Re: Požadované údaje o dětech - spěchá!
Domnívám se, že v případě, že jste si je uplatňovala na odpočet na daň z příjmu, tak ano. Minimálně prokazujete, že se dítě narodilo a jak jinak než RL. Potom již jen v prohlášení každý rok potvrzujete, že tato skutečnost trvá. Pakliže jste děti neuplatňovala, nevidím důvod chtít kopie RL.
Nebo by to také mohlo být proto, že podle počtu dětí se odvozuje nárok na důchod, takže organizace by měla mít přehled, kolik má pracovnice dětí. Pokud je to malá organizace, zapisuje se tento údaj i na přihlášku. Takže to zřejmě chtějí mít všechno zdokladované.
>>>Dobrý den,
>>>jsem na RD a volali mi ze zaměstnání, že do mé
>>>personální složky potřebují doložit kopie rodných
>>>listů mých
>>>dětí. Mají právo toto po mě požadovat?
>>>Děkuji za odpověď.
>>
>>
>>Domnívám se, že v případě, že jste si je uplatňovala
>>na odpočet na daň z příjmu, tak ano. Minimálně
>>prokazujete, že se dítě narodilo a jak jinak než RL.
>>Potom již
>>jen v prohlášení každý rok potvrzujete, že tato
>>skutečnost trvá. Pakliže jste děti neuplatňovala,
>>nevidím
>>důvod chtít kopie RL.
>
>Nebo by to také mohlo být proto, že podle počtu dětí
>se odvozuje nárok na důchod, takže organizace by měla
>mít přehled, kolik má pracovnice dětí. Pokud je to malá
Na přihášku počet dětí píšu, ale nevidím důvod chtít po nich RL -
počet dětí bude prokazovat právě až při žádosti na důchod.
>organizace, zapisuje se tento údaj i na přihlášku.
>Takže to zřejmě chtějí mít všechno zdokladované.
Jsem na RD už 5 let, neměla jsem ze zaměstnání žádný příjem, tím pádem jsem neuplatňovala ani odpočet na děti, to dělá manžel.
Připadá mi jen nelogické, jestliže kvůli použití mého RČ musím podpisovat dodatek k pracovní smlouvě, že s ním mohou nakládat a u dětí bych měla dát k dispozici i RČ včetně údajů o rodičích i prarodičích?
Také záleží na tom, jestli jste někdy od firmy pobírala peněžitou podporu v mateřství - pak od nás chtěla sociálka rodné listy dětí jako přílohu k žádosti o peněžitou podporu v mateřství - prostě doklad, že mateřská dovolená v délce x týdnů je vyplácena oprávněně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.