Re: roční zúčtování daně - dárce krve
POZOR, jelikož je napsáno že darovat se může ženy jednou za 4 měsíce a muži 1 za 3 měsíce) tak v ve vyhlášce je napsáno že lze odečíst muži 5 x darování krve za kal. rok. Ženy 4 krát. To je maximálně 10 000,--Kč.
Maximální částka na dary u FO není.
--
Od základu daně lze odečíst hodnotu darů, pokud úhrnná hodnota přesáhne 2 % ze základu daně nebo činí alespoň 1 tis. V úhrnu lze odečíst max. 10 % ze základu daně. 1 bezpříspěvkový odběr se oceňuje částkou 2 tis. Také nechápu, jak může v roce darovat 7x, možná se u mužů něco změnilo. Já chodím 4x.
Dobrý den,v předchozím dotazu paní nebo pán píše o tom,že muž může jít na krev 4x do roka a to každé 3 měsíce,ale co vím ze svého okolí může chodit třeba na plazmu a ta je možno mnohem častěji než krev takže pokud má někdo 7 odběrů neznamená to,že je to jen krev. Já osobně bych zavolala na finanční úřad,měli by dotaz zodpovědět.
Už jsem to v předešlých dotazech na odpočet u darování krve psala, že transfuzka vydá potvrzení o počtu odběrů za rok, dárce si vynásobí x 2000 a může to být i třeba 7x. Nebo na základě čeho si vlastně dáváte tyto částky do odpočtu? Podle průkazky?
Ano, souhlasím s vámi - také už jsem to několikrát psala - nevím, proč by se účetní měla zabývat zdravotními předpisy, myslím, že úplně stačí ty daňové :-). A ty se na zdravotnické předpisy při uznávání darů neodkazují. Takže počet odběrů z potvrzení transfúzní stanice krát 2000 a jediným limitem je horní a dolní hranice pro odpočet. Možná bych si tam telefonicky ověřila, kdyby bylo potvrzeno 80 odběrů - což se v minulosti stávalo, protože se odběr některých součástí hodnotil jako několikanásobek odběru krve, ale teď se s tím už nesetkávám. Myslím, že transfúzky vědí, že odběr v jednom dni mohou potvrdit jen 1x.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.