Vlákno názorů k dotazu Odkup společného prostoru v SVJ od právník - Re: Odkup společného prostoru v SVJ Je to jednoduché...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 3. 2007 10:06

právník (neregistrovaný)

Re: Odkup společného prostoru v SVJ
    Je to jednoduché - "odkoupení" chodby Vám musí schválit všichni vlastníci všech jednotek v domě, protože všichni také musí podepsat změnové Prohlášení vlastníka - jednak se změní výčet společných prostor domu (chodba k Vašemu bytu už nebude společná), jednak se zvětší výměra Vašeho bytu a v důsledku toho i velikost spoluvlastnických podílů (ke společným částem domu a k pozemku) u všech jednotek v domě. Další možností je si chodbu "pronajmout" s tím, že si ji můžete přepažit a oddělit, vše za opakovanou úplatu společenství.

• 5. 3. 2007 11:35

copus (neregistrovaný)

Příčku a případné vybourání
    >>nových dveří bych pak už dělal tedy na svém a to už
    >>bych souhlasy nepotřeboval.Je to tak?Nebo jak to
    >>řešit?Potřebuji někde 100 procent všech nebo jen
    >>toto?Jestli
    >>je to složitější či nepřehledné můžete mi poradit i
    >>na
    >>e-mail?Děkuji moc.
    >
    >Je to jednoduché - "odkoupení" chodby Vám musí
    >schválit všichni vlastníci všech jednotek v domě, protože
    >všichni také musí podepsat změnové Prohlášení vlastníka -
    >jednak se změní výčet společných prostor domu (chodba
    >k Vašemu bytu už nebude společná), jednak se zvětší
    >výměra Vašeho bytu a v důsledku toho i velikost
    >spoluvlastnických podílů (ke společným částem domu a k
    >pozemku) u všech jednotek v domě. Další možností je si chodbu
    >"pronajmout" s tím, že si ji můžete přepažit a
    >oddělit, vše za opakovanou úplatu společenství.

Dobrý den.
    Pronájem mě napadl,ale předpokládám,že k pronájmu respektive vytvoření příčky potřebuji též souhlas 100 procent vlastníků.
    Nebo zde postačí 3/4 pro pronájem,příčku i vybourání nových dveří do oddělené chodby(z bytu)?Pokud ano smlouva může být jaká koliv?I třeba na 100 let?Ta investice by byla docela velká (ke 100 000Kč) aby mi za dva roky někdo smlouvu netrušil .

Děkuji

• 6. 3. 2007 10:08

právník (neregistrovaný)

U nájmu části společných prostor, spojeného se souhlasem k jeho přepažení by měla stačit "většina z většiny", nejedná se o disponování se společnou věcí, ale o nájem její části; nezmění se ani dům ani účel jeho užívání. Nájem může být i na dobu určitou, 100 let je ale problematických ('co pak ?). Lepší je nájem na dobu neurčitou a ve smlouvě eliminovat možnosti výpovědi (třeba povinností hradit náklady na uvedení do původního stavu)..

• 6. 3. 2007 19:58

copus (neregistrovaný)

Na stavebním úřadě mi řekli ,že tou příčkou a dveřmi měním účel stavby a k tomu potřebuji 100 procent ....Na st.úřad musím protože ta zeď do které chci udělat dveře je nosna.Takže se mi z toho stava asi opět 100 procent .. :o(

• 6. 3. 2007 21:03

graver (neregistrovaný)

Vždyť jsem vám to už psal. To je pořád ten nesoulad mezi stavebním zákonem a zák. o vl. bytů po novele. Jestli potřebujete na úpravu stavební povolení, tak nemusíte přemýšlet o procentech...

• 6. 3. 2007 21:31

copus (neregistrovaný)

A)Pro mě polopaticky "nemusíte přemýšlet o procentech..." znamena :
    stavební povolení na nebyt.prostor =100 procent? stačí ano/ne
    B)Na stavebníí povolení v bytě potřebuji taky 100 procent lidí když je to v mém bytě? A/N

Třeba když si chci udělat druhé dveře mezi stávajícími pokoji?Pokud totiž ne ,řečnicky by z toho plynula otázka čí je zeď když na jedné straně je byt a na druhé chodba.Pokud totiž moje ...

Moc se omlouvám že do toho takhle rejpu,ale je to pro mě celkem důležité a s těmi 100 procenty to fakt vidím bledě .
    Díky moc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).