Re: Výdaje procentem - OSSZ a ZP
Poučení k vyplnění formuláře toto neřeší. Bohužel.
Analogii s DE bych zde nehledal, tam je to jasné...znáte příjmy, znáte výdaje. U výdajů procentem z příjmů znáte příjmy, vypočtete výdaje příslušným procentem a máte možnost navíc v plné výši odečíst pojistné-toto je jasné pro DZP. Ale pro soc. a zdr. pojištění toto tak jasné není. Nenacházím nikde oporu v zákoně pro připočtení pojistného k výdajům pro účely OSSZ a ZP.
Pokud si nejste jistý, tak ho nepřipočítávejte, je to Vaše pojistné:-)
Ovšem oba zákony o pojistných Vám dovolují uplatnit výdaje, vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů a pojistné takovýmto výdajem nepochybně je. Vždyť Vaše povinnost platit pojistné ZP a SP vzniká v souvislosti se sam. výdělečnou činností - jinak byste je přece neplatil. Dle zákona o daních z příjmů není pojistné zahrnuto v paušálu a uplatňujete je navíc. Lépe to vysvětlit neumím, sorry:-)
OK, podíval jsem se na to čistě pohledem §7 odst. 10 DZP a ten jasně podporuje Vaši verzi Zdeno. Děkuji.
Poradíte mi ještě v jedné věci prosím? Jak se podle Vás chová vrácený přeplatek pojistného SP a ZP z vyúčtování za r.05 přijatý v r.06? Zaznamenal jsem názor, že tento je nutné v DP r.06 přičíst v ř.105 v plné výši (nelze tedy zahrnout do příjmů dle §7 a počítat z něj % výdajů - což je logické, neboť výdaje počítáme % z příjmů, ale pojistné jde do výdajů ve 100%). Promítne se tento přeplatek do přehledů OSSZ a ZP, když jsem zálohy tvořící přeplatek zahrnul do výdajů pro přehled za r.05?
Jak se podle Vás chová vrácený přeplatek pojistného SP a ZP z
>vyúčtování za r.05 přijatý v r.06?
Jak u koho:-))
U právníka se s největší pravděpodobností bude chovat jako příjem z podnikání (na řádku 101) a bude k němu opět uplatněno příslušné procento výdajů. Proč? Protože zákon o daních z příjmů to tak v § 5/6 připouští a co není zákázáno, to je dovoleno.
Pokud zahrnete přeplatek do P a V , pak jej promítnete i do přehledů.
U účetního se zřejmě bude chovat jako položka, která sníží už jednou vynaložené náklady (výdaje). To znamená, že bude o vrácený přeplatek sníženo pojistné na řádku 103. (Pokud byste nežádal o vrácení přeplatků, ale nechal je pojišťovnám na úhradu