Re: Zálohová faktura a DPH
Poskytnutá záloha - DPH si uplatňujete na základě DAŇOVÉHO DOKLADU, který Vám je plátce jenž vede účetnictví povinnen vystavit ke dni přijetí platby na účet - tento den je datumem uskutečnění zdanitelného plnění a vy si k tomuto datumu můžete uplatnit DPH.
Pokud plátce vede daňovou evidenci, daňový doklad Vám vystavuje až ke dni poskytnutí zboží či služby a tento den je dnem zdanitelného plnění, ke kterému si můžete DPH uplatnit.
Přijatá záloha - pokud vedete účetnictví, vydávate daňový doklad ke dni přijetí platby na BÚ a k tomuto dni jste povinni přiznat daň.
Pokud vedete DE daň přiznávate až ke dni poskytnutí zboží či služby.
Re: Zálohová faktura a DPH
Chtěla bych se připojit k původnímu dotazu. Vím jak fungují zálohové faktury a daňové doklady. Dnes jsem po jedné firmě vyžadovala daňové doklady k zaplaceným zálohám a oni je nechtějí vystavit. Prý když je to přefakturace služeb, tak se nemusí. Existuje tedy nějaká vyjímka? Podotýkám, že se jedná o dvě sro, pronájem skladu a jsou zaplacené zálohy na služby, které chtějí vyfakturovat jednou za rok a DPH vykázat až tam. Moc se mi to nezdá, ale prý to tak dělají a já jsem jediná, kdo se ozval.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.