Re: !! INFO pro OSVČ - výdaje % a přehle
>Objevují se tu (i na Sagitu) rozdílné názory na téma
>"Výdaje paušálem, jaké výdaje psát do přehledů SP a
>ZP". Tak jsem začala zjišťovat názory institucí, jak to
>vlastně je. Dnes ráno jsem volala na infolinky VZP
>(tel. 221 752 175) a ČSSZ (metodička paní Jandová tel. 257
>063 064).
>
>Ptala jsem se výslovně na případy, kdy OSVČ uplatňuje
>výdaje procentem z příjmů podle zákona o dani z příjmů
>§7/9 , neboť skutečné výdaje má výrazně nižší. Ptala
>jsem se, jestli pro účely přehledů ZP a SP se mají v
>přehledech uvádět skutečné výdaje nebo jestli se tam
>můžou napsat ty "paušální", vyšší, stanovené procentem.
>
>Z obou institucí (viz kontakty nahoře) jsem se
>dozvěděla toto:
>Výdaje uvedené na daňovém přiznání a na přehledech
>musejí být SAMOZŘEJMĚ shodné! V přehledech se určitě
>uvádějí výdaje paušálem = ty samé, co se uvádějí na
>daňovém přiznání. Rozhodně se v přehledech neuvádějí ty
>skutečné, které poplatník ostatně ani nemusí evidovat.
>
>Takže jasný závěr: Na přehledech SP a ZP se tedy
>uvedou výdaje vypočtené % z příjmů + navíc pojistné ve
>skutečně zaplacené výši. Kdo tomu nevěří, nechť si tam
>zavolá taky.
>Takže jasný závěr: ... vyplývající z JPP z prstu si to vycucala,
neboť odkaz na konkrétní ustanovení přísl. zákonů jaksi opoměla uvést.....
== Rozhodně se v přehledech neuvádějí ty
>skutečné, které poplatník ostatně ani nemusí evidovat==
Taky dobrýýýýýýýýýýýý.
Jak jsem již psala na Sagitu: Pane Vladimíre2, Váš názor vám neberu. Mně se ty paragrafy zdají v tomto případě celkem jasné, vám ne, OK :-)
Nicméně já budu svým klientům paušálníkům počítat pojistné tak, jak tomu rozumím a jak mi to potvrdili i na infolinkách, na ČSSZ dokonce metodička pro ČR. Nechci své klienty poškodit a věřím, že si ten svůj postup obhájím.
Jdu dělat něco užitečnějšího než dohadovat se na internetu o něčem, co se mně osobně už zdá jasné. Hádat se nechci, můj názor na hádky znáte, je vyjádřen třeba tady http://www.volny.cz/eva-m/retarded.jpg
Nic ve zlém, přeju Vám hezký den! A myslím to upřímně ;-)
HOWGH :-)
Marta.Chvojkova@zpmvcr.cz
10. března 2005 15:33
Re(5286): Dotaz navstevnika www stranek
Váš dotaz je spíše dotazem pro daňového poradce, nikoliv pro pracovníka zdravotní pojišťovny. Zákon č. 592/1992 Sb. o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění §3a říká, že vyměřovacím základem u OSVč je je v roce 2004 40 % příjmů z podnikání a z jiné samostané výdělečné činnosti po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení
(viz. § 7 odst.8 a §24 odst. 1 a 2 zákona ČNR č. 586/1992 Sb. - vymezení příjmů a výdajů).
S pozdravem Ing. Chvojková
------------------------------------------------------
Změnilo se od té doby (mimo letopočtu) taky něco v zákonech?
HO :-) (doplňte dle libosti)
A tak mi, pro představu řekněte "1", jak vám bude VZP či PSSZ kontrolovat váš přehled a výpočet pojistného?? Přeci podle daňového přiznání. Do účetnictví vám nepolezou...... a co máte v daň.přiznání??? No přeci 40 či 50% nákladů...... Prostě a stručně. Postupuji stejně jako paní Eva M.
Nevím: zatím mě "lezou do účetnictví" při kontrolách zaměstnanců=
správný výpočet mezd a odvodů. Samy kontrolorky již od r. 1998
nevědí, že by obě organizace kontrolovaly OSVČ údaje uvedené
v přehledech. Jinak se ale můžete zeptat těch metodiček, ty by měly vědět. Já nemohu posloužit, nejsem ani metodik ani kontrolor.
Píši jedině to, co vyčtu v zákonech.
Evo, musím s panem "1" souhlasit, mělo by se vycházet ze zákonů.
§ 3a 592/1992 Sb. a § 5a 589/1992 Sb. uvádějí, že vyměřovacím základem je 50% příjmů po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení, přičemž výdaje se posuzují podle zvláštního zákona, kterým je míněn ZDP.
ZDP zná "prokazatelné" výdaje (DE, Ú) a výdaje podle § 7/9.
§ 7/9 byl kdysi § 7/7 a §7/8, což se při novelizaci poznámek u pojišťovacích zákonů nepromítlo a nováčky v branži to může zmást.
