Re: Hotel - skladová evidence aj.
Moc si nejsem jistá tou 504, ale on se rozhodně někdo vyjádří. Ano, rohlík prodáte ve stavu nezměněném, je to zboží, ale - např. vajíčka těžko - ty bych považovala za materiál. Pokud nepovede skladovku, pozor taky na ztratné (které je v kuchyních takřka běžné zvlášť u uzenin), takže - můj návrh - obráceně - sledovat na 112 a 132 (zboží např. alkohol, cigarety apod.), pak vzít tržby, ty snad sledujete zvlášť, co je za co, nebo ne - odečet DPH, marže - odečet ztratného - měla by Vám vyjít 501 a 504 a co zbyde na 112, 132 by Vám mělo hodit inventuru. Ale to je jen způsob, jakým bych na to šla já, třeba je ještě jiný - lepší
Re: Hotel - skladová evidence aj.
xxl
> Musím mazat
>Moc si nejsem jistá tou 504, ale on se rozhodně někdo
>vyjádří. Ano, rohlík prodáte ve stavu nezměněném, je
>to zboží, ale - např. vajíčka těžko - ty bych
>považovala za materiál. Pokud nepovede skladovku, pozor taky na
>ztratné (které je v kuchyních takřka běžné zvlášť u
>uzenin), takže - můj návrh - obráceně - sledovat na 112
>a 132 (zboží např. alkohol, cigarety apod.), pak vzít
>tržby, ty snad sledujete zvlášť, co je za co, nebo ne
>- odečet DPH, marže - odečet ztratného - měla by Vám
>vyjít 501 a 504 a co zbyde na 112, 132 by Vám mělo
>hodit inventuru. Ale to je jen způsob, jakým bych na to
>šla já, třeba je ještě jiný - lepší
Můj názor: Do podnikové směrnice si dejte, že vedete sklad metodou B. Pak stačí, když u těch potravin (nakonec u všeho) na výrobu snídaní můžete tu inventuru udělat 1x za rok. Tady bych trochu utekl od předpisu, že právě u metody B se má vést pečlivá skladová evidence, aby bylo s čím porovnat inventuru, ale tady tak vellký obrat zase není. Něco jiného jsou lihoviny, tam bych kartotéku vedl. S číslem účtu bych si moc starosti nedělal, celkem o nic nejde. Jde jen o to, aby spotřeba vykázaná na 504 měla odpovídající tržby na 604. Pokud se nevyváří, ztratné bych pominul.
Pokud jde o materiál a zboží - podle mého soudu nemá smysl dělat si starosti. S rohlíkem sice nic neděláme, ale je vlastně materiál na výrobu snídaně. Totéž alkohol - Když se rozlévá, výrobkem je
frťan - je to zboží nebo materiál?
Pokud jde o SW a ostatní vyjmenované náklady - všechno jsou služby, tak 518, příp.AE.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.