Re: Silniční daň-nutné,děkuji !!!
Daň lze platit i denní, nemusí být za celý měsíc. Otázka však je, zda se Vám to vyplatí, když je např. denní sazba 25,-Kč a tudíž byste měli za duben uhradit 19*25=475 místo například 300,-Kč za celý měsíc. Měli jsme ve firmě stejný případ, hradili jsme za celý měsíc.
Proč po celý rok? V dubnu používal např. 19 dní, v květnu 31, v červnu 3 dny a poté vůz prodal a zakoupil jiný v jiné sazbě (jiný objem).
Nový vůz zapsat do nové kolonky.
Nevidím důvod proč platit stále denní sazbu. Např. když zakoupíte vůz 29. dne v měsíci, zaplatíte za daný měsíc 1-2 dny denní sazbu a následné měsíce měsíční.
Nevidím v tom až takový problém. Např. vozidlo, jehož jsem vlastníkem celý 1. kvartál a na počátku dubna jej prodám bych uvedla takto:
´1.řádek (II. oddíl) - SPZ.........počty měsíců I=3
2. řádek (II. oddíl) - shodná SPZ.............. a místo měsíců např. dva dny a uvedenou denní sazbu. Nevím jestli jsem to napsala srozumitelně.
Nevím, nejsem si tím jistá. My jsme to vyřešili tak, že jsme platili za celý měsíc, protože jinak by nás to vyšlo dráž.
Myslím si ale, že je možné zaplatit část denní a část měsíční sazbou na jeden vůz. Můžete mít přece na jednom přiznání např. tři auta, přičemž dvě byly celý rok a třetí poslední dva dny z roku. Alespoň se domnívám, že tato možnost je, ale jistá si tím nejsem. Nicméně v případě, že bylo vozidlo zakoupeno 11.4.2006 to na tom stejně nic nemění, neboť pokud by měl člověk platit denní sazbou za duben nebo denní sazbou za celý zbytek roku, stejně ho to vyjde mnohem dráž.
>>>>
>>>>>Mě šlo o to jestli na jeden vůz je možné v jednom
>>>>>roce
>>>>>střídat denní a roční sazbu.
>>>>
>>>>Nevidím v tom až takový problém. Např. vozidlo, jehož
>>>>jsem vlastníkem celý 1. kvartál a na počátku dubna
>>>>jej prodám bych uvedla takto:
>>>>
>>>>´1.řádek (II. oddíl) - SPZ.........počty měsíců I=3
>>>>2. řádek (II. oddíl) - shodná SPZ.............. a
>>>>místo měsíců např. dva dny a uvedenou denní sazbu.
>>>>Nevím
>>>>jestli jsem to napsala srozumitelně.
>>>
>>>Ještě jeden dotaz-není ta denní sazba použitelná
>>>jenom
>>>v případě , že podnikatel platí za auto zaměstnance?
>>>Nevím jestli jsem to napsala srouzumitelně?
Kč 25,-/den lze použít pouze v případě, kdy zaměstnavatel hradí daň za auto zaměstnance (za firemní auto nelze). Během roku nelze u záloh měnit způsob platby t.j. buď Kč 25,-/den anebo 1/12
roční sazby za měsíc. Při zpracování daňového přiznání je možnost u plateb za auto zaměstnance zvolit výhodnější způsob bez ohledu na použitý způsob výpočtu záloh v průběhu roku.
>>
>>Už jsem to našla v pokynech k vyplnění silniční daně,
>>je to v bodě 20. Nesmí se kombinovat sazby.
>>Myslím, že denní sazba je opravdu jenom u zamšstnanců
>>/cesťáky/.
>>Třeba se ještě někdo vyjádří.
>Sice si tím nejsem jistá , ale myslím si to
>taky.Podnikatel by např. použival auto zahrnuté v majetku firmy
>jenom dva dny v měsíci, tak by zaplatil 50 kč a hotovo
>a přitom by jezdil třeba 14dní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.