Re: Daň z příjmů FO
Čím více o daňové evidenci přemýšlím, tím se mi zdá více zapeklitá ... slušně řečeno. Tak například : Podnikatelka zapomněla dát vádaj z 1.12. 05 za kancel. potřeby do "účetnictví" a já přemýšlím, proč by ho nemohla dát do r. 2006. Daňový výdaj to přeci je. Před pár lety jsem to už několikrát udělala a finanční úřad nic proti tomu při kontrole neměl. Ovšem obecně se tady i jinde říká , že NE. Kde se to dočtu?
>>>Kde přesně(§), prosím vás, najdu definované zdaňovací
>>>období pro daň z příjmu fyz. osob?
>>>
>>>Děkuji
>>
>>Otázka, o které jsem nikdy nepřemýšlela :-))) obecně
>>tyto pojmy upravoval zákon o správě daní a poplatků,
>>ale v příjmovce to není. Nač to potřebujete??
>
>I zde (i s
>výkladem(:
>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=291576
>>>Kde přesně(§), prosím vás, najdu definované zdaňovací
>>>období pro daň z příjmu fyz. osob?
>>>
>>>Děkuji
>>
>>Otázka, o které jsem nikdy nepřemýšlela :-))) obecně
>>tyto pojmy upravoval zákon o správě daní a poplatků,
>>ale v příjmovce to není. Nač to potřebujete??
>
>I zde (i s
>výkladem(:
>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=291576
>>>>Kde přesně(§), prosím vás, najdu definované zdaňovací
>>>>období pro daň z příjmu fyz. osob?
>>>>
>>>>Děkuji
>>>
>>>Otázka, o které jsem nikdy nepřemýšlela :-))) obecně
>>>tyto pojmy upravoval zákon o správě daní a poplatků,
>>>ale v příjmovce to není. Nač to potřebujete??
>>
>>I zde (i
>>s
>>výkladem(:
>>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=291576
>>>>Kde přesně(§), prosím vás, najdu definované zdaňovací
>>>>období pro daň z příjmu fyz. osob?
>>>>
>>>>Děkuji
>>>
>>>Otázka, o které jsem nikdy nepřemýšlela :-))) obecně
>>>tyto pojmy upravoval zákon o správě daní a poplatků,
>>>ale v příjmovce to není. Nač to potřebujete??
>>
>>I zde (i
>>s
>>výkladem(:
>>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=291576
No to jste mě teda dostal :-)) Jako odůvodnění mě napadá snad jen to, že daňovým výdajem není daň zaplacená za jiného poplatníka, což dph svým způsobem je. Např. koupím si v Baumaxu domů ubrus, Baumax ode mě vybere dph a za mě ji odvede státu. Předpokládám, že máte lepší vysvětlení, tak se prosím podělte :-)
právě že se mi nějak nepodařilo najít oporu v §§ příjmovky:-) je to zcela jasné, logické, je to nepřímá daň, kterou dostane vrácenou či naopak odvede, ale nějak nejsem schopen jednomu panu podnikateli vysvětlit, že dph si nárokuje, tudíž není jeho výdajem na dosažení.....on argumentuje - já to zaplatil, mám na to doklad, atd..:-)))
A ještě jeden argument: Pokud tedy chce mít v daňových výdajích zaplacené dph, tak že mu tedy dáte do příjmů celé jeho faktury včetně přijaté dph, že k dph musí být stejné měřítko. A jelikož určitě nebude chtít mít tak vysoké příjmy ke zdanění (=včetně dph), tak by mohl pochopit, že obdobný přístup musí být i k jeho výdajům.
A ještě argument: "OK, můžu vám nechat ve výdajích veškeré nákupy včetně dph, ale pak tu dph nemůžete uplatňovat jako odpočet. Je to buď - anebo. Pokud s tím však budete souhlasit, budete platit strašně moc na dph... ovšem budete mít menší daň z příjmů :-)) Celkově se vám to ale výrazně nevyplatí a proděláte na tom."
aby nedošlo k omylu - nejedná se ani o klienta, ani o "subjekt". jen mám známého, který je šílený šťoural (něco jako -1-:-)))) a občas vymejšlí ptákoviny. a touhle mě teda dostal:-)
rozhodně mě "nedusí" žádný daňový subjekt, protože rozhodně nejsem žádná pracovnice finančního úřadu, která by jakkoliv přicházela do styku s podnikateli (jinak než soukromě) nebo jim dokonce musela cokoliv vysvětlovat, jak si vsugerovala jistá dáma:-)
Domnívat se můžeme cokoliv - oba. Uvedené pokyny
jsou již neplatné ALE k vysvětlení určitých pojmů
(jejihž podstata se nezměnila) jsou použitelné.
Vysvětlení o DPH u plátce DPH jak zněl původní dotaz
jsem již uvedl výše - pro jistotu:
§1 z.235/2004 a dobře se to vysvětluje:
Potká pán paní a sdělí jí = chcete si se mnou zašpásovat?
Paní se diví a odvětí: vy si myslíte že jsem nějaká kurva?
Pán odpoví - ne, o placení nebyla řeč. Autor zprávy: 1
Čas zápisu: 9.2.2007 23:24 z adresy 85.70.27.xxx
Pokud by to klientovi pana 1234 nestačilo (snad i ručně)
nebo zvýšením ceny za služby o 100%. Pak by to jistě pochopil.
Znovu raději pro jistotu: jedná se o odpověď plátci DPH jak uvádí v dotazu pan 1234, který si CHCE uplatnit odečet DPH. Pokud NECHCE, nikdo jej nenutí a může si DPH zahrnout do celkovíé hodnoty výdajů/nákladů.
Odpověď na vaši OBECNOU otázku == proč dph n e n í daňově uznatelným >výdajem.== neznám. Ještě jsem se s takovou (s prominutím) blbostí nesetkal.
Váš výklad se špásováním jsem četla již předtím, ale obávám se, že jako vysvětlení klientům by to neuspělo. V této debatě se dle mého názoru hledá právě obecná odpověď na otázku, proč dph není daňově uznatelným výdajem. Mně je to samozřejmě jasné, že není. Ale jak to odůvodnit rejpavým a zvědavým klientům, kteří si hlídají každou korunu a chtějí to někde vidět černé na bílem, že to tak je? Odpověď "Ptáte se na blbost" asi není to, co chtějí slyšet
:-))
>>Pokud by to klientovi pana 1234 nestačilo (snad i
>>ručně)
>>nebo zvýšením ceny za služby o 100%. Pak by to jistě
>>pochopil.
>>Znovu raději pro jistotu: jedná se o odpověď plátci
>>DPH jak uvádí v dotazu pan 1234, který si CHCE
>>uplatnit
>>odečet DPH. Pokud NECHCE, nikdo jej nenutí a může si
>>DPH zahrnout do celkovíé hodnoty výdajů/nákladů.
>>
>>Odpověď na vaši OBECNOU otázku == proč dph n e n í
>>daňově uznatelným >výdajem.== neznám. Ještě jsem se s
>>takovou (s prominutím) blbostí nesetkal.
>
>Váš výklad se špásováním jsem četla již předtím, ale
>obávám se, že jako vysvětlení klientům by to neuspělo.
>V této debatě se dle mého názoru hledá právě obecná
>odpověď na otázku, proč dph není daňově uznatelným
>výdajem. Mně je to samozřejmě jasné, že není. Ale jak to
>odůvodnit rejpavým a zvědavým klientům, kteří si hlídají
>každou korunu a chtějí to někde vidět černé na bílem,
>že to tak je? Odpověď "Ptáte se na blbost" asi není
>to, co chtějí slyšet
>:-))
>:-))>:-))>:-))>:-))>:-))>:-))>:-))>:-))>:-))>:-))>:-))
Pokud to berete takto, není o čem diskutovat>>:-))>:-))>:-)).
Původní dotaz zněl naprosto jinak:
pokud si plátce DPH uplatní daň na vstupu, nemůže ji již uplatnit v rámci ceny za přijaté plnění do výdajů/nákladů.
Pokud si DPH neuplatní na vstupu, je DPH daňově uznatelným nákladem/výdajem stejně tak , jako u neplátce DPH .
Porovnejte s §4/1/c ZPDH. Nebo máte (čím podpořený) názor,
že DPH neuplatněná u plátce DPH na vstupu a u neplátce DPH není daňovým výdajem/nákladem?
Klienty, kteří si hlídají >každou korunu a chtějí to někde vidět černé na bílem, pošlete na berňák, tam jim to klidně přečtou
ze z. o DPH. Za předpokladu. že klienti znají §24/1ZDP=jeho první větu, na základě jkteré si hlídají každou korunu, to jistě rachle pochopí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.