Re: ještě účet 38x ,Zuzík,nebo BDM...
Nechme promluvit korán:
ČÚS 015 - Zásoby, bod 4.4.1 praví:
Při uzavírání účetních knih se u obou způsobů účtování zásob účtuje o zásobách na c e s t ě na vrub příslušného účtu účtových skupin 11-Materiál a 13-Zboží. Z á s o b a m i n a c e s t ě se rozumí vyúčtování (například faktury) za dodání zásob (§ 412 a násl. Obchodního zákoníku), které účetní jednotka JEŠTĚ NEPŘEVZALA. Nevyfakturované dodávky se účtují ve prospěch dohadných účtů pasivních účtové skupiny 38 - Přechodné účty aktiv a pasiv.
Takže MD 139 / DAL 321 a smyčec (anebo hřích).
V útlém mládí nám pan katecheta říkal, že kněží jsou povinni číst denně 3 hodiny breviář. On Pánbůh zřejmě věděl, proč to nařídil. Sladké sny.
V podstatě to samé, jen s tím, že pokud v dané chvíli vím, že to zb.nedojde do konce roku, troufnu si zaúčtovat přímo na 139 a ne na 504. I když to asi není úplně košér-jak uvádí úč.st. a katecheta výše, mělo by se takto účtovat až ke dni uzávěrky. Tím jsem skončila, mám závažnější problémy s řešením a nechci, aby se to tady zvrhlo do zbytečných žabomyších sporů. Účtujte si každý podle svého svědomí a vědomí, příkladů na výběr je tady dost, čau.
Omlouvám se Vám, nemyslela jsem nic osobního, ale nějak mi utkvělo z Vašeho příspěvku tohle v hlavě a taky se mi v polovině textu nechtělo přerušovat,abych se podívala na Vaše jméno. Sorry, jsem někdy fakt huba nevymáchaná :))) Lidičky, raději mi poraďte s tím mým dotazem na DPH, jsem zoufalá...
Možná pozdě, ale nedá mi to, abych se nepřidala :-)). Přečetla jsem si celou diskuzi až dnes a přidávám se k těm, co tvrdí - účtování faktury na 504 a k 31.12.2006 přeúčtování na 139.
Představte si velkou společnost, kde dělá každá účetní jen "svoji" část - účtovali by jen přijatou fakturu, bez toho, aby věděli, jestli je na skladě a to normálně (jako vždy) na 504. Pak by někdo jiný provedl inventuru k 31.12., předal informace o stavech a zjistilo by se, že je zboží teprve na cestě. A na základě toho Vy pak přeúčtujete ze spotřeby (504) na účet 139.
Doufám, že mě někdo nebude napadat, že taková společnost by jistě účtovala způsobem A, ale to jen pro lepší pochopení...... :-))