Re: XXL - nedokončená výroba - ještě jed
Musim mazat.
Pokusím se odpovědět, ale berte to spíš jako výpomoc, než jako radu nějakým předpisem podloženou.
Celou hodinovou sazbu nebo konečnou cenu bez DPH bych jako veličinu pro výpočet nebral. Když už zdržuji, tak vyjmenuji kalkulační vzorec (musíte si ho přizpůsobit podmínkám vašeho provozu):
přímý materiál (v projekci asi nic moc), přímé mzdy, SZ a ZP (pracovníků přímo účastných práci na projektu), ostatní přímé náklady (to, co by souviselo s projektem), výrobní režie (všechno ostatní - světlo, teplo, kanc.potřeby, pomocní pracovníci, dovolená,
uklizečka, zkrátka vše, co nesouvisí přímo s prací na jednom určitém projektu). Potom v kalkulačním vzorci následuje součet, kterému se říká vlastní náklady výroby. Takže náklady až sem by byly náklady, kterými by rozpracovanost měla být oceněna. Vymyslím si že 550,- Kč.
Pokračování v další zprávě.
Pak následuje správní režie (všechny náklady na šéfy a administrativu. Dejme tomu 200,- Kč. Odbytové náklady u vás asi nepřipadají v úvahu. No a nakonec je to nejdůležitější, t.j. zisk. Protože projektovat nemůže každý, tak budete drazí a zisk si určíte na 250,- Kč. Suma sumárum to dělá 1.000,.- Kč/hod.
Vypadá to děsivě, ale není to tak zlé. Berte položku po položce, k tomu si vezměte rozumného člověka, některé údaje z minulé doby a podobnou kalkulaci na hodinu zpracujte do vnitropodnikové směrnice.
Pokusím se udělat vzor výpočtů:
a) Na projektu odpracováno 45 hodin x 550,- Kč = 24.750,-Kč.
b) Celý projekt buse stát asi 200.000,-. Je hotový z jedné čtvrtiny.
Vlastní náklady z celkové tržby = 550,- : 1.000,- = 55 % = 0,55
Pak 0,25 x 0,55 x 200.000,- = 27.500,-
Snad se v tom vyznáte.
P.S. Koukal jsem, že pod vaší zprávou je několik dalších zpráv, ještě jsem je nečetl. Kdyby se něco dělo, ozvu se potřetí.
Jestli jsem dobře pochopila tazatelce se jedná o vyčíslení nedokončené výroby k 31.12.2006? To co tady XXL rozepisuje mi přijde zbytečně složité. To se může použít pro výpočet ocenění výrobku (zakázky), pro plánování,........ Pro výpočet nedokončené výroby postačí pokud vyčíslíte náklady, které jste již vynaložili na danou zakázku - ve vašem případě nejspíš mzdové náklady x odpracovaný počet hodin na zakázce. Jde o to, zjednodušeně řečeno, abyste tyto náklady "převedla" do dalšího roku tím, že je nyní vyrušíte zápisem do výnosů a příští rok je opačným zápisem dostanete zpět. Již se tu nedokončená výroba párkrát řešila, zkuste zadat do vyhledávání a projít historii, jestli Vám to nepomůže.
>>
>Musím mazat.
>Jestli jsem dobře pochopila tazatelce se jedná o
>vyčíslení nedokončené výroby k 31.12.2006? To co tady XXL
>rozepisuje mi přijde zbytečně složité. To se může
>použít pro výpočet ocenění výrobku (zakázky), pro
>plánování,........ Pro výpočet nedokončené výroby postačí pokud
>vyčíslíte náklady, které jste již vynaložili na danou
>zakázku - ve vašem případě nejspíš mzdové náklady x
>odpracovaný počet hodin na zakázce. Jde o to,
>zjednodušeně řečeno, abyste tyto náklady "převedla" do dalšího
>roku tím, že je nyní vyrušíte zápisem do výnosů a
>příští rok je opačným zápisem dostanete zpět. Již se tu
>nedokončená výroba párkrát řešila, zkuste zadat do
>vyhledávání a projít historii, jestli Vám to nepomůže.
Paní Ilono, Vycházel jsem ze dvou předpokladů. Ten první - rozpracovanost může ovlivnit hospodářský výsledek snad i řádově - tedy nejen o deset ale taky o sto tisíc. Druhý předpoklad - vycházel jsem z toho, že nevedou účetnictví po jednotlivých zakázkách. Jako teorie je váš návod v pořádku. Radíte správně, že je nutno pronásobit dvě veličiny , t.j. x*y = rozpracovanost. Teď už nejde o nic jiného, než ty veličiny prokázat. Mohu Vám řici, že pomocí rozpracovanosti jsem párkrát zachránil premie, nejen pro sebe.
Snad se neurazíte, ale - jednou jsem požádal kolegyni, aby mi dala recept na výbornou škvarkovou pomazánku. Ten zněl: vezmeš hrubo škvarků, pomeleš je, k tomu pomel pár vajec, nějakou tu okurku a po smíchání dochuť hořčicí. Můj výrobek nebyl tak dobrý, ale dal se jíst. S omluvou Váš xxl.
XXL, omlouvat se mi nemusíte, neurazil jste mě, spíše pobavil tím příměrem. Náklady si pečlivě sleduji dle zakázek a s prokazováním problém nemám a snad to všem "chutná":-)), tak jako Vaše kalkulace. Jen jsem chtěla pomoci tazatelce udělat si v tom jasno, protože jsem měla pocit, že jde o začátečníka v této oblasti a přišel mi Váš postup příliš složitý v tomto případě. Pokud se mýlím, omlouvám se já, za můj "vpád" do diskuze. Jinak souhlasím s Vašimi tvrzeními, že nedok.výroba ovlivní HV (v praxi setkávám s tím, že se jedná o nezanedbatelné částky) a samozřejmě chápu nutnost tyto částky i prokázat a obhájit. Takže chápu a oceňuji Vaši pečlivost při nastínění kalkulace. Mnohdy je ovšem jednoduší, jak už jste se dotkl toho tématu, rozdělovat již při vedení účetnictví náklady dle zakázek, obzvlášť pokud se sjednávají na dobu přelomu roků.
Hlavně doufám, že tazatelka si vše ujasnila. Hezký den.
Pokud jde o to ujasnění, doufám v totéž.
Jinak mě velice mrzí, že jste do diskuze vstoupila ale nezačala ji. Já totiž na psacím stroji zvládám hladce psaní všemi deseti, ovšem v tomto ohledu je mi PC klávesnice protivná a dokáži psát jen všemi dvěma. Umíte si tedy představit, kolik byste mi ušetřila času. Jinak se celkem jedná o pravdy dávno zjevené. Hezký den i Vám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.