Ale protože vysvětlující poznámka není součástí právní normy (viz ustálená judikatura) ani to nevadí.
Závěr:
Do přehledů se uvádí mj. výdaj podle § 7/9 ZDP, což vyplývá :
1) ze zákonů
2) potvrzuje to i státní správa (Evo díky za zavolání, mě by bylo trapně se ptát na takhle jasnou věc)
3) je to můj názor (jen vrozená skromnost mne přinutila se zařadit až na třetí místo) :-))
P.S.
na jiné než souhlasné, pochvalné případně obdivné reakce nebudu reagovat! :-))
P.P.S.
včera jsem vyhrál kauzu u Vrchního soudu v Praze a proto mám tak dobrou náladu :-))
Hezký den!
Pavle, děkuju :-)
>Evo, musím s panem "1" souhlasit, mělo by se vycházet
>ze zákonů.
EM: I já souhlasím. Jen přidávám své přání z oblasti sci-fi, že by ty zákony měly být psány jednoznačně :-)
>§ 7/9 byl kdysi § 7/7 a §7/8, což se při novelizaci
>poznámek u pojišťovacích zákonů nepromítlo a nováčky v
>branži to může zmást.
>Ale protože vysvětlující poznámka není součástí právní
>normy (viz ustálená judikatura) ani to nevadí.
EM: Děkuju za vysvětlení z judikatury ohledně těch poznámek, to jsem nevěděla.
>Evo díky za zavolání,
>mě by bylo trapně se ptát na takhle jasnou věc)
EM: No to mně sice taky, ale chtěla jsem mít jistotu a argumenty :-)) Volala jsem tam a říkala, že tady máme s kolegou odborný spor a jestli by nám mohli poradit, jak je to správně, že nechceme poškodit klienty ani instituce :-)) Koneckonců od toho existují metodičky, infolinky a call-centra, aby se člověk mohl zeptat. A jsou placení z našich odvodů :-))
>včera jsem vyhrál kauzu u Vrchního soudu v Praze a
>proto mám tak dobrou náladu :-))
EM: GRATULUJU!!!
:-)
Ještě dodatek ;-)
Ještě dodatek pro ty, koho to zajímá:
Podrobně jsem ty zmatky s paragrafy vepsala sem, kde souběžně debatujeme o tomtéž :-))
http://www.sagit.cz/pages/MessageInsertedsql.asp?cd=7&typ=r&refid=&key=20060825iLoS2A4BMPbZErXe&str=3&hledany=&obdobi=0;2007&ClubID=0&ParentMessageID=60292
-----------
Mělo !
Evo, musím s panem "1" souhlasit, mělo by se vycházet ze zákonů.
§ 3a 592/1992 Sb. a § 5a 589/1992 Sb. uvádějí, že vyměřovacím základem je 50% příjmů po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení, přičemž výdaje se posuzují podle zvláštního zákona, kterým je míněn ZDP.
= protože hned v první větě § 5a 589/1992 Sb. je uvedeno
=po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení ==
Není pravda že je tamtéž uvedeno
==přičemž výdaje se posuzují podle zvláštního zákona,
---- kterým je míněn ZDP. ---- Toto jste si doplnil sám.
Na konci věty není tečka ale středník a za ním je odkaz!
Pozn. co je psáno, to je dáno. Ne to co je MYŠLENO!!!
např. min. mzda je 8000,- i když může být kýmkoliv nejen panem Pavlem myšleno 23000,-Přesný text je :
Příjmy ze samostatné výdělečné činnosti a výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení se pro účely tohoto zákona posuzují podle zvláštního zákona; 54)
Ten odkaz 54)je vysvětlen takto:
54) § 7 odst. 1 a 2 a § 24 odst. 1 a 2 zákona ČNR č. 586/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
a věta pokračuje:
za příjem ze samostatné výdělečné činnosti se pro účely tohoto zákona považuje též příjem osoby samostatně výdělečně činné dosažený výkonem samostatné výdělečné činnosti, i když se tento příjem pro účely daně z příjmů fyzických osob považuje za příjem ze závislé činnosti 55)
55) § 6 zákona ČNR č. 586/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
a věta dále pokračuje:
nebo ostatní příjem. 56)
56) § 10 odst. 1 písm. a) zákona ČNR č. 586/1992 Sb.
Výsledek: buď postupovat podle zákonů (pokud jim rozumím) nebo
se držet věty Pepy Geblse: Stokrát opakovaná lež se stává pravdou!
a podle toho jednat při výkladu zákonů, jenom při tom nehajlovat.
Ano, mělo by se postupovat podle zákonů. V případě nejasností může vykládat zákony pouze soud. Což zde bylo splněno - tím narážím na výklad těch odkazů na poznámky pod čarou.
Pane 1, myslím že je zcela zbytečné o tom psát pořád dokola. Smiřte se prosím s tím, že máme jiný názor než Vy. Svět se přece nezboří a slunce svítí dál, i když s Vámi tentokrát nesouhlasíme. Příště to může být opačně. Mně osobně netrápí, když se mnou někdo nesouhlasí - Vás ano? Respektuju právo druhých na vlastní názor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.