Re: Neoprávněný příjem v DE - přeplatek
DOUFÁM ŽE SE NEURAZÍTE.
Zálohy na které byly vystaveny zálohové faktury a tyto byly uhrazeny (jak píšete) zdaníte jedná se zdanitelný příjem.
V r. 2007 postupujete dle §5/6.
Přeplatky vlastních fa vždy nedaňový příjem, vrácení přeplatku
nedaňový výdaj. Totéž u diüplicitních plateb.
Byl již i "odborný názor" na "fiktivní vracení" ale t tomu Vy
(přestože vás neznám) nikdy nedospějete.
Ne, Proboha, proč bych měla? Jsem za pomoc vděčná.
Problém je jen v tom, že někdy ten přeplatek nebo tu úhradu můj klient nevrátí.... i pak nezdanitelný??? Já to totiž takhle dělám v průběhu roku - ost. nedaňové - , jen jsem propadla nejistotě na konci roku v případě, kdy záklazník zaplatil zálohu (bez zálohové faktury), ale v následujícím roce ji můj klient nevrátil. Takže co v případě, že ji nevrátí vůbec?? Dělají mi tu zmatky, pacholci....
Ahoj Dano :-) U poctivě vracených přeplatků či duplicitních plateb účtuju nedaňově jejich příjem i výdej. U plateb, které příjemce nechce vracet, dám do daňových příjmů/výnosů. V případě, že nakonec přesto dojde k jejich vrácení, tak to vrácení zaúčtuju symetricky podle toho, jak byl zaúčtován příjem, tj. u daňových příjmů daňové vrácení, u nedaňových příjmů nedaňové vrácení.
Stejně postupuju i u jakýchkoliv přijatých plateb, které pacholci nechtějí vracet (postoj: to je blbost odesílatele, počkáme až se ozve a jestli se ozve).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.