát výzvu do nadpisu, třeba si někdo všimne.
Re: Kolegové účtaři, prosím koukněte sem
Musím mazat.
>>>>>>Nejedná se spíš v daném případě o zboží na cestě, tj.
>>>>>>účet 139? Doufám, že se k tomu vyjádří někdo další
>>>>>>:-)
>>>>>Tj. MD139/D321 k 31/12, pokud účtujete způsobem A.
>>>>
>>>>
>>>>účtuji B-rovnou na 5xx
>>>
>>>Vidím, že se nikdo neozývá, tak se pokusím odpovědět,
>>>abych vyprovokovala k reakci někoho dalšího. Ale
>>>předem prohlašuju, že zrovna tuto oblast moc neumím,
>>>takže
>>>si radši počkejte na další názory. Takže:
>>>Fakturu za zboží bych zaúčtovala normálně v r.2006
>>>tak, jak účtujete, tj. 504+343/321. Při inventuře k
>>>31/12
>>>bych zůstatek zboží na cestě odúčtovala MD139/D504.
>>
>>Aha,takže se nejedná o náklady příštích období?mám
>>ale
>>asi blbě ten účet 389(správně 381).dělala jsme to i
>>loni,kdy mi fa za auto došla koncem prosince a
>>fyzicky
>>na salon až v lednu,tj i nákladově.
>>A na 381xxx účtuji časové rozliš-jako jsou
>>leasingy...to jsem už z toho jelen dvanácterák:-)))
>
>Leasingy taky účtuju přes 381. Ale u zboží se nedělá
>časové rozlišení přes 38x - od toho jsou inventury a ty
>uzávěrkové operace se skladem ( u vás 13x/504), tím se
>vlastně "časově rozliší" zboží, jestli se to tak dá
>říct.
>Pořád doufám, že se zapojí ještě někdo jinej... a
>pořád nic. Zkusím dát výzvu do nadpisu, třeba si někdo
>všimne.
V průběhu roku bych účtoval MD 131 / DAL 321. V průběhu roku normálně náslleduje MD 132 / DAL 131. Ke konci roku vím, že zboží nedošlo, účet 131 nemá mít zůstatek, tak aby byla inventura košer, provedl bych přeúčtování MD 139 zboží na cestě / DAL 131 pořízení zboží.
Zůstatek účtu 139 lze doložit příjmovým dokladem ze skladové evidence. A počátkem roku 2007 zrušit zůstatek MD 132 /DAL 139. Zřejmě mate to, že teoreticky by 31.12.2006 účetní neměl vědět co se stane po 1.1.2007. Prakticky to musí vědět až do odevzdání DP.
EM Tazatelka psala výše:
>>>>>účtuji B-rovnou na 5xx
>V průběhu roku bych účtoval MD 131 / DAL 321. V
>průběhu roku normálně náslleduje MD 132 / DAL 131. Ke konci
>roku vím, že zboží nedošlo, účet 131 nemá mít
>zůstatek, tak aby byla inventura košer, provedl bych
>přeúčtování MD 139 zboží na cestě / DAL 131 pořízení zboží.
>Zůstatek účtu 139 lze doložit příjmovým dokladem ze
>skladové evidence. A počátkem roku 2007 zrušit zůstatek
>MD 132 /DAL 139. Zřejmě mate to, že teoreticky by
>31.12.2006 účetní neměl vědět co se stane po 1.1.2007.
>Prakticky to musí vědět až do odevzdání DP.
EM: Takže je potřeba poradit se způsobem B, vy jí ale pane xxl radíte dle způsobu A, asi jste to béčko přehlédl.
Evičko díky,že jste to uvedla.dávám dohoromady formulaci,abych to xxl napsala trošku opatrně,že účtuji v B,ale vy jste tady tak šikovní....
tak nevím-zboží na cestě,nebo náklad příštího období,ale účto by to nějak ovlivnit nemělo ne? jenom to bude v minulém roce špatně v rozvaze?
B jsem skutečně přehlédl, omlouvám se. Nenapadlo mě, že na tak drahé věci bude B použito. Je to tak, jak říká poslední příspěvek, tedy i p. Eva M., t.j. Fa MD 504 / DAL 321 a pak MD 139 / DAL 504. Jinak by neodpovídalo účtování B (spotřeba), protože při výpočtu spotřeby by byl chybný k.s.
Tak jsem se v tom trochu pohrabala.
Při použití způsobu B není možnost vyjádřit vliv časového rozdílu. mezi okamžikem převzetí zásob a vzniku závazku za jejich dodávku. V praxi se v převážné většině považuje za okamžik realizace obdržení dodavatelské faktury za dodávku zásob. Časový nesoulad mezi obdržením faktury a převztím fakturovaných zásob se potom řeší až v rámci roční uzávěrky, kde se případné rozdíly zúčtují na základě inventarizace prostřednictvím účtu zásob na cestě.
A uzavírání účetních knih při B taky není na 702. Omlouvám se, měla jsem napsanou špatnou informaci
>>>>>>>>28.12.06 389/321
>>>>>>>> 343..
>>>>>>>>
>>>>>>>>4.1.07 504.../389
>Ale u zboží se nedělá časové rozlišení přes 38x - od toho jsou >inventury a ty uzávěrkové operace se skladem ( u vás 13x/504), >tím se vlastně "časově rozliší" zboží, jestli se to tak dá říct.
Taky doufám, že se objeví bdm a vyjádří se k tomu :-)
Když mám 1 takovou fakturu u malé firmy, zaúčtuju tak, jak píše tazatelka:
2006 389-343/321,
2007 504/389
Vím, že to není úplně správné a místo 389 by mělo být 139 (ale dala bych rovnou, ne nejdřív na 504 jak tady někdo psal).
Proto by mě zajímalo, jestli je to nějaká zásadní chyba použít u zboží v tomto případě 389? Jana F.
Zuziku to vím, ale na 38x se dávají i částky, které znám přesně. To co píšeš je určitě správnější, jen bych to netahala přes 504, ale dala rovnou na 139.
Pletu sem tu 38x vlastně z jediného důvodu - jsem přesvědčená, že většinou existuje víc správných nebo alespon přípustných způsobů. A nemám ráda dogmata typu "jen tenhle můj způsob je správný". Jana F.
Samo, že na 38x se účtují i přesné částky, jako např. nákl.příštích období. Ale konkrétně ú 389 je účtem dohadným. A rovnou bych to na 139 také nedala, jak můžu vědět, že to zboží skutečně do 31.12. nedojde? Na 139 můžu zaúčtovat až k uzáv.dni. tj. k 31.12.
Pořád mám pocit, že se bavíš o nevyfakturovaných dodávkách a ne o vyfakturovaném, nedodaném zboží :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.