Vlákno názorů k dotazu Pojistné u indiv.podnik.PÚ-prosim Evu M. od Eva M. - Re: Pojistné u indiv.podnik.PÚ- kolegové Ahoj, doufám, že se...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 1. 2007 12:26

Eva M. (neregistrovaný)

Re: Pojistné u indiv.podnik.PÚ- kolegové
    Ahoj, doufám, že se ozve ještě někdo další, protože podvojko pro indiv.podnikatele/sdružení vedu od 2006. Předtím jsem vedla (a vedu) podvojka u hodně společností a JU/DE u fyz.osob. Takže závěrku pro indiv.podnikatele v podvojku mám ještě před sebou a nevím, jestli nenarazím na nějaké problémy. Pokud vím, tak u SP/ZP FO jsou dva možné postupy, oba snad správné. Jedna část účetních účtuje rovnou všechny proti nákladům (i zálohy SP,ZP, i přeplatky, doplatky) a nedělají tedy žádné "předpisy" - mám pocit, že někde psala i Doc. Mullerová z VŠE, že to tak lze (snad se nemýlím?). Já patřím ke druhé části účetních a zatím to vedu tak, že zálohy účtuju celý rok na 336 s analytikami a při uzavírání roku budu účtovat předpis 526/336. Doplatek/přeplatek zase bude 336/2x1 nebo 2x1/336. Pokud narazím na nějakej problém, napíšu to na stránky. Ale v tuto chvíli se mi zdá, že by to mělo jít.

• 16. 1. 2007 12:53

Hela (neregistrovaný)

Vím, že ty máš právě tu verzi, dle zákona o účetnictví...proto se na tebe obracím.Já taky dělala PÚ u PO a přesně tohle..indiv.podnikatel,přechod na PÚ dělám za r.2006 taky poprvé.Pořád mi totiž není jasný ten postup,myslela jsem,"že už to mám", ale nééé.Ano, podnikatel je na tom dobře,bude mít doplatek na ZP a SP dost vysoký,jelikož si platil malé zálohy,nějaké náklady by uvítal.Měla jsem tu verzi,ať zaplatí vyšší prosincovou zálohu a že budu zálohy vést všechny "nákladově",doplatek dám do nákladů v r.2007,při úhradě..ale nezaplatil,tak teď nevím,jak budu postupovat.Jedu dokonce na školení na Svaz účetních nach Prag ,teď 31.1., ohl."přechodu",doufám, že dostanu odpovědi na své otázky...pohledávky,NV,pojistné,DzP a pod...

• 16. 1. 2007 13:00

Hela (neregistrovaný)

Hmmm,ale pokud dělám DP podle HV,jak je to v praxi?HV před zdaněním, ať se dostanu stejně na přehledy...a co pak ten doplatek pojistného,ú.526,ten přece ovlivňuje ZD?Pojistné je uznatelným nákladem,jen pokud je uhrazeno do konce měsíce ledna...Tu částku doplatku bych měla někam do nákladů a následně i do přehledů přece dostat..jak říkám, už jsem myslela, že to mám, ale v moudrých knihách citace" pomocí cyklického odkazu"mi jasná není..Díky za každý příspěvek a pomoc všem

• 16. 1. 2007 13:12

Eva M. (neregistrovaný)

Chápu, na co narážíš. Asi by to chtělo několik "kol" výpočtů a časem se snad dá dostat na přibližné hodnoty = na optimální hodnotu doplatku. Hrála bych si s tím pouze v případě, že by šlo o skutečně zajímavé částky. Pokud půjde o pár stovek možného doplatku, tak asi nemá smysl to řešit.
    Pořád doufám, že se ozve ještě někdo jiný...?!

• 16. 1. 2007 13:02

Eva M. (neregistrovaný)

Helo, prosím tě, poděl se po tom školení o poznatky! Fakt ti budu moc vděčná! Pokud bys měla chuť a čas a sepsala nějaký textík jako zápisky ze školení, ráda jej dám na ty svoje stránečky k přechodu na podvojko.
    K tvému podnikateli - pokud bys stejně jako já akceptovala tu druhou verzi, tak bys mu mohla zaúčtovat předpis SP a ZP za 2006 k 31/12 do nákladů; a zálohy placené v průběhu roku bys měla na 336x.

• 16. 1. 2007 13:04

Eva M. (neregistrovaný)

PS: ještě pozor na zákon DP §24/2/f - pokud má ten tvůj šikula zdaňovací období 1/1 - 31/12, tak musí ty doplatky zaplatit do konce ledna, aby to bylo daňově uznatelné.

