Re: moc prosím paní Jiřku
Čerpání řádné dovolené vůbec nesouvisí s pobíráním rodičovského příspěvku. Rodičovský příspěvek je státní dávka a neposuzuje se podle toho, co ten člověk dělá. On může podnikat, být zaměstnaný, pobírat nemocenskou, být na rodičovské dovolené, být na řádné dovolené... Naproti tomu rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele. Řádná dovolená se může proplácet jen při skončení prac. poměru. Pokud není vybrána do konce následujícího roku, propadá (předpokládám, že máte ve firmě 4 týdny). Takže pokud ta žena nechce o tu řádnou dovolenou přijít, musí ji vyčerpat. Jakmile ale nastoupí na rodičovskou dovolenou (o kterou musí zaměstnavatele požádat a určit délku jejího trvání, nejdéle do 3 let dítěte), pak už jí zaměstnavatel nemusí povolit její přerušení a vyčerpání řádné dovolené. To znamená, že ona si měla v době, kdy jí končila mateřská dovolená, požádat o vyčerpání řádné dovolené. Tzn. jako že se vrací do zaměstnání, akorát že bude na dovolené. Zaměstnavatel toto musí akceptovat. A teprve po vyčerpání řádné dovolené měla zaměstnavatele požádat o poskytnutí rodičovské dovolené, což také musí akceptovat. Jestliže rovnou po mateřské požádala a nastoupila na rodičovskou, teď už zaměstnavatel nemusí její přerušení povolit a tím pádem nepovolí ani vyčerpání řádné dovolené. Ledaže byste se domluvili.
Děkuji moc za odpověď, zpracovávám mzdy krátce a bohužel jsem to nevěděla a zjistila pozdě, šla jsem na to kontaktní místo a chtěla posunout nástup na rodičovský příspěvek, řekli mi, že to není nutné. Paní Jiřko, prosím, slučuji tedy dle Vaší odpovědi dva pojmy - rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená? Stačilo by k vyřešení mojí chyby, aby si požádala o čerpání řádné dovolené a nástup na rodičovskou dovolenou posunula? tzn. pokud ukončila 29.12.06 mateřskou dovolenou, požádat o vyčerpání dovolené od 2.1.07 (nevyčerpaná za rok 2006) a až potom nástup na rodičovskou dovolenou? Bylo by to řešení?
A s rodičovským příspěvkem by nemusela nic dělat?
Moc děkuju za pomoc, Bára
(kousek Vaší odpovědi jsem umazala, aby se mi vešla moje reakce, neumím to jinak sem dosta)
Musí se umazávat, jinak to nejde. Ano, slučovala jste dva různé pojmy. S tou dovolenou - problém je v tom, že vše se řeší přes zaměstnavatele. Toho ta zaměstnankyně musí písemně žádat. Takže kdybyste něco takového udělala o své vůli a on se vyznal tady v těch věcech a přišel Vám na to, může Vám dát tu zaplacenou dovolenou k náhradě. Vždyť on tím vlastně ušetřil, když ho ta paní o čerpání té dovolené nepožádala. Mimochodem - to není Vaše chyba, Vy nemáte za povinnost toto sledovat. To, že to ta paní nevěděla a nepožádala, je její problém, ne Váš.
Ale pokud se se zaměstnavatelem dokážete domluvit a on řekne, že jí ty peníze zaplatí, tak problém nebude. Ani to nemusíte znovu montovat do ledna a opravovat seznamy na sociálku a přehled na zdravotní pojišťovnu (pokud už je máte odevzdané). Stačí, když on bude souhlasit s přerušením rodičovské po dobu čerpání řádné dovolené, kterou jí také povolí čerpat. Tím pádem třeba teď v únoru ukončí rodičovskou, následující den začne čerpat řádnou dovolenou a po vyčerpání na základě další žádosti zase zastoupí na rodičovskou.Pokud ještě leden nemáte hotový, jde to tak, jak píšete Vy.
Rodičovského příspěvku se to vůbec netýká.
** Ještě jednou Vám moc děkuji. Považovala jsem to za svoji chybu, protože se zaměstnankyně došla za mnou poradit a já jí to řekla špatně. Jsme malá firma, pár zaměstnanců, zaměstnavatel o této záležitosti ví, takže když teď zpracovávám leden, budu to mít po Vaší radě ok. DĚKUJI
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.