Vlákno názorů k dotazu Hotel - skladová evidence aj. od Dana W - Re: Hotel - skladová evidence aj. Moc si nejsem...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 2. 2007 18:04

Dana W (neregistrovaný)

Re: Hotel - skladová evidence aj.
    Moc si nejsem jistá tou 504, ale on se rozhodně někdo vyjádří. Ano, rohlík prodáte ve stavu nezměněném, je to zboží, ale - např. vajíčka těžko - ty bych považovala za materiál. Pokud nepovede skladovku, pozor taky na ztratné (které je v kuchyních takřka běžné zvlášť u uzenin), takže - můj návrh - obráceně - sledovat na 112 a 132 (zboží např. alkohol, cigarety apod.), pak vzít tržby, ty snad sledujete zvlášť, co je za co, nebo ne - odečet DPH, marže - odečet ztratného - měla by Vám vyjít 501 a 504 a co zbyde na 112, 132 by Vám mělo hodit inventuru. Ale to je jen způsob, jakým bych na to šla já, třeba je ještě jiný - lepší

• 23. 2. 2007 23:04

xxl (neregistrovaný)

xxl
    > Musím mazat
    >Moc si nejsem jistá tou 504, ale on se rozhodně někdo
    >vyjádří. Ano, rohlík prodáte ve stavu nezměněném, je
    >to zboží, ale - např. vajíčka těžko - ty bych
    >považovala za materiál. Pokud nepovede skladovku, pozor taky na
    >ztratné (které je v kuchyních takřka běžné zvlášť u
    >uzenin), takže - můj návrh - obráceně - sledovat na 112
    >a 132 (zboží např. alkohol, cigarety apod.), pak vzít
    >tržby, ty snad sledujete zvlášť, co je za co, nebo ne
    >- odečet DPH, marže - odečet ztratného - měla by Vám
    >vyjít 501 a 504 a co zbyde na 112, 132 by Vám mělo
    >hodit inventuru. Ale to je jen způsob, jakým bych na to
    >šla já, třeba je ještě jiný - lepší

Můj názor: Do podnikové směrnice si dejte, že vedete sklad metodou B. Pak stačí, když u těch potravin (nakonec u všeho) na výrobu snídaní můžete tu inventuru udělat 1x za rok. Tady bych trochu utekl od předpisu, že právě u metody B se má vést pečlivá skladová evidence, aby bylo s čím porovnat inventuru, ale tady tak vellký obrat zase není. Něco jiného jsou lihoviny, tam bych kartotéku vedl. S číslem účtu bych si moc starosti nedělal, celkem o nic nejde. Jde jen o to, aby spotřeba vykázaná na 504 měla odpovídající tržby na 604. Pokud se nevyváří, ztratné bych pominul.
    Pokud jde o materiál a zboží - podle mého soudu nemá smysl dělat si starosti. S rohlíkem sice nic neděláme, ale je vlastně materiál na výrobu snídaně. Totéž alkohol - Když se rozlévá, výrobkem je
    frťan - je to zboží nebo materiál?
    Pokud jde o SW a ostatní vyjmenované náklady - všechno jsou služby, tak 518, příp.AE.

• 24. 2. 2007 10:28

Dana W (neregistrovaný)

Jen vysvětlím, proč jsem na to šla tak složitě - kvůli interní kontrole. Ale tento způsob je jednodušší a zjevně lepší.

• 25. 2. 2007 17:32

Jana F. (neregistrovaný)

Také se mi ten příspěvek pana xxl moc líbil, obsahuje cené informace a zaujal mě už předtím, takže jsem neodolala, abych to sem nepřipsala :-) Jana F.

• 26. 2. 2007 7:37

1234 (neregistrovaný)

jen jak sám autor píše je trošku mimo předpisy:-)
    a je to zboží a co materiál je snad jasné. a vzhledem ke kalkulacím jídel apod. bych to raděj rozlišoval.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).