Re: Zkrácené DPH koeficientem do výdajů?
Toto jsem našla na Verlagu a řídím se tím - zdá se mi to logické:
Dopad do daně z příjmů
Jak už vyplývá , v průběhu roku je tato část odpočtu, kterou nebylo možno uplatnit, daňovým nákladem. Stejně tak je po výpočtu celkového vypořádání nároku na odpočet daně příslušný rozdíl položkou buď snižující daňové náklady (jako v našem příkladu), nebo položkou zvyšující daňové náklady (pokud by se celkový nárok na odpočet daně snižoval).
Z hlediska období uplatnění je zřejmé, že by tento rozdíl měl být zaúčtován do účetního období, s nímž věcně a časově souvisí, tzn. do roku, za nějž se podává poslední přiznání k DPH.
Plátce, který vede daňovou evidenci
U plátce, který vede daňovou evidenci bude situace poněkud odlišná. Při zkracování nároku na odpočet v průběhu roku může, stejně jako plátce vedoucí účetnictví, uplatnit do daňových výdajů poměrnou část DPH, kterou nemohl uplatnit jako nárok na odpočet daně. Tuto operaci by měl plátce realizovat převedením příslušné částky ze sloupce určeného pro DHP do sloupce režijních výdajů.
Pokud by tyto úpravy v peněžním deníku nebyly provedeny, lze zřejmě akceptovat i přístup, že tyto úpravy budou uvedeny jako položka snižující daňový základ v rámci příslušných řádků daňového přiznání.
Při ročním vypořádání by měl tento plátce i výsledek ročního vypořádání zahrnout do hodnoty položky snižující, resp. zvyšující, daňový základ.
Zde by mělo podle názoru autorů dojít k zahrnutí tohoto výsledku ročního vypořádání do období, ve kterém je podáváno přiznání s touto úpravou a kdy tedy dochází k vyrovnání plátce se státním rozpočtem, tj. do následujícího kalendářního roku.
Téédy Wado, vy jste skvělá, moc vám děkuji :-) Opravdu jste mi pomohla, byla jsem z toho naprosto zmatená.
Ještě dodávám, že je pochopitelné, že to zřejmě žádný program nepočítá sám a musí se to prostě dopsat, to byla ode mě hloupost.
Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.