Re: Délka rodičovské dovolené
Rodičovský příspěvek se vyplácí do 4 let dítěte (za daných podmínek), ale jen do 3 let dítěte můžete požádat zaměstnavatele o neplac.volno z důvodu péče o dítě z důvodu rodič.dovolené. Ve 4. věku dítěte není povinností zaměstnavatele Vám toto volno umožnit.
Otázka zněla od kdy to platí. Už mnoho let. Ještě začátkem 80. let byla do 2 let. Poté ji prodloužili do 3 let. Tehdy se nazývala "další mateřskou dovolenou". Nyní se nazývá "rodičovskou dovolenou", protože o ni mohou požádat oba rodiče, nejen matka. A její délka zůstala stejná - maximálně do 3 let dítěte.
Jsem přesvědčená, že dříve. Moje první dítě se narodilo 1982 a tehdy existovala jen placená mateřská (půl roku) a ta další mateřská dovolená (dnešní rodičovská) byla do 2 let, ale už někdy v průběhu jejího trvání byla prodloužena do 3 let (mimochodem, u prvního dítěte při ní tehdy nenáležely žádné peníze). Druhé dítě se mně narodilo 2 roky a 2 měsíce po prvním v roce 1985 a to už byla "další mateřská" do 3 let a bralo se zpočátku 500, pak 600 Kčs, u dvojčat myslím 800 Kčs, ale už si to přesně nepamatuju.
Já zase mám dojem, že další mateřská byla 3 roky od nástupu na placenou mateřskou, u prvního dítěte zadarmo a u druhého do 2 let za pár korun (nechci přehánět, ale myslím, že 200,-). V každém případě jsem zůstala v původním zaměstnání, i když jsem nastupovala do práce mezi 2,5 a 3 lety dětí.
>>>>>>Nevíte někdo od kdy platí, že rodičovská dovolená se
>>>>>>poskytuje do tří let věku dítěte?
>>>>Otázka zněla od kdy to platí. Už mnoho let. Ještě
>>>>začátkem 80. let byla do 2 let. Poté ji prodloužili
>>>>do
>>>>3
>>>>let. Tehdy se nazývala "další mateřskou dovolenou".
>>>>Nyní se nazývá "rodičovskou dovolenou", protože o ni
>>>>mohou požádat oba rodiče, nejen matka. A její délka
>>>>zůstala stejná - maximálně do 3 let dítěte.
>>>Už jsem to zjistila od 1.1.1989.
>>
>>Jsem přesvědčená, že dříve. Moje první dítě se
>>narodilo 1982 a tehdy existovala jen placená mateřská
>>(půl
>>roku) a ta další mateřská dovolená (dnešní
>>rodičovská)
>>byla do 2 let, ale už někdy v průběhu jejího trvání
>>byla prodloužena do 3 let (mimochodem, u prvního
>>dítěte
>>při ní tehdy nenáležely žádné peníze). Druhé dítě se
>>mně narodilo 2 roky a 2 měsíce po prvním v roce 1985
>>a
>>to už byla "další mateřská" do 3 let a bralo se
>>zpočátku 500, pak 600 Kčs, u dvojčat myslím 800 Kčs,
>>ale už
>>si to přesně nepamatuju.
>
>Já zase mám dojem, že další mateřská byla 3 roky od
>nástupu na placenou mateřskou, u prvního dítěte zadarmo
>a u druhého do 2 let za pár korun (nechci přehánět,
>ale myslím, že 200,-). V každém případě jsem zůstala v
>původním zaměstnání, i když jsem nastupovala do práce
>mezi 2,5 a 3 lety dětí.
200 Kč byly přídavky na 1 dítě. Ale vím určitě, že jsem nastupovala do práce v lednu 2008, v únoru měly být synovi 3 roky a do nástupu do práce jsem pobírala 600 Kč (myslím že se to nazývalo mateřský příspěvek, dnešní rodičovský). Pobíral se do 3 let a já jsem o něj za ty 2 měsíce tím dřívějším nástupem do práce přišla. A to bylo začátkem roku 1988, takže to muselo platit už v roce 1987, kdy synovi už bylo víc než 2 roky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.