Re: příjmy ze závislé činn x cest. náhra
Prosím o další názory, ale z textu vyplývá, že opravdu náhrada cestovních výdajů u nestátních, tj. podnikatelských organizací bude předmětem daně z příjmu.
Stejně jsem pochopila i výplatu stravného v zahraničí, kde rovněž dle hlavy III zák. práce mají nárok na kapesné 40% pouze zaměstnanci státních organizací
Doufám jenom, že se pletu a někdo už "školený" můj názor vyvrátí. Děkuji všem
Zde jde zřejmě o ustanovení § 163 zák.práce. Ten povoluje zaměstnavateli vyplatit prakticky libovolně vysoké stravné. Avšak co přesahuje částky stravného v odst. 1 tohoto §, je pro zaměstnavatele daňový náklad a pro zaměstnance zdanitelný příjem.
číst v našich zákonech pozorně je opravdu umění, řekla bych, že to musí být tak zapleskané slovními spojeními, aby měli hoši co školit a čím si přivydělávat. V uvedeném případě je spojení... dále nejsou za a) náhrady cestovních výdajů...do výše stanovené pro zaměsnance zaměstnavatele, který je státem atd. . Tito zaměstnanci mají dále určen rozsah stravného od - do, u soukromé sféry je jen spodní hranice, můžete dát kolik chcete, ale částku převyšující horní hranici st.úředníků musí zaměstnanec danit, jako mzdu. Ale na straně zaměstnavatele, je tento cestovní výdaj plně daňovým nákladem.
... u zaměstnavatele je tento cestovní výdaj plně daňovým nákladem.
Protože je ale částka převyšující limit mzdovým nákladem zaměstnance
a tudíž patří do vyměřovacího základu pro soc. a zdrav. (resp. není zněj vyloučena) zaplatí zaměstnavatel z této částky ještě sociální a zdravotní....
...já jen pro dokreslení jak je nový zákoník práce výhodný pro zaměstnance. Pochopitelně, že žádný zaměstnavatel Vám nedá 100 Kč navíc, ke kterých státu odvede dalších 35 Kč a zaměstnanec naopak nedostane 100 ale nějakých 77 Kč. Suma sumárům ze 135 vydaných Kč schrábne stát skoro půlku.... Tak tomu říkám kšeft.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.