Re: Stavba na cizím pozemku
Myslím, že by mělo být ošetřeno smlouvou, aby se provedení toho co píšete nemohlo posuzovat jako zhodnocení cizího majetku. Ono nebylo stavební povolení, nebo ohlášení? na to oplocení. Nebo lze takové věci stavět bez toho? Pak by mělo stačit to co potřeboval stavební úřad.
Problém je ten, že podnikatel, který stavbu prováděl odvedl z faktury DPH. Pozemek mu měl být do konce roku prodán a měl být proveden zápis do katastru. Bohužel se to nestihlo. Myslela jsem, že by se to dalo vyřešit tou nájemní smlouvou nebo povolením majitele pozemku.
Asi to bude v této situaci řešitelné jen takto. Udělejte tu nájemní smlouvu s odkazem na smlouvu o budoucím prodeji, pozor abyste se v tom neztratila kdo, co, kdy. A soucítím s Vámi, něco podobného mám již několik let, jak šel čas měnili pánové původní záměry a kdo co dělá, smluvně se to zpětně ošetřovalo a pakvše jinak dle dodatečného stav.povolení. takže trvejte na přesném určení a smlouvách předem a včas. Toť mé osobní doporučení:)
děkuji za reakce a za doporučení. jak jim člověk nesedí za zády, tak se všechno dělá jak oni zrovna uznají za vhodné :-)
ještě bych na vás měla dva dotazy. kdyby jste byla tak hodná a poradila mi. zajímá mě, jak mám ty stavební práce zaúčtovat. rovnou do nákladů nebo odepisovat? já myslím, že odepisovat. je to stavba pevně spojená s pozemkem, takže odpisová třída ... ? a druhá otázka. vzhledem k tomu, že se bude sepisovat nájemní smlouva zpětně, může se pozemek pronajmout třeba za korunu? kvůli odvodu DPH. děkuji moc a přeji dobrou noc.
Pokud existuje stavební povolení, tak o něj požádal buď vlastník pozemku, nebo "cizí" osoba s jeho souhlasem (se stavbou). Stavební povolení zní na stavbu, nikoliv na stavebníka - ten je vcelku vedlejší. Terenní úpravy a plot bez podezdívky jsou součástí pozemku, takže se jedná o zhodnocení pozemku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.