Re: vraceni dani
Takze pujdu, od obou zamestnavatelu si vyzadam potvrzeni o zdanitelnych prijmech za rok 2006 (je na to nejaky formular?-kde ho sezenu- na netu?). Pak pujdu na financni urad v miste bydliste, a podam rocni vyuctovani. Ty listiny, co budu na financnim urade podavat dostanu tam? Musim si s sebou prinest neco specialniho?- treba potvrzeni o studiu? Kolik je ta zaloha na jeden mesic, kterou za me odvadeji?
Moc dekuju za tak rychle odpovedi, uplne zasnu, jak je to mozne.
Potvrzení Vám dají mzdové účetní Vašich zaměstnavatelů, tiskopis daňového přiznání získáte na FÚ nebo na netu, potvrzení o studiu by bylo vhodné dát spolu s oběma přílohami k daňovému přiznání a výši záloh máte na výplatní pásce, kterou by Vám měl dávat zaměstnavatel "B"
moc dekuju, jeste jeden dotaz: pokud to dobre chapu, tak povinnost podavat danove priznani je v pripade, ze pracuji u vice zamestnavatelu? Pokud ano, tak jsem tu povinnost mela uz i drive, ale nevedela jsem o tom. Tata me strasil, ze pokud se na to prijde po x letech muze me to stat hodne penez. Pry mel nekde malou chybu, prisli na to po letech a pekne ta castka narostla. Hrozi mi neco takoveho, pokud v tomhle pripade statu nic nedluzim? V podstate pri podani danoveho priznani mi ty dane vrati, pokud to neudelam, porusim sice povinnost podat ho, ale statu nevznikne zadna ujma- hrozi mi neco kvuli tomu, ze jsem danove priznani treba loni, predloni nepodavala? Totiz vsichni moji kamaradi pracuji u ruznych zamestnavatelu (napr. pro 2 agentury zajistujici praci) a danove priznani nedelaji- je to v poradku? Je to velky problem? Co s tim? dekuju
Povinnost podat přiznání Vám vzniká při souběhu pracovních poměrů. Pokud studujete a Vaše příjmy z druhého pracovního poměru nejsou velké tak okrádáte sebe, protože by Vám vznikl nárok na přeplatek. Zcela jistě však porušujete daňové předpisy.
Sankce : pokud Vám vznikne daňová povinnost ( bez ohledu zda po odečtení záloh budete mít přeplatek ) lzeš daň zvýšit o 10 %. Pokud je Vaše daň před odečtem záloh nulová a správce daně bude ras, může vám uložit pokutu podle § 37 zákona o správě daní a poplatků ( horní hranice je 2 mil. Kč ). Buď můžete čekat, jestli vás berňák náhodou vyhmátne ( do 3 let od koce roku, kdy Vám vznikne povinnost přiznání podat ) a nebo se dodatečně přiznat.
Vše záleží na Vás, rozhodnutí by Vám usnadnilo, pokud by ste si spočítala jak by vaše daňová přiznání vypdadala .
pokud vím, tak se pokuty podle §37 dávají opravdu výjimečně. a za tohle jsem je ještě neviděl. jedině až když nepodá na výzvu správce daně. jediné, čeho je třeba se obávat v případě, že by daň měli vracet, je to "až 10% zvýšení". ale šance na to, že na to fú přijde je velmi malá.
nejdrive jsem pracovala pouze na dohodu o provedeni prace, od roku 2004 jsem mela dohodu o pracovni cinnosti + dohodu o provedeni prace, kde jsem vzdycky uplatnovala nezdanitelnou polozku ( i vic tech dohod- treba kdyz jsem jela na 2 ruzne lyzaky jako zdravotnice- mela jsem na kazdy zvlast), ale vydelky na tyto dohody byly vzdy zanedbatelne a do 100 hodin. Znamena to, ze pokud se dodatecne nepriznam, tak po 3 letech se to promlci a pak uz z toho nemuzu mit zadne problemy? Nemam strach, ze bych stat okradla, zamestnavatele za me dane platili nebo jsem uplatnovala tu polozku, ale aby me nepokutovali nekdy po mnoha letech, tata povidal, ze ta promlceci lhuta je 10 let, je to mozne?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.