Re: ELDP - tiskopisy
Na OSSZ se posílá 1 originál, ten nemusí obsahovat podpis pojištěnce, ale musí být opatřen podpisem pověřeného zaměstnance (např. Vámi) a jejím razítkem.
1. kopie S PODPISEM pojištěnce si ponecháte ve své evidenci po dobu tří kal. roků po roce, kterého se ELDP týkají.
2. kopie S PODPISEM pověřeného zaměstnance (např. Vámi) a razítkem jste povinna vydat pojištěnci.
OSSZ nepotrvzuje převzetí ELDP.
Pokud budete ELDP zasílat, vytvořte si jejich seznam, který pošlete spolu s nimi a kopii seznamu si nechte založenou v organizaci.
ČSSZ se posílá jen první strana, jedna se dává zaměstnanci a další si nechává zaměstnavatel. Ještě se mi nestalo, že by se ELDP ztratil, vše posílám poštou ( u někoho elektronickou-to je nejjistější cesta).
Kdyby jim nedošel,tak by Vás vyzvali, abyste ho doložili a není nic jednoduššího než udělat opis.
Je to opravdu asi věcí názoru jednotlivých referentek, ale fakt je, že máte termíny do kdy to musíte odevzdat a pokud se to někde zatoulá, nejlepší prokazatelnost, že chyba není na Vaší straně je mít potvrzenou kopii a navíc na potvrzení je tam i okénko!
Skutečně záleží na přístupu jednotlivých OSSZ. V Ostravě je vyvěšena cedule : KOPIE NEPOTVRZUJEME . Jak jsem si sama ověřila skutečně Vám na Vaši kopii ELDZ razítko nedají a požadují seznam zaměstnanců, s tím , že tento seznam Vám potvrdí a to i v případě , že máte pouze jednoho zaměstnance a je tudíž úplně jedno , jestli úřednice v kukani vrazí 1 razítko na kopii ELDZ nebo na seznam zaměstnanců ( opět 1 razítko). Zřejmě tam již úřednice bolí ruka z razítkování nebo jim dochází razítková barva. Zároveň se odvolávájí na Vyhlášku , která tento problém řeší ( Vyhlášku se mi najít nepodařilo ani na stránkách ČSSZ). Je skutečností , že dle zákona o důchod.pojištění , není o tom , že by Vám OSSZ měla kopii ELDZ potvrdit ani slovo ( 1 originál na OSSZ - s razítkem a podpisem odpovědné osoby, 1.kopie nebo opis - s razítkem a podpisem odpov.osoby + podpisem zaměstnance - zústává u Vás, 2.kopie - s razítkem společnosti a podpis.odpovědné osoby se předá zaměstnanci). Je sice s podivem, že šablona soupisu zaměstnanců, kterou Vám OSSZ potvzdí , kdy se ELDZ odevzdává elektronicky , na stránkách ČSSZ je.
V Karviné na OSSZ Vám prozměnu potvrdí (zřejmě pro jistotu) kopie všechny a to i přes to jestli těch zaměstnanců máte 40.
Vyzkoušela jsem si obě varianty , je pravda že přístup OSSZ v Karviné je mi mnohem bližší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.