Vlákno názorů k dotazu Dodatečné přiznání od Zuzik - Re: Dodatečné přiznání Nemůžete být,prosím trochu konkrétnější ? Pokud...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 2. 2007 19:19

Zuzik (neregistrovaný)

Re: Dodatečné přiznání
    Nemůžete být,prosím trochu konkrétnější ? Pokud neuvedete o jakou částku se jedná a jestli jde o výnosy nebo náklady atd, tak se dočkáte jen obecné odpovědi : účetnictví musí být úplné a průkazné a musí podávat věrný obraz o společnosti. A s tím je úzce spojeno i podání dodat.DP.

• 27. 2. 2007 8:02

jitka (neregistrovaný)

Je to trošku komplikované,ale pokusím se to rozepsat. Hlavní problém vidím v roce 2004,tam jsou v nákladech 3 faktury,které měly být v roce 2005, a to ve výši 22 000,22 000 a 37 000.Jsou to faktury bez DPH. Toto je chyba ještě dřívejší účetní.

V roce 2005 jsem nastoupila a udělala stejnou chybu jako minulá účetní, tj. stené faktury,které patříly do roku 2006 dala do roku 2005.
    a to v následující výši - 21 000,21000 a 40 000.
    A ted nevím,jestli by FU doměril penale,pokutu atd. z celych 82 000 nebo pouze ze 3 000 (40 000-37000).
    Majiteli spol. jsem o chybě řekla,on však nechce udělat dodatečné daňové přiznání. Já ted nevím co dělat,protože bez souhlasu majitele spol. nemohu udělat dodatečné přiznání. A nevím jak mohu za toto být pokutováno, viz. např. diskuze odpovědnost účetní (mohu být i trestně stíhána?)

• 27. 2. 2007 18:12

Zuzik (neregistrovaný)

Tak pokud dobře počítám tak celkem v roce 2004 neoprávněně 81 tis. -měly být v r. 05 a v roce 05 neoprávněně 82 tis.
    Tak já osobně bych vytáhla ty faktury z roku 04 a dala do roku 05 a ty z r.05 ( jen je vlastně přesunula )do roku 06, který ještě není uzavřen. Tím by mi vznikla díra v nákladech za rok 04 těch 81 tis., v roce 05 jen 1 tis.
    Na i dodatečné DP v roce 05 bych se asi kvůli 1 tis. vykašlala-nevím zda jste měli ztrátu či zisk ?
    Horší je ten rok 04. To bych teda neriskovala a dodatečné podala. Jestli byla ztráta, pak by se ta ztráta jen snížila- a nebylo by žádné penále. Pokud byl zisk, pak by se navýšil ( doporučuji ještě prohledat účto 04, zda tam není něco ještě jiného, co by trochu tu díru v nákladech vykompenzovalo) a pokud podáte sami dodatečné, pak samozřejmě penále bude, ale jen 0,05 % za každý den prodlení. Vysvětlete šéfovi, že pokud Vám přijde kontrola z FÚ a ta může přijít za rok 04 ještě i příští rok, pak to najdou (zřejmě) a hrozí mu penále 0,2 % tj. 4x vyšší (dovolím si typnout tak mezi 40-50tis.Kč).
    Myslím si, že Vás tady straší trestním stíháním jisté nejmenované osoby zbytečně. Jen musíte donutit šéfa k podání dodatečného za ten rok 04. Zkuste mu to vysvětlit po stranické linii, tak jak jsem Vám to s tím penále napsala já.
    Snad mi rozumíte.

• 28. 2. 2007 16:10

žaneta (neregistrovaný)

ano rozumím vám, mám podobný problém,ale majitel spol. nechce. Měli jsem kontrolu v roce 2005 na roky 2002 a 2003 a majitel spol. tvrdí,že na rok 2004 nikdo nepřijde. Takže se ted taky strachuji jako jitka. Jeste dotazek co se tyce pripadu jitky, kdyby vse nechala tak jak je a prisla kontrola na rok 2005 a 2006, tak v roce 2005 by meli problem jenom co se tyce toho 1 000 nebo celych 81 000 (kdyz nepodaji dodatecne priznani za 2004). A rok 2006 by mel byt v pohode? Nevadi ze tam nebudou nejake naklady (ty co jsou v roce 2005)

• 28. 2. 2007 18:39

Zuzik (neregistrovaný)

No právě, že by jí vyhodili z r.05 ty neoprávněné faktury a dodanili celou částku 82 tis. Vůbec by je nezajímalo, že tam vlastně "místo ní" měla být ta zaúčtovaná v roce 04. Pak by jí stejně nezbylo nic jiného než udělat to dodatečné za 05 po kontrole, aby to aspoň trošku narovnala. Pokud by tedy pan majitel chtěl !
    Musíme si uvědomit jednu věc a to ať už se to týká DPH nebo příjmovky, tak co najdou v náš neprospěch nám musí dodanit, co najdou v náš prospěch to akceptovat nemusí a ani to nedělají. Když jsou dobří, tak Vás upozorní že máte někde něco ve Váš prospěch a pak to dodatečně můžete uplatnit.
    Ale rok 2006 ještě nemáte snad odeslaný a uzavřený. Ty náklady tam být zaúčtovány musí ( viz §7 Zákona o účetnictví), pokud nechcete být ve ztrátě, tak je zaúčtujte nedaňově a vyhoďte z daňových v DP. Ale účtem projít musí.
    A na rok 2004 může přijít kontrola ještě i příští rok. Příští týden mně čekají kontrola příjmu a DPH za období 2003-2005, tak se neutěšujte. A přijdou přesně po třech letech od poslední kontroly.
    Takže žádná sranda, samý hustý. Nashle !

• 28. 2. 2007 18:49

Zuzik (neregistrovaný)

Jen taková poznámka na konec. Pokud si chce Jitka zachránit reputaci a aspoň něco udělat aniž by "otravovala" pana majitele o dodatečné DP, tak ať určitě přehodí ty faktury z roku 04 do 05, z r.05 do 06 a s rokem 04 děj se vůlepáně, ten jediný zůstane 81 tis. na případné dodanění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).