Re: Leasing versus úvěr
Mám ten sám problém, myslím si, že jistinu dám do nákladů odpisama. Nad 40.000,- Kč - DHIM odepisovat 4 roky.Na netu daňový poradce radil, pokud není leasing tak přes odpisy.Taky bych ráda věděla jestli to tak je. Poraďte? Vedu daňovou evidenci.
př. vstupní cena auta 120.000,- Kč,záloha 12.000,- Kč, výše úvěru 108.000,- Kč-t.j. jistina. Úroky a pojistné se dávájí jednorázovou částkou do nákladů, nebo v měsíčních splátkách podle předpisu splátek Úvěrové smlouvy? Díky
>Mám ten sám problém, myslím si, že jistinu dám do
>nákladů odpisama. Nad 40.000,- Kč - DHIM odepisovat 4
>roky.Na netu daňový poradce radil, pokud není leasing tak
>přes odpisy.Taky bych ráda věděla jestli to tak je.
>Poraďte? Vedu daňovou evidenci.
Odpisy můžete dělat jen u majetku, který je ve Vašem vlastnictví. Při leasingu je automobil stále ve vlastnictví leas. společnosti a ona Vám je pronajímá (s následným prodejem). Jestliže jste si vzali úvěr, tak jste zřejmě automobil koupili a jste jeho vlastníky Podívejte se ale pro jistotu do smlouvy o úvěru, jestli tam není výhrada vlastnictví.
>
>př. vstupní cena auta 120.000,- Kč,záloha 12.000,- Kč,
>výše úvěru 108.000,- Kč-t.j. jistina. Úroky a pojistné
>se dávájí jednorázovou částkou do nákladů, nebo v
>měsíčních splátkách podle předpisu splátek Úvěrové
>smlouvy? Díky
Záloha 12.000,- nedaňový výdaj na pořízení HM. Do knihy závazků částku, kterou dle úvěrové smlouvy dlužíte.
Úroky a pojistné si uplatňujete jako výdaj až v okamžiku, kdy je skutečně platíte.
Taky si myslím, že úroky a pojistné dáte do nákladů podle datumu, jak je bude platit, jistinu musíte účtovat mimo daňové náklady a tu zaplacenou zálohu taky - to dostanete do nákladů v odpisech, pokud nemáte nějakou výhradu vůči vašemu vlastnictví v úvěrové smlouvě, ale to nebývá zvykem. Poplatek za sjednání a poskytnutí úvěru bych riskla dát do nákladů. Je to poplatek za "získání financí", které sice byly použity na nákup odpisovaného majetku, ale já bycho to riskla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.