• 16. 1. 2007 13:13

Hela (neregistrovaný)

Samozřejmě,že má kalendářní rok, a tím tedy je jasná "uznatelnost", ale jak,myško,dál, v praxi...čili sestavit HV před zdaněním,vypsat DP a přehledy,vypočtu DzP.Dejme tomu,že mi vyjde doplatek pojistného a daň,v rámci závěrkových úprav účtuju na 526 a 591 proti 336 a 341,dobrá,tím mi vzniknou závazky v r.2007,které úhradou srovnám..ale jak zohledním ten doplatek v DP?Na ř.106 přece ne,nevstupovalo by to do přehledů,což je nesmysl,jsou to jeho výdaje..náklady z podnikání..fakt nevím

• 16. 1. 2007 13:34

Eva M. (neregistrovaný)

Helo, jak jsem psala o kus výš, chce to několik kol výpočtů. Právě jsem to zkusila v excelu a za pět minut jsem měla přibližnou hodnotu předpisu SP a ZP, která odpovídá HV. Každým výpočtem se to zpřesňovalo, takže ke konci mi to už kolísalo plus minus cca tisíc. Zaúčtovala bych tedy interním dokladem předpisy SP a ZP na základě těch výpočtů, ty bych přiložila . a na základě toho dopočítaného optimálního výsledku bych zaúčtovala předpisy SP a ZP na 526. Účet 526 mi pak půjde normálně do daňových nákladů a do HV, přičemž na DP i na přehledy samozřejmě uvedu stejnou hodnotu HV.

• 16. 1. 2007 13:36

Eva M. (neregistrovaný)

Po 8-9 kolech výpočtů jsem měla rozdíl v předpisu pojistného korunu, takže pohoda. JDE to dopočítat, pokud je to potřeba a pokud někdo platil celý rok minima jako ten tvůj klient a teď mu vycházejí milionové zisky...

• 16. 1. 2007 15:56

JR (neregistrovaný)

>>>Samozřejmě,že má kalendářní rok, a tím tedy je jasná
    >>>"uznatelnost", ale jak,myško,dál, v praxi...čili
    >>>sestavit HV před zdaněním,vypsat DP a
    >>>přehledy,vypočtu
    >>>DzP.Dejme tomu,že mi vyjde doplatek pojistného a
    >>>daň,v
    >>>rámci závěrkových úprav účtuju na 526 a 591 proti 336
    >>>a
    >>>341,dobrá,tím mi vzniknou závazky v r.2007,které
    >>>úhradou
    >>>srovnám..ale jak zohledním ten doplatek v DP?Na ř.106
    >>>přece ne,nevstupovalo by to do přehledů,což je
    >>>nesmysl,jsou to jeho výdaje..náklady z
    >>>podnikání..fakt
    >>>nevím
    >>
    >>Helo, jak jsem psala o kus výš, chce to několik kol
    >>výpočtů. Právě jsem to zkusila v excelu a za pět
    >>minut
    >>jsem měla přibližnou hodnotu předpisu SP a ZP, která

>>odpovídá HV. Každým výpočtem se to zpřesňovalo, takže
    >>ke
    >>konci mi to už kolísalo plus minus cca tisíc.
    >>Zaúčtovala bych tedy interním dokladem předpisy SP a
    >>ZP na
    >>základě těch výpočtů, ty bych přiložila . a na
    >>základě
    >>toho dopočítaného optimálního výsledku bych
    >>zaúčtovala
    >>předpisy SP a ZP na 526. Účet 526 mi pak půjde
    >>normálně
    >>do daňových nákladů a do HV, přičemž na DP i na
    >>přehledy samozřejmě uvedu stejnou hodnotu HV.
    >
    >Po 8-9 kolech výpočtů jsem měla rozdíl v předpisu
    >pojistného korunu, takže pohoda. JDE to dopočítat, pokud
    >je to potřeba a pokud někdo platil celý rok minima jako
    >ten tvůj klient a teď mu vycházejí milionové zisky...

Také vedu PÚ pro FO a účtuji zaplacené zálohy do nákladů, protože FO byla navíc spolupracující osobou svého manžela, tak už doplatky na OSSZ a zdr.poj. jsem účtovala do nákladů toho období,kdy je skutečně zaplatila. V roce 2005 už splupracující osobou nebyla a tak jsem řešila přeplatek těchto pojištění, ale na diskusních stránkách mi jedna kolegyně poradila účtování právě dle p.Müllerové (doufám, že jsem nespletla jméno) a tak přeplatek r.2005 jsem zaúčtovala v roce 2006, ale teˇmě napadá mám to dát na D 5 nebo do výnosů na nějakou 64? Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).