Re: Dividenda u sro - existuje omezení ?
Ještě musím prozkoumat vazbu na obchodní zákoník, § 178, odst.2 (z odkazu § 123, odst.2), zda si VŮBEC může něco vyplatit.
Problém "mého" společníka je ten, že má papírově v s.r.o. "hodně peněz" (cash flow), ale ve skutečnosti je "suchý jak pepř". Prostě, výplata, kterou si píše, je po dlouhé roky (asi menší), než jeho skutečná spotřeba. Chce úvěr, ale s vysokou hotovostí a stavem na BÚ nedostane nic (proč by ho potřeboval, že?).
V tomto stavu jsem ho loni "zdědil". Jeho pokyn směrem k uzávěrce: "...hlavně, aby zmizela ta pokladna" se mi nezdá lehce řešitelný. Jo, jo - důsledek toho, kdy každý, kdo měl dvě ruce a dvě nohy, zakládal stotisícové eseróčko, aby byl IN a "nakládá" s ním jako s fyzickou osobou. Radu, aby "ztratil" milión v hotovosti v hospodě, mu snad ani dávat nebudu ;-)
Fiktivní přebytek peněz v pokladně SRO..
Jojo, problémy s pokladnami v SRO-čkách jsou bohužel běžné, ať už jde o příliš velké plusy nebo zase velké propady do minusu :-( A jak z toho ven, to netuším. Může si vyplácet mzdu - se všemi odvody, co k tomu patří - to je legální cesta, jak dostat peníze z SRO. Ale ty mzdy mu zase půjdou do nákladů a o to menší zisk mu zbyde k rozdělení v dalších obdobích. Samozřejmě něco málo lze utratit za reprezentaci... ale to by mělo být úměrné obratu firmy, takže tudy cesta taky nevede. Nebo si může vzít od své firmy půjčku - samozřejmě úročenou, tím mu zmizí ty peníze z pokladny a vpodstatě tím se zreální toho, co celou dobu dělal - on si fakticky od firmy půjčoval peníze.
Snad se ještě někdo ozve. Mám však dojem, že podobné problémy se tu řešily v minulosti víckrát a nějaké kloudné řešení tady nikdo nenapsal. Zatím ahoj ;-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.