Re: Platba zravotního a sociálního pijiš
Pokud Váš měsíční výdělek ze závislé činnosti nedosahuje výše minimální mzdy, bude Vaše podnikání jako hlavní činnost, tzn. že budete muset začít platit výše uvedené minimální pojistné bez ohledu na to, že za Vás zaměstnavatel pojistné odvádí.
U zdravotní pojišťovny je to stejně. Tam ale, pokud za Vás zaměstnavatel odváděl ZP z minimální mzdy (a nikoliv ze skutečné mzdy) se Vám srážené ZP sníží.
>>Pracuji u zaměstnavatel na částečný pracovní úvazek.
>>Můj roční výdělek nedosahuje výše minimální mzdy.
>>Ctěl
>>bych jako vedlejší prac činnost začít podnikat. Na
>>úřadě mi řekli, že si budu muset platit měsíčně
>>minimální
>>sociální pojistvé ve výši 1491Kč. Přitom za mne můj
>>zaměstnavatel již zálohy na pojistné platí. Je to tak
>>správně. Podle mého názoru by se od povinné platby
>>měly
>>odečítat zálohy od mého zaměstnavatele. Jak to tedy
>>je?
>
>Pokud Váš měsíční výdělek ze závislé činnosti
>nedosahuje výše minimální mzdy, bude Vaše podnikání jako
>hlavní činnost, tzn. že budete muset začít platit výše
>uvedené minimální pojistné bez ohledu na to, že za Vás
>zaměstnavatel pojistné odvádí.
>U zdravotní pojišťovny je to stejně. Tam ale, pokud za
>Vás zaměstnavatel odváděl ZP z minimální mzdy (a
>nikoliv ze skutečné mzdy) se Vám srážené ZP sníží.
To znamená, že za ni nebude muset platit sociální pojištění, nebo ji přeplatek na konci roku vrátí?
To znamená, že za ni nebude muset platit sociální
>pojištění, nebo ji přeplatek na konci roku vrátí?
Zmiňovala jsem se o zdravotním pojištění, ne sociálním.
Pokud pracujete na zkrácený úvazek na HPP nebo DPČ, vždy Vám musí zaměstnavatel srážet a k tomu za Vás odvádět SP a ZP.
Jednoduše řečeno - kromě Dohod o provedení práce musíte (nebo zaměstnavatel) sociální a zdravotní odvádět téměř ze všech ostatních příjmů.
Jestli tomu tedey rozumím, v případě, že v HPP nedosahnu za rok mimimální mzdy (zkrácený úvazek) a začnu podnikat(mělo to být jen na přivýdělek). Bere se podnikání jako HPP. Musím si sám platit minimální zálohu na sociální pojištění + zaměstnavatel zaplatí z toho co si u něj vydělám také platku na sociální pojištění v plné výši odpovídající vyplacenému výdělku. je to tak správně?
Jak je to na konci roku? Sčítají se nějak vydělané peníze a případně se zálohy na sociáliní pojištění vrací?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.