Re: Roční zúčtování daně a pracovní úraz
>Dobrý den,
>u současného zaměstnavatele jsem od 1.4.2006, od
>poloviny roku jsem však z důvodu prac. úrazu v
>neschopnosti...
>
>Dá se předpokládat přeplatek na dani ?
>Co vše je třeba doložit pro roční zúčtování (z
>hlediska předchozího zaměstnavatele) ?
>A jak do toho zapadá pracovní úraz ?
>
>Díky za info !
>
>Radek
Přeplatek se dá předpokládat zcela jistě, protože jste toho půl roku, co jste byl nemocný a neměl zdanitelné příjmy, nemohl uplatňovat slevu na dani na poplatníka (případně další slevy, jako děti, část. invaliditu apod.). Slevy neuplatněné v průběhu roku na které byl nárok se mohou uplatnit teď, v zúčtování, které Vám na požádání udělá zaměstnavatel nebo v daň. přiznání, které si uděláte sám. Potřebujete potvrzení o zdanitelných příjmech od minulého zaměstnavatele a pokud budete dělat přiznání, tak i od současného. Ještě se zeptám - kdo Vám vyplatil náhradu za ztrátu výdělku při pracovním úrazu? Zaměstnavatel nebo Kooperativa? Pokud zaměstnavatel a Vy nejste z nějakých jiných důvodů povinen podat přiznání (třeba kdybyste měl nějaké příjmy z nájmu nad 6000 Kč apod.), pak můžete požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daní. Pokud Vám ale náhradu zaslala Kooperativa a tato náhrada byla víc než 5000 hrubého, musíte udělat přiznání, kam zahrnete příjmy a sražené daňové zálohy od obou zaměstnavatelů a příjmy a sraženou daňovou zálohu dle potvrzení od Kooperativy.
>
Díky za informace,
bohužel budu min. do konce února v pracovní neschopnosti... Dosud pobírám běžnou nemocenskou, doplatek do 100 % bych měl údajně dostat od zaměstnavatele po nástupu do práce. Zaměstnavatel to pak vyúčtuje s Kooperativou...
Jednalo se o nezaviněnou dopravní nehodu, tedy si myslím, že veškeré případné platby půjdou nakonec stejně přes Českou Pojišťovnu (povinné ručení)...
Jak tedy postupovat ? Do 15.2. určitě k žádnému vyrovnání nedojde...
Dobrý den, k tomuto tématu mám taky dotaz. Zaměst. měl minulý rok prac. úraz, za který mu firma vyplatila náhradu škody(firmě to pak samozřejmě zaplatila Kooperativa) zaměst. u nás již nepracuje, zajímá mě zda bych jeho současnému zaměst. měla poslat kvůli vyúčtování dani nějaké potvrzení že měl pracovní úraz. Nebo si to zaměst. musí ohlídat sám?
Pokud měl u Vás jakýkoli příjem daněný zálohovou daní, jakože asi měl (přinejmenším tu náhradu za prac. úraz, nebo třeba proplacenou dovolenou atd.), když byl v té době Váš zaměstnanec a jistě měl podepsané prohlášení, pak jste povinni mu na jeho vyžádání zaslat potvrzení o zd. příjmech. Ale si bych mu to poslala i bez vyžádání s tím, že to musí přiložit k žádosti o zúčtování.
Váš dotaz zněl mimo jiné - jak do toho zapadá pracovaní úraz, tak jsem odpověděla, jak by do toho zapadala náhrada za ztrátu na výdělku, kdybyste ji dostal v roce 2006. Zatím jste ji nedostal - nic se z hlediska daní neděje. Pokud nejste z nějakých jiných důvodů povinen podat přiznání (třeba podnikáte nebo jste měl příjmy z nájmu vyšší než 6000 Kč), pak si můžete do 15.2. požádat zaměstnavatele o daňové zúčtování. A to tak, že mu podepíšete v daňovém prohlášení žádost o zúčtování a doložíte potvrzení o zdanitelných příjmech od minulého zaměstnavatele, kterého jste měl v roce 2006.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.