Re: Paušální výdaje - přehled SP, ZP
Nechci se hádat, domnívám se, že čísla v přehledech opravdu mají odpovídat daňovému přiznání. Nedokážu nyní argumentovat paragrafy, takže prosím všechny, ať to, co tu prohlašuju, berou jako můj názor, nikoliv jako vyjádření zákonodárce :-))) Respektuju váš odlišný názor, pane 1 :-)
No dobře, takže jdeme na ty paragrafy :-) V zákoně 592/92 Sb. je odkaz na výdaje dle zákona o dani z příjmů §7/8 a §24/1+2. O % výdajích se hovoří v §7/9, takže na první pohled to skutečně může vypadat, že "paušálníci" mají smůlu. Ale když se podívám do §24, tak hned v 1.větě 1.odstavce se říká - cituji:
"Výdaje (náklady) vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů se pro zjištění základu daně odečtou ve výši prokázané poplatníkem a VE VÝŠI STANOVENÉ TÍMTO ZÁKONEM a zvláštními předpisy." A tento zákon (o dani z příjmů) mi umožňuje stanovit výdaje též dle §7/9. Takže dle mého názoru je to, co píšu, obhajitelné :-)
>>>>
>>>>Není v zákonech něco jiného? Nebo že by byly nějaké
>>>>EvoMnové? Myslím vámi vydané.
>>>>Je to stejné jako na sagitu. Co umožňuje shodu s DP?
>>>>Objasníte to, když tak vehementně tento způsob
>>>>obhajujete?
>>>
>>>Nechci se hádat, domnívám se, že čísla v přehledech
>>>opravdu mají odpovídat daňovému přiznání. Nedokážu
>>>nyní
>>>argumentovat paragrafy, takže prosím všechny, ať to,
>>>co tu prohlašuju, berou jako můj názor, nikoliv jako
>>>vyjádření zákonodárce :-))) Respektuju váš odlišný
>>>názor, pane 1 :-)
>>
>>To není odlišný názor, já jenom cituji texty
>>příslušných §.
>>Jestli nedokážete argumentovat paragrafy NYNÍ, jistě
>>jimi
>>dokážete argumentovat až zjistíte zda je vůbec možno
>>nějakými argumentovat. Již se těším.
>
>No dobře, takže jdeme na ty paragrafy :-) V zákoně
>592/92 Sb. je odkaz na výdaje dle zákona o dani z příjmů
>§7/8 a §24/1+2. O % výdajích se hovoří v §7/9, takže
>na první pohled to skutečně může vypadat, že
>"paušálníci" mají smůlu. Ale když se podívám do §24, tak hned v
>1.větě 1.odstavce se říká - cituji:
>"Výdaje (náklady) vynaložené na dosažení, zajištění a
>udržení zdanitelných příjmů se pro zjištění základu
>daně odečtou ve výši prokázané poplatníkem a VE VÝŠI
>STANOVENÉ TÍMTO ZÁKONEM a zvláštními předpisy." A tento
>zákon (o dani z příjmů) mi umožňuje stanovit výdaje též
>dle §7/9. Takže dle mého názoru je to, co píšu,
>obhajitelné :-)
Ale no táááák! Vždyť sama víte že se to týká něčeho jiného:
ve výši prokázané poplatníkem a VE VÝŠI
>STANOVENÉ TÍMTO ZÁKONEM a zvláštními předpisy 5) !!!
=odpisy, cesťáky, mzdy atd.
Myslíte, že stačí výše prokázaná poplatníkem = propagační předměty za 1000,- Kč jeden kus? Proto tam ta věta pokračuje
== a VE VÝŠI STANOVENÉ TÍMTO ZÁKONEM a zvláštními předpisy
O přehledech raději později, zatím je čas a málo prostoru.
Pane 1, vážím si vašich znalostí a děkuju za objasnění vašeho názoru. Nicméně prozatím si s dovolením ponechávám názor svůj. V této debatě nejspíš nebudu pokračovat, protože debaty s vámi bývají moc dlouhé a já mám teď hodně práce. Nic ve zlém, mějte se pěkně.
Paní Evo M.
svůj názor si samozřejmě ponechte, já vám jej neberu. Jenom mě zarazilo, že jej neumíte obhájit s odkazem na znění zákona/zákonů.
Máte pravdu v tom, že debaty se mnou bývají dlouhé ale pouze v tom případě, že se jenom debatuje, nikoliv argumentuje. Při použití
argumentů jsou velmi krátké. Vy argumentujete citací první věty §24/1 a jenom (doufám že ne z neznalosti) jste opoměla zdůraznit
význam TŘETÍHO slova v začátku této věty:
(1) Výdaje (náklady) v y n a l o ž e n é na dosažení .........
z něhož vyplývá m.j. i to, že celý §24 hovoří o vynaložených výdajích/nákladech. Nic ve zlém, mějte se lépe než já.
Pane 1, dovolte zdánlivou odbočku. Víte stejně dobře jako já, že v podvojném účetnictví se účtuje do nákladů podle předpisů, nikoliv podle úhrad. Zákon o dani z příjmů však jako náklad uznává u subjektů účtujících podvojně též předpisy nákladových faktur, byť nejsou zaplacené a třeba ani nikdy nebudou. A přitom se jistě shodneme na tom, že §24 se vztahuje i na poplatníky účtující podvojně. Takže i FO vedoucí PU si do nákladů klidně dá nákladové faktury za milion, přestože je nemá uhrazené a fakticky tedy žádné náklady nevynaložila - určitě ne k datu uzávěrky. Proto to slovo "vynaložené" chápu asi jinak než vy. Nic ve zlém, prostě to každý vidíme jinak. OK?
Co vidíme každý jinak? Co se mění na tom že poplatník uplatní výdaje % podle §7/9 ať vede Ú nebo DE? VŽDY se jedná pouze
o příjmy dle §7! To se budeme navzájem poučovat co to jsou náklady a výdaje jenom proto abychomse nenápadně odsunuli od podstavy diskuze? Do nákladů ať si FO vedoucí Ú dá to, co zákon
umožňuje - třeba faktury za několik milionů = tím je vynaložila
v souladu s účetními předpisy a v souladu s textem §24.
Najděte v zákonech 582 a 589 ustanovení o možnosti použití
výdajů dle §7/9 při výpočtu vyměřovacího základu, tím dostanu
pořádnou facku a "pudu domu".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.