Re: Evidence materiálu způsobem B
Ale to se dostane do nákladů roku 2007,ne? Mám stejný problém,tak se připojuji k diskuzi.Myslela jsem, že si mám dát, to co mám na 501 po celý rok, na konci roku na 112 a po inventuře mi na 112 zůstane ten zbytek...ale přiznávám že se v účtování B taky moc nevyznám.Díky,P.
Účtování metodou B.
nepoužívají se tvz. kalkulační účty a o zásobách se tedy v průběhu roku neúčtuje. Všehcny nákupy se účtují přímo do nákladů a teprve při účetní uzávěrce se podle výsledků inventury provádí korekce nákladů - hodnota koncových stavů sklad. zásob se z nákladů přeúčtuje na kalkulační účet, který provede příslušnou částku uzávěrkou roku. Na počátku nového roku se přeúčtuje stejná částka z kalkulačního účtu zpět do nákladů.
112 PS skladu na začátku roku
501/321 nákupy během roku
112/501 korekce skutečných nákladů podle inventury (na účtu 112 je skutečný stav skladu o který je účet 501 snížen)
504/112 převod PS stavů na počátku roku (stav účtu 112 je nyní nulový, vše je na 501)
Ano ale jak chcete zas ze 112 dostat ten materiál? zas ho vyndáte na začátku nového roku a dáte do nákladů. a zas na konci roku provedete inventuru a dáte na 112 fyzický materiál. Takto máte v nákladech vždy správně částku za mateirál na skladě
Nelze provést korekci účtu 112 podle inventury.
1. krok: zaúčtování PS do nákladů 501/112
2. krok: zaúčtování EVIDENČNÍHO STAVU SKLADU (u způsobu "B" je nutno vést skladovou evidenci) 112/501
3 krok: výpočet manka do normy a zaúčtování: 501/112
4. krok: manko nad normu 548/112
5. krok: zaúčtování přebytků 112/648
6. krok oprava skladové evidence dle inv. stavu = výdejky na manka do normy, manka nad normuz a přebytky.
7. krok: odsouhlasení zůstatku účtu 112 na inventární stav skladu a skladovou evidenci po opravách (krok 6.).
Takže jestli jsem to dobře pochopila...to co mám na 501 tam zůstane a já až budu mít inventuru tak ji zaúčtuji zápisem 112/501.Tím získám konečný stav k 31.12.2006 a zároveň PS roku 2007,ano?Víte jsem z toho dost zmatená a původní účetní nezaregistrovala přechod z DE na PÚ,takže já se vlastně nemám ani od čeho odpíchnout:-( Její loňské inventarizace čehokoliv prostě nesedí,ani jedna....Děkuji moc.P.
>>>>>Nastoupila jsem v průběhu roku 2006 do již zavedené
>>>>>firmy. Firma vede materiál způsobem B (tedy rovnou do
>>>>>spotřeby). Teď musím uzavřít účetnictví a nevím jak
>>>>>se
>>>>>to dělá. Fyzickou inventuru máme hotovou. Jak na to?
>>>>>Děkuji za odpovědi Vlaďka
>>>>
>>Nelze provést korekci účtu 112 podle inventury.
>>1. krok: zaúčtování PS do nákladů 501/112
>>2. krok: zaúčtování EVIDENČNÍHO STAVU SKLADU (u
>>způsobu "B" je nutno vést skladovou evidenci)
>>112/501
>>3 krok: výpočet manka do normy a zaúčtování: 501/112
>>4. krok: manko nad normu 548/112
>>5. krok: zaúčtování přebytků 112/648
>>6. krok oprava skladové evidence dle inv. stavu =
>>výdejky na manka do normy, manka nad normuz a
>>přebytky.
>>7. krok: odsouhlasení zůstatku účtu 112 na inventární
>>stav skladu a skladovou evidenci po opravách (krok
>>6.).
>
>Nevím, co píší v knížkách, ale vy musíte postupovat podle zákonů. Jedním ze zák. norem jsou i Český účetní standard pro podnikatele. Najdete ve Standardu č. 15 - zásoby bod. 4 (4.3.1. b/ - při uzavírání účetních knih se počáteční stavy příslušných účtů účtových skupin 11 - Materiál a 13 - Zboží převedou na vrub příslušných účtů spotřeby materiálu a prodaného zboží účtové skupiny 50 - Spotřebované nákupy; STAV ZÁSOB PODLE SKLADOVÉ EVIDENCE (ne tedy podle inventury) se zaúčtuje na vrub příslušného účtu určeného ke sledování materiálu na skladě účtové skupiny 11 - Materiál nebo na vrub příslušného účtu určeného ke sledování zboží na skladě a v prodejnách účtové skupiny 13 - Zboží souvztažně s příslušným účtem účtové skupiny 50 - Spotřebované nákupy.
xxxxxxxxxx
účtování na konci roku:
a) převedete počáteční stav k 1.1.2006 na účtu 112 na vrub 501 (tj. 501/112)
b)zaúčtujete stav materiálu k 31.12.2006 podle evidence a výsledků inventarizace 112/501.
c)uzavřete aktivní účet koncem roku 702/112.
d) k 1.1.2007 otevřete aktivní účet 112/701.
... ale nic v lednu nebudete vracet zpátky, ... mějte se.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.