Re: PROSÍM KDO PORADI?OSVČ a nemocenská?
V přehledech uvedete jen měsíce, ve kterých jste neměla nemocenskou. Musíte započítat i měsíce, kdy jste měla nemocenskou jen část měsíce. Zálohy se nemusí v době nemocenské platit, jestli jste si je platila, pak se Vám načtou do přehledů a teoreticky byste měla dostat vrácen přeplatek. Mám ale obavu, že se nedostanete do žádné kolonky §7c odst. 4 zákona o daních z příjmů, takže se na Vás bude vztahovat ustanovení o min.základu daně. Nemocenské dávky nejsou zdanitelným příjmem.
>>prosím kdo poradi?byla jsem půl roku nemocna a platim
>>si navíc nemocenskou,tak že jsem pak mohla pobírat i
>>dávky od OSSZ,ale už jsem nevěděla,že prý nemusím
>>platit zálohy na vzp a ossz?co je na tom pravdy?a dá
>>se
>>toto nějak zohlednit aspon v ročních přehledech?
>>nepozastavila jsem činnost,jsem sem byla nemocna. a
>>také
>>vztahuje se na me min.zdan.základ za celý rok?nebo jen
>>kdy
>>sem podnikala? a jsou pro mě dávky od OSSZ danovým
>>přijmem?
>>PŘEDEM VŠEM DĚKUJI ZA RADY!
>V přehledech uvedete jen měsíce, ve kterých jste
>neměla nemocenskou. Musíte započítat i měsíce, kdy jste
>měla nemocenskou jen část měsíce. Zálohy se nemusí v době
>nemocenské platit, jestli jste si je platila, pak se
>Vám načtou do přehledů a teoreticky byste měla dostat
>vrácen přeplatek. Mám ale obavu, že se nedostanete do
>žádné kolonky §7c odst. 4 zákona o daních z příjmů,
>takže se na Vás bude vztahovat ustanovení o min.základu
>daně. Nemocenské dávky nejsou zdanitelným příjmem.
Ano, v obou, u ZP jsou na to vyčleněny řádky v přehledu ( měsíce, kdy jste podnikala a měsíce, za které byl za Vás plátcem stát:nemocenská). Zdr.pojišťovně posílá hlášenku o Vaší nemocenské lékař, který nemocenskou vystavil, takže oni o Vaší nemoci ví a pojistné si nárokují u státu.
Když jsem byla nemocná já, tak jsem musela VZP dát kopii kontrolky a potom přinést potvrzení od sociálky, že jsem skutečně pobírala nemocenské dávky, aby mi zohlednili měsíce nemoci-bylo jich 5. Lékaři to ZP nehlásí.Nemocenské dávky nejsou příjmem, tím budou pouze vrácené přeplatky na pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.