Re: Dar poživateli invalidního důchodu
No začněte tím, že si důkladně prostudujte, na jak účely ten dar může být poskytnut - není to totiž tak, že dáte důchodci peníze, účely jsou tam dost podrobně vymezeny - na zdravotnické prostředky, do částky nehrazené zdravotními pojišťovnami, definované zákonem, na rehabilitační pomůcky (opět definované zvláštním předpisem), nebo na majetek, usnadňující těmto osobám vzdělávání a zařazení do zaměstnání. Nárok se pak prokazuje potvrzením příjemce daru o jeho hodnotě a účelu, na který byl poskytnut, a datum darování. Asi by bylo vhodné, kdyby tam také příjemce uvedl, že je poživatelem důchodu - jakého a kdo jej vyplácí.
Jedná se o třicetiletou slečnu, která má invalidní důchod. Myslela jsem si, že jí dám hotovost a tím to končí. Takže tedy ne. Slečna si dodělává vzdělání, které díky své nemoci nedokončila. Takže v úvahu přichází jedině jedině dar na majetek usnadňující vzdělání. Co konkrétně si pod tím můžu představit? Jedině příspěvek na učebnice nebo počítač? A pokud mi potvrdí příjem peněz na počítač a poté si ho nekoupí?
V tomto případě máte širokou škálu možností - usnadňovat vzdělání může cokoli - od jednoduchých pomůcek až po automobil. Důležité je řádně si ošetřit smlouvu. Následné využití obdarovaným není za současného stavu zákona u Vás předmětem zkoumání.
Děkuji moc za radu. Vyplývá pro obdarovanou nějaká povinnost? Přiznání k dani darovací... Můžu jí tedy darovat jakoukoliv finanční částku /s ohledem na můj základ daně/ a do smlouvy neuvádět konkrétní specifikaci, ale pouze že se jedná o finanční dar na usnadnění vzdělání?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.