Re: Student - výplata menší než min. mzd
Zaměstnanec přinese potvrzení o studiu. Může u Vás podepsat daň.prohlášení (nechala bych si od něho podepsat čestné prohlášení, že u žádného jiného zaměstnavatele daň.prohl.nepodepsal - abyste byla kryta pro příp.kontrolu z FÚ). Bude mít zákl.odpočet + na studenta. Na ZP ho přihlásíte jako zaměstnance, za kterého je plátce stát. Bude platit ZP jen ze mzdy, kterou dosáhne (žádný doplatek do MM). Při případném neplaceném volnu také ZP neplatí - u neomluvené absence ze ZP platí (je to stejné jako např. u důchodců). Sociální pojištění se platí jako u "normálních" zaměstnanců. Pokud Vám dá čestné prohlášení, že nikde jinde nepracoval...v r. 2006, tak mu můžete udělat roční zúčtování. Poznámka: nechávám si u všech zaměstnanců, kteří pracují na zkrác.prac.úvazek podepisovat čestné prohlášení, že nikde jinde nepracují (nemají jinde podepsané daň.přiznání) - pro svůj klid při kontrole FÚ.Nevím, že by se něco podstatného letos měnilo, takže stejné jako v r. 2006.
TAk z čeho jste usoudili, že je to student? Přece Vám nestačí říci:"Já studuji", tak ho posuzovat jako studenta. To by Vám mohl zaměstnanec říci:"manželka neuplatňuje daň. zvýhodnění na děti" a Vy byste mu daň.zvýhodnění bez jakéhokoli potvrzení dala?
>>>>>Prosím o radu. Zaměstnáváme studenta na 30 hod týdně.
>>>>>Jeho mzda se pohybuje od 5000 do 11000 hrubého. Jak
>>>>>je
>>>>>to se zdravotním a sociálním pojištěním a s daní,
>>>>>pokud bude mzda menší, než minimální mzda? Jak to
>>>>>bylo
>>>>>v
>>>>>roce 2006 a jak je to teď? Budu mu dělat roční
>>>>>zúčtování? Jsem začátečník, nevím si s tímto
>>>>>zaměstnancem
>>>>>rady.
>>>>>Děkuji
>>>>Z
>>>
>>>A ještě něco, odpočet na studenta jsme mu nedávali,
>>>protože nepřinesl potvrzení o studiu a jakým kodem se
>>>měl teda přihlásit na zp, když je za něj plátce
>>>stát?bývalá účetní ho přihlásila kodem p
>>TAk z čeho jste usoudili, že je to student? Přece Vám
>>nestačí říci:"Já studuji", tak ho posuzovat jako
>>studenta. To by Vám mohl zaměstnanec říci:"manželka
>>neuplatňuje daň. zvýhodnění na děti" a Vy byste mu
>>daň.zvýhodnění bez jakéhokoli potvrzení dala?
>Prosím, napište, kdy tomu zaměstnanci bylo 26 Let - v kterém měsíci, kterého roku? To je dost podstatné.
>
>>>>>>>Prosím o radu. Zaměstnáváme studenta na 30 hod týdně.
>>>>>>>Jeho mzda se pohybuje od 5000 do 11000 hrubého. Jak
>>>>>>>je
>>>>>>>to se zdravotním a sociálním pojištěním a s daní,
>>>>>>>pokud bude mzda menší, než minimální mzda? Jak to
>>>>>>>bylo
>>>>>>>v
>>>>>>>roce 2006 a jak je to teď? Budu mu dělat roční
>>>>>>>zúčtování? Jsem začátečník, nevím si s tímto
>>>>>>>zaměstnancem
>>>>>>>rady.
>>>>>>>Děkuji
>>>>>>Z
>>>>>Za loňský rok mohl mít odpočet na studenta, pokud by přinesl potvrzení o studiu. Já bych se s tím asi nijak nezabývala, pokud jste správně odváděli ZP (tzn., že pokud v některém měsíci nedosáhl minimálního vyměř.základu, tak jste odváděli z minimální mzdy ZP). To, že neuplatňoval slevu na dani na studenta, je jeho chyba.Pokud jste ale odváděli ZP jen z toho, co si vydělal (pokud měl hrubou mzdu menší než minimální mzdu a nebyl v tom měsíci nemocný), pak byste ho musela dodatečně na ZP nahlásit jako studenta (protože by Vám mohli nedoplatek dát k úhradě - musel by Vám zpětně doložit potvr.o studiu). Pokud se změní odvod ZP, změní se i odvod daně (opravy se musí provést ještě před RZD).. Pokud tedy máte správně ZP,tudíž nebudete odvody za jednotl.měsíce přepočítávat, tak by bylo asi vhodné mu RZD neprovádět, ať si udělá přiznání na FÚ sám , že celý rok studoval (musí doložit šk.r. 2005-2006,2006-2007). Raději bych mu pomohla vyplnit daň.přiznání, ale právě kvůli ZP bych mu RZD asi nedělala. Jinak by mohl mít odpočet i v lednu 2007, protože na začátku ledna (ale až 10.1.)mu ještě není 26 let. Od února už nemá na slevu na studenta nárok a pohlíží se na něho jako na "běžného" zaměstnance.
>>>>>.
>
>
>>>>>>>>Prosím o radu. Zaměstnáváme studenta na 30 hod týdně.
>>>>>>>>Jeho mzda se pohybuje od 5000 do 11000 hrubého. Jak
>>>>>>>>je
>>>>>>>>to se zdravotním a sociálním pojištěním a s daní,
>>>>>>>>pokud bude mzda menší, než minimální mzda? Jak to
>>>>>>>>bylo
>>>>>>>>v
>>>>>>>>roce 2006 a jak je to teď? Budu mu dělat roční
>>>>>>>>zúčtování? Jsem začátečník, nevím si s tímto
>>>>>>>>zaměstnancem
>>>>>>>>rady.
>>>>>>>>Děkuji
>>>>>>>Z
>>>>>>>>>>>>>. Ještě jsem zapomněla upozornit na věkovou hranici na slevu na studenta - 26 let, ale jde-li o prezenční formu v doktorském studijním programu na VŠ, platí vyšší věková hranice 28 let.Takže, ve vlastním zájmu by měl doložit - abyste věděli, do kdy můžete dávat slevu.
Přeji (pro Vás) bezproblémové vyřešení tohoto případu.
>>
Dnes jsem přišla ještě na další věc, pracuje u nás 5dní v týdnu 4hodiny, tzn. 20hodin týdně,ne 30hod. jak jsem psala původně, takže minimální mzda se pro něj bude krátit na 3785Kč(od 1.1.06 do 30.6.06 7570Kč) a 3977.5(od 1.7.06 do 31.12.06 7955Kč. Je to tak?Pokud ano, tak nemusím řešit, že měl v některých měsících mzdu jen 5000Kč?Dívala jsem se jak mu bylo sraženo zdravotní, vždy jen ze skutečné částky.
Já už si opravdu nevím rady, jak už jsem psala, jsem začátečník a hlavu z toho mám už nejméně 100 větší.
:(
V letošním roce mu můžete dát slevu na studenta jen za leden (10.1.2007 mu je 26 let),výjimka je u studentů, kteří studují prezenční formou v doktorském studijním programu na VŠ -ti mají odpočet až do 28 let.Od února už bude mít jen základní odpočet (600,--Kč/měs.)a od února 2007 ho na jeho ZP přihlásíte jako osobu, za kterou není plátce stát a v měsících, kdy nedosáhne minimálního vym.základu pro ZP, bude muset doplácet!
Poznámka:U zam.na zkrác. úvazek si nechávám podepisovat čestné prohláš. proto, abych byla krytá já. Mohlo by se stát, že má dalšího zaměstnavatele také na 20 hod./tý a podepíše tam také daň.prohlášení. Je to sice protizákonné, proto se chráním já, jako mzd.účetní. V měsících, kdy je např.nemocný,se minim.VZ pro ZP krátí, ale to určitě víte.
Takže, pokud tomu rozumím správně:
Nechám si doložit jeho studium na 2006 a 2007, podepíše čestné prohlášení, že nikde jinde nepracuje a nepodepsal prohlášení poplatníka. Na zdravotní pojišťovnu ho zpětně přihlásím jako studenta. Takže i když v některý měsících měl mzdu menší než MM, tak už zdravotní pojištění budu mít v pořádku? Slevu na studenta jsme mu ani v jednom měsíci nedali, takže ji uplatním až v ročním zúčtování.
Je to tak?????
Re: Student-výplata menší než min. mzd
Tak jsem tady zase, dnes jsem prozkoumala všechno o tom studentovi, shrnu to: na zdr. pojišťovnu je přihlášen jako normální zaměstnanec, ne jako student (nepřinesl potvrzení o studiu), v měsících, kdy měl mzdu menší než MM, jsme jako organizace platili 13,5% z jeho skutečného příjmu, on platil 1/3, což znamená že jsou nedoplatky na pojištění (doplatky do minim. mzdy neplatil nikdo), takže jak to mám teď řešit?
Re: Student-výplata menší než min. mzd
>>>>
>>>
>Tak jsem tady zase, dnes jsem prozkoumala všechno o
>tom studentovi, shrnu to: na zdr. pojišťovnu je
>přihlášen jako normální zaměstnanec, ne jako student
>(nepřinesl potvrzení o studiu), v měsících, kdy měl mzdu menší
>než MM, jsme jako organizace platili 13,5% z jeho
>skutečného příjmu, on platil 1/3, což znamená že jsou
>nedoplatky na pojištění (doplatky do minim. mzdy neplatil
>nikdo), takže jak to mám teď řešit?
>
>Pokud jste platili ZP ze skutečného příjmu (např. ze 4200,-- Kč), ne doplatek ZP do minim.VZ, tak to nyní spravíte tím, ho zpětně nahlásíte jako studenta a bude to tak správně. Jen Vám musí přinést ta potvrzení o studiu! Provedete to, co jste psala v 8:28.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.