Re: Odečíst ztráty z minulých let od DZ?
Ztrátu z předchozích let si může odečíst pouze v případě, že se dostala na min.základ daně - viz §7c odst. 2 a §34 ZoDP.
Odečitatelná pol. už od 2006 není. Uplatňuje se sleva na dani na poplatníka 7200 Kč ( odečítá se z výsledné daň.povinnosti) dle § 35ba ZoDP. Žádná daňová sleva ani odečitatelná položka nesnižovaly a nesnižují dílčí základ daně jako takový- oddíl 2 DPFO, pouze snižují celkový (ze všech příjmů) základ daně pro výpočet konečné dan.povinnosti u jednotlivého poplatníka.
Sledujete ř. 42 v DPFO. Pokud bude vyšší než na ř. 43(min.zákl.daně), pak můžete uplatnit ztrátu z min.let na ř.44. Nejdřív Vám ale doporučuji si to přepočítat, abyste si ještě měla z čeho uplatnit slevy a od.položky a zbytečně " neutrácela" ztrátu.
Děkuji za Vaši odpověď. Můžete mi prosím zkontrolovat následující výpočet. ZD je nižší než min. základ daně, budu tedy platit 12% z 112950,-- tj. 112 950 - život. poj. 5688,- = 107267 z toho 12% = 12871,-- - 7200,- = 5671 dan. povinnost.
ještě jednou moc děkuji.
D.
No, třeba : můj synátor se jaksi nedostavil domů v určený čas. Vzteklá jsem mu napsala SMS : Okamžitě všeho nechej a ať jsi kde jsi, tak okamžitě švihej domů !!!! A poslala jsem to klientovi, kterého mám uloženého v mobilu hned za jménem syna. Vzápětí mi přišla odpověď : Ale já jsem už dávno doma. Od klienta.
Asi bych měla navštívit očaře,pak ušaře a následně i psychouše a vymítače ďábla. Hezký den. Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.