Re: Minimální mzda-prosím nikdo neví
>Prosim o radu, mam pracovnici ktera pracuje na
>zkraceny uvazek 37,5 h/t. ve firmě je stanovena pracovni doba
>40h/t.( má na hod.49,00 Kč) je odmenovana hodinovou
>mzdou jak vypoctu jeji minimalni hodinovou mzdu?
>Letos za měsíc jí počítám výplatu a má odpracováno
>150h a vychází mi HM 7 350,00 Kč. Zdravotní počítám z
>8000,00 Kč, ale u té HM si nejsem jistá připadá mi to
>málo.
>Můžete se na to někdo podívat a pokud je to špatně
>napsat mi postup výpočtu. Mám pocit, že se to nebude
>týkat jen této pracovnice. Děkuji Vám moc.
>Katka
Teď jste mě zviklala, mám 49 Kč na hodinu u důchodců (vrátní) a přes kontrolu VZP to prošlo, tak nejspíš proto, že za ně platí i stát, ale k čemu by potom byla ta formulace MM 8000 nebo 48,10 na hodinu, kdyby se netýkala těch, kteří mají kratší pracovní dobu, pokud by měl úvazek třeba 20 hodin tak by se mu základ zdravotního zvedal taky na 8000?
Katko, promiňte, že jsem vám do vašeho dotazu tak vstupovala, lekla jsem se, co jsem zanedbala. Máte pravdu, viz Nařízení vlády č.567/2006 ze dne 6.12 2006 na www.vyplata.cz, opravdu se min. mzda zvyšuje úměrně se snížením prac. úvazku, takže to vychází na těch 51,30 Kč, ale jestli podnikatelská nebo státní. :-))
Min. mzda 48,10/hod. se přepočítá na 51,30 Kč/hod. jen v případě, že je STANOVENÁ týd. prac. doba v organizaci nebo na přísl. pracovišti (např. pracoviště s třísměnným provozem) 37,50 hod. týdně.
Pokud si ale zaměstnanec v prac. smlouvě SJEDNAL kratší pracovní dobu 37,5 hod. a stanovená prac. doba v org. je 40 hodin týdně, pak i pro tohoto zaměstnance platí min. mzda 48,10.
Děkuji Vám pěkně všem. Právě teď jsem se prokousala stránkou, kterou mi doporučila Olina a došla jsem k tomu samému závěru. Jedná se o pracovnici, která si sjednala zkrácenou prac. dobu sama takže dávám 49,00 Kč a mám klidné svědomí. Ještě jednou Vám všem děkuji je to hrozné když musí pořád sledovat jestli mají nebo nemají MM. Kdyby jim platili víc odpadlo by spoustu práce a ověřování.
Ještě jednou děkuji a omlouvám se za zdržení. Katka
Tak to je bezva, tohle fórum je moje spása. Jsem váhavý střelec, takže dřív jsem pořád dokola jestli něco jo nebo ne, sem to napíšu a obvykle je za chvíli jasno. Sice si místy připadám jako blázen, protože když to napíšu, tak to vypadá jako blbost, ale POMÁHÁ to.
Mějte se fajn. Olina
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.