Re: Nárok na mateřskou dovolenou?
A co jste dělala předtím? Těch 270 dnů nemoc. pojištění mělo být splněno v předchozích dvou letech před porodem.Splnění čekací doby se zjišťuje zásadně ke skutečnému dni porodu, nikoli tedy k očekávanému dni porodu, ani ke dni nástupu na mateřskou dovolenou. Čekací doba 270 dnů pojištění se počítá podle kalendářních dnů, v nichž trvá nemocenské pojištění a které spadají do dvou let před porodem.
Od 1.10.2003 do 14.3.2006 jsem byla na rodičovské dovolené, 15.3.2006 jsem nastupovala zpět do původního zaměstnání. Od 21.8.2006 do 19.11.2006 jsem byla na neschopence. Nyní jsem opět samozřejmě v práci.
Termín porodu mám 4.4.2007, když porodím v dubnu, měla bych mít na mateřskou nárok?
Děkuji Vám,
LČerná
>***
>A co jste dělala předtím? Těch 270 dnů nemoc.
>pojištění mělo být splněno v předchozích dvou letech před
>porodem.Splnění čekací doby se zjišťuje zásadně ke
>skutečnému dni porodu, nikoli tedy k očekávanému dni porodu,
>ani ke dni nástupu na mateřskou dovolenou. Čekací doba
>270 dnů pojištění se počítá podle kalendářních dnů, v
>nichž trvá nemocenské pojištění a které spadají do
>dvou let před porodem.
>Od 1.10.2003 do 14.3.2006 jsem byla na rodičovské
>dovolené, 15.3.2006 jsem nastupovala zpět do původního
>zaměstnání. Od 21.8.2006 do 19.11.2006 jsem byla na
>neschopence. Nyní jsem opět samozřejmě v práci.
>Termín porodu mám 4.4.2007, když porodím v dubnu, měla
>bych mít na mateřskou nárok?
>Děkuji Vám,
>LČerná
>
Pokud tím, že jste byla na rodičovské dovolené myslíte opravdu rodičovskou dovolenou, kdy jste měla zaměstnavatele (nikoli to, že jste neměla zaměstnavatele a pouze pobírala rodičovský příspěvek), pak máte krytou pojištěním celou dobu, protože celou dobu jste měla zaměstnavatele. Nezáleží na tom, zda jste byla na mateřské dovolené, na rodičovské dovolené, byla nemocná nebo pracovala. Důležité je, že jste stále měla zaměstnavatele. 270 kal. dnů ve dvou letech před porodem ,máte bohatě splněných. Mateřské dávky se budou počítat ze součtu výdělků 12ti měsíců před měsícem, ve kterém budete nastupovat na mateřskou. I kdybyste tou rodičovskou dovolenou myslela pouze to, že jste pobírala rodičovský příspěvek a zaměstnavatele neměla, i tak by Vám těch 270 kal. dnů při dubnovém porodu vyšlo.
>>***
>>A co jste dělala předtím? Těch 270 dnů nemoc.
>>pojištění mělo být splněno v předchozích dvou letech
>>před
>>porodem.Splnění čekací doby se zjišťuje zásadně ke
>>skutečnému dni porodu, nikoli tedy k očekávanému dni
>>porodu,
>>ani ke dni nástupu na mateřskou dovolenou. Čekací
>>doba
>>270 dnů pojištění se počítá podle kalendářních dnů, v
>>nichž trvá nemocenské pojištění a které spadají do
>>dvou let před porodem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.