Vlákno názorů k dotazu Věcné břemeno od pája - Re: Věcné břemeno >Dobrý den! Mohl by mi někdo...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 1. 2007 15:17

pája (neregistrovaný)

Re: Věcné břemeno
    >Dobrý den! Mohl by mi někdo poradit? V roce 1982
    >sepsal otec mého bratra
    On není i Vaším otcem?
    se svými rodiči darovací smlouvu na
    >rodinný dům,ale podmínkou bylo právo na doživotní
    >bydlení v celém přízemí tohoto domu.
    Pro rodiče bratra?

Bohužel otec v květnu
    >roku 1985 zemřel a jako jediný dědic byl můj bratr a
    >jeho jediný syn,
    z jakého důvodu jen bratr a ne i Vy?
    kterému bylo toho roku jeden rok.
    Proč i jeho syn,byla závěť?
    V
    >prosinci roku 1985 byla sepsána další smlouva,
    Jaká, o čem, kdo s kým ji sepsal?
    kde jako
    >nabyvatel byl můj bratr, jako jediný dědic po otci,ale
    >o právu na doživotním bydlení prarodičů už ve smlouvě
    >není ani zmínka. V roce 2005 mi bratr daroval polovinu
    >domu. Zajímalo by nás,zda mají prarodiče pořád nárok
    >na doživotní bydlení v našem domě. Ve výpisu z katastru
    >jsou všechny položky bez věcných břemen. Měla jsem i
    >poradu s právničkou a ta mi řekla,že pokud není zápis
    >ve výpisu z katastru, věcné břemeno s nárokem
    >doživotního bydlení tam není. Ale dnes jsem se dočetla, že v
    >části C musí být sice zanesena věcná břemena, které
    >omezují vlastníka,ale nemusejí být zde zapsána taková
    >břemena,která vznikají na základě zákona... Jak tedy
    >zjistím, zda na mém domě je věcné břemeno,nebo
    >není...Děkuji

nejsem z Vašeho dotazu chytrý, zkuste upřesnit, ale několik poznámek dle Obč.zák.:
    -Věcná břemena vznikají písemnou smlouvou, na základě závěti, rozhodnutím přísdlušného orgánu nebo ze zákona. K nabytí práva odpovídajícího věcným břemenům je nutný vklad do katastru nemovitostí.
    -Věcná břemena spojená s vlastnictvím nemovitosti přecházejí s vlastnictvím věci na nabyvatele.
    - Právo z věcného břemene nepřechází na právní nástupce oprávněného.
    Počkám na upřesnění.

• 14. 1. 2007 16:11

Olga Hanusková (neregistrovaný)

Dobrý den! Já jsem z prvního manželství. Mamka se podruhé vdala a s druhým mužem měla syna - tedy mého bratra. Proto byl můj bratr jediný dědic. Mě můj otec nedovoli osvojit a mamka se svého podílu vzdala. Tudíž jako jediný dědic po manželovi naší mamky byl můj bratr. Bratrův otec zemřel v květnu roku 1985 a v prosinci roku 1985 bylo jednání o pozůstalosti. V té se píše - Zůstavitel nezanechal závěť a zůstali po něm jako dědicové ze zákona I. dědické skupiny manželka, která dědictví odmítla a syn, který dědictví neodmítl a je způsobilý dědit. Obecná cena majetku, výše dluhů a čistého dědictví byla zjištěna z předb.šetření, výslechů účastníku, předloženého znaleckého posudku,úředích zpráv,předložené kupní smlouvy z roku 1982. Rozhodnutí o potvrzení nabytí dědictví bylo vydáno ve smyslu ust. paragr 40 odst.1 písme. a/ not. řádu a paragr. 481 občanského zákona.
    No a právě v té předchozí smlouvě si rodiče z otcovy strany zřídili v roce 1982 právo na doživotní užívání bydlení v celé polovině domu. Tak by mě zajímalo, jestli to břemeno přešlo i na bratra, který dědil po smrti otce,který si to břemeno podepsal. Já totiž nic ve výpisu z katastru nemám. Mám vše bez břemen,tak by mě zajímalo,kde se dovím,jestli to právo na doživotní bydlení přešlo po smrti otce i na mého bratra a teď už i na mne,jako spolumajitele.

• 14. 1. 2007 16:21

Olga Hanusková (neregistrovaný)

Z jednodušeně: já i bratr máme každý jiného otce. Bratrův otec v roce 1982 od svých rodičů rodinný dům,ale ti si dali do smlouvy podmínku doživotního práva na bydlení. Bratrův otec zemřel, mamka se zřekla jako manželka podílu a vše zůstalo bratrovi. Ten měl v roce 1985 jeden rok, jeho zákonným zástupcem byla proto naše společná matka.
    V rozhodnutí ve věci dědické - po otcově smrti se ale o doživotním právu na bydlení prarodičů - tedy otcových rodičů - nic nepíše. Zajímalo by mě proto,jestli to právo na doživotní bydlení přechází automaticky na každého dalšího dědice nebo jestli se to smrtí otce zrušilo. Oni z otcem sepsali takové věci jako je v případě nemoci obsluhování, ošetřování, vaření,praní, vaření potřebných dietních pokrmů.atd. Vždyť tohle je nehoráznost,aby bratr pykal za něco,co si jeho otec podepsal, než umřel. Natož třeba já...

• 15. 1. 2007 0:48

Pavel (neregistrovaný)

No, pokud považujete za NEHORÁZNOST starat se o prarodiče, od kterých máte darovanou nemovitost, tak je mi Vás líto.

• 15. 1. 2007 10:55

Olga (neregistrovaný)

Nemovitost mi daroval můj bratr. Mí prarodiče to nejsou. Navíc od pěti let,kdy se moje mamka provdala za druhého manžela, mi dávali jasně najevo, že nejsem jejich vlastní a že mě tady nikdy nic patřit nebude. Po tom, co mi bratl daroval půlku domu a to jen proto,aby tam s jeho prarodiči nemusel zůstat sám, mi házejí jen klacky pod nohy. Proto jsem chtěla vědět,jak to vůbec je. Dnes jsem byla na katastrálním úřadě a bylo mi sděleno, že po smrti otce už tam nikdy žádné břemeno nebylo a podle dědické pozůstalostní smlouvy být zapsáno ani nemůže a nikdy nebude. Proto mi spadl kámen ze srdce,protože se dvě rodiny díky tomu, že si prarodiče od roku 85 mysleli,že tam mají právo na půl domu, mačkají úplně bezdůvodně v bytové jednotce 4+1 a prarodiče mají 5+1 a k tomu užvají všechny pozemky a hospodářské budovy a nás omezují. Pan Pavel bohužel nezná poměry a proto ho to možná vedlo k tomu,aby napsal svůj pocit...Ale věřte pane Pavle,že vy,kdyby jste tady žil těch 25 let v takových podmínkách a psychickém tlaku a po tolika letech by jste se dozvěděl, že mamka, vdova po otci trpěla jejich nadávky a teror...úplně zbytečně, tak by jste mě pochopil a bylo by mě vás líto trošku jinak. Jinak děkuji panu Pájovi, za jeho čas a rady. I všem dalším. Děkuji moc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).