Re: Příjmový pokldní doklad. JINAK
Dobry den. Par let zpet jsem delal vysokou ekonomickou kde nam vyucujici tvrdil ze si nechavam original podle toho co uctuji. Takze pokud uctuji prijem penez tak mam mit original prijmoveho dokladu, pokud penize vydavam tak vydajoveho. To se da lehce aplikovat na situace typu "platba za najem" kde si dopredu nachystam vydajovy a prijemce mi ho podepise. Ale tady .... :-)
Takhle nam to tvrdili, takhle to delam. Jestli je to ale pravda, pripadne jestli to zakon vubec specifikuje to nevim.
Ivan
Zákazník vždy musí obdržet originál a nezáleží na tom jestli je to příjmový nebo výdajový doklad. Jak jsem již uvedla: je to jako v obchodě - dáte peníze, dostanete zboží a ORIGINÁL dokladu. Nebo byste se spokojili, kdyby vám dali kopii. Já tedy ne.
jistě, ale pokud dojde na dokazování, může dojít k problémům. žádný právník vám nepůjde do sporu s kopií. žádný znalec vám neposoudí písmo z kopie. nikdo nebude asi zpochybňovat příjemci, že peníze přijal, když ukáže kopii. ale ten, kdo peníze vydal, má větší jistotu, kdyby došlo ke sporu zda zaplatil, když má originál. nemluvím o fú, ale obecně. já osobně u placení větších částek trvám na originálním dokladu a zatím mi ho vždy vydali.
Většinou příjemce peníze předává dál - např. do pokladny, hospodáři atd. Takže i zde je možno zpochybňovat třeba výši, případně nějakou číselnou posloupnost příjmových dokladů. Z tohoto pohledu by mohl i přijímající vyžadovat originál dokladu...
V případě daňových dokladů (paragony) je samozřejmostí, že dostáváme originály.Ale co s originálem, který je na termopapíru? Co nejdřív jej okopírujeme a v případě reklamace běžíme do prodejny s kopii a originálem, z kterého zbyl kousek čistého papíru.
O dokladech na nákup PHM do účetnictví nemluvě. Bez kopií se neobejdeme. Zkusil jste někdo požádat obsluhu pumpy o vystavení daňového dokladu, který vám po nějakém čase nezmizí?
A teď jeden ideál.případ. Pokud budu přijímat např.dodat.úhrada faktury, vystavený originál příj.dokladu s podpisem přejímajícího si ponechám a předávám kopii. Zároveň on by měl vystavit výdaj. doklad, já se podepíši jako příjemce a převezmu kopii toho dokladu. Tím pádem každý máme orig. pokl.dokl. na transakci, která proběhla a zároveň máme kopii pokl.dokl.který vystavil ten druhý.
Z mé zkušenosti auditoři i daň. poradci požadovali, aby si firmy vystavené pokl. doklady (účetní doklady) ponechávali v originále.
Předpokládám, že jste osoba osvobozená od uplatňování daně. Takže nevystavujete daňové doklady (§ 26 odst.6 zák.235/2004). Bylo by vhodné na doklad uvést text "nejsme plátci DPH".
Vy do svého účetnictví by jste měl mít originál příjmového dokladu.
Platci dejte kopii. Pouze bych kopii (která má orig.razítko klubu) opatřila Vaším "originálním" podpisem pokladníka. Tím získá ještě větší "věrohodnost".
Můžete dát na názor Vašeho známého. Nedej Bože, aby jste musel jít do sporu o výši přijaté částky. Jak tady někdo argumentoval, kopie je k ničemu a vy budete mít jen tu kopii:-)
Prectete si pozorne co pisi: Jako ucetni bych uctoval o VYDEJI penez, tedy bych pozadoval aby klient donesl SVUJ VYDAJOVY doklad podepsany prijemcem a v podstate kopie prijmoveho druhe strany je zbytecna.
Jiste, jde o idealni stav v praxi nerealizovany a nekdy taky nerealizovatelny, ale jak jsem uvedl - popisuji jen to co nam tvrdili ve skole. Jistou logiku to ma (v pripade pouziti mezi podnikateli, ne mezi podnikatelem a koncovym zakaznikem, ten asi s vydajakem na nakup nechodi).
No víte, ona doba jde dopředu :-). Jak je vlastně podle zákona definovaná přesně ta kopie :-)? Většinou je to spíš stejnopis. Když uděláte pár stejných výtisků a na některé napíšete nevím z jakého důvodu "kopie", tak to tedy kopie bude. Jinak kopie je podle mě to, co vzniká později, než prvotní doklad. Když vezmete originální doklad a ofotíte ho, také to bude kopie (pokud to bude k rozeznání :-)). Ale když současně vystavíte dva doklady průpisem, připadá mi to jako dva rovnocenné originální doklady. (a teď mě můžete všichni roznést na kopytech :-)) Jana F.
Vždy platila zásada : kdo vydává prašule, ten má mít originální doklad o zaplacení. Položme si otázku : co je originál dokladu a co je originální doklad ? A myslím si, že si tyto pojmy stále pleteme a přitom je odpověď zcela jasná. Podle mně lze použít i "kopii" a to úplně bez problémů, protože je originálním dokladem. Originálním dokladem může být i ofocený doklad, znovu vyjetý doklad z PC apod. Samozřejmě nastává problém, když vydávám peníze na svůj výdajový doklad a nemám proti němu příjmový od příjemce. Je to pak na mně, jak si ošetřím, jeho podpisem, číslem občanky,...
Zuziku jsem ráda, že to chápeme podobně, aspoň doufám. To s originálem dokladu a originálním dokladem je dobré, sama jsem si neuvědomila, že je to o něčem jiném.
V původním dotazu dávali odběrateli průpisovou stvrzenku s názvem "Stvrzenka o zaplacení". Podle mě je to O.K., i když zvykem bývá opak.
Pokud by mi něco takového FÚ neuznal, chtěla bych vědět přesně proč. Žádný zákon neukládá pro uznání platnosti dokladu čím psát, jestli perem, propiskou, přes kopírák jako frotáž, bramborovým tiskátkem nebo vlastní krví. Aspoň tedy myslím :-). Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.