Re: Čestné prohlášení-neuplatňuje slevu
Pokud druhý z manželů nemá v tuzemsku zaměstnavatele, např. má výhradně příjmy z podnikání, či je v důchodu nebo v domácnosti, stačí plátci podepsané Prohlášení k dani (nikoliv však má-li druhý z manželů uzavřen pracovněprávní vztah, ale toho času je jenom na mateřské dovolené či delší dobu nemocný apod.).
Já bych zkusila těm zaměstnavatelům zatelefonovat a požádat je o antedatované potvrzení (nebo bez data vystavení). Mám zkušenost, že si mzdové účetní vycházejí vstříc. Já bych to pro jinou mzdovou účetní bez řečí udělala - nikdy nevím, kdy budu sama potřebovat vytáhnout trn z paty :-)).
prosím paní Anno ještě o jednu radu-když si zaměstnanec uplatňuje slevu na dítě, žije ve spol. domácnosti s dítětem a matkou dítěte,ale nejsou manželé. Tak od matky dítěte potřebuji potvrzení od jejího zaměstnavatele nebo co v tomto případě potřebuji?
Vy musíte podle rodného listu dítěte zjistit, kdo je otcem dítěte. Pokud je to Váš zaměstnanec, potom by měl od družky přinést potvrzení od jejího zaměstnavatele, že ona daň.zvýhodnění na toto dítě neuplatňuje. Pokud zaměstnavatele žádného nemá (viz popsáno v předchozích příspěvcích), potom by měla dát čestné prohlášení, že neuplatňuje. V daň. prohlášení v těchto případech vyžaduji, aby zaměstnanec napsal čestné prohlášení, že s družkou žijí ve společné domácnosti (společně uhrazují náklady na domácnost). Stalo se mi, že ze soc.dávek kontrolovali společnou domácnost. Asi se stává, že otec uplatňuje daň. zvýhodnění a na soc. dávkách matka vystupuje jako samoživitelka....
Souhlasím - také bych si vyžádala tyto doklady - pro jistotu. Ale zákon nic takového nepředepisuje - stačí uvést v Prohlášení, že s poplatníkem v domácnosti žije to dítě. Potvrzení od zaměstnavatele družky fakt není mezi předepsanými doklady - jen od zaměstnavatele DRUHÉHO Z MANŽELŮ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.