Re: Spolupracující osoba - nahlášení na
Ale na OSSZ a ZP se přece jako osoba samostatně vyýdělečně činná (výkn formou spolupráce) nahlásit musí, že? Ve spoustě příspěvků jsem tu četla, že je to povinnost i vůči FÚ, proto jsem teď tak překvapená a chci se radši pořádně ujistit, aby se něco neprošvihlo.
Tak jsem zpátky. Nedalo mi to a volala jsem ještě na jeden FÚ (větší než ten původní). Podle nich je registrace spolupracujících osob povinná. Takže mám od pracovníků FÚ jednou ano a jednou ne a jednou ne od účastníka diskuzníhí fóra. Přidá svůj názor a zkušenosti někdo další???
>>>>>>>>Dobrý den všem,
>>>>>>>>
>>>>>>>>teď se mi stala věc, která mě trochu zarazila. Mám
>>>>>>>>podnikatele, FO, který chce jako spolupracující osobu
>>>>>>>>od
>>>>>>>>letošního roku nahlásit svého syna. Ve všechn
>>>>>>>>příspěvcích jsem se tu ujistitla, že zahájením této
>>>>>>>>spolupráce, by se měla spolupracující osoba nahlásit
>>>>>>>>na FÚ, OSSZ
>>>>>>>>a ZP. Před chlílí jsem volala na FÚ, co je třeba pro
>>>>>>>>nahlášení spolupracující osoby a řekli mi, že nic,
>>>>>>>>protože spolupracující osoby na neregistrují ani
>>>>>>>>neodhlašují a že je to v podstatě nezajíma. Když se
>>>>>>>>na
>>>>>>>>ní
>>>>>>>>nějaké příjmy rozdělí, tak podá přiznání a když se na
>>>>>>>>ní
>>>>>>>>nerozdělí nic, tak nic podávat nebude.
>>>>>>>>
>>>>>>>>Přijde Vám to v pořádku? Má někdo podobnou zkušenost?
>>>>>>>>
>>>>>>>>Dana
>>>
>>>ANO. Musí nahlásit.
>>Ať si zajde osobně na FÚ na registraci FO a zeptá se ohledně spolupracující osoby, taky by ně to zajímalo...
Hned v pondělí je tam posílám a taky jsem zvědavá, co jim řeknou při osobním jednání. Mám připravený i papír pro FÚ k potvrzení, že jim byla skutečnost o nové spolupracující osobě oznámena a že nepožadovali registraci této spolupracující osoby, abychom měli nějaké krytí pro případ, že teď ji chtít nebudou a při kontrole nám to budou vytýkat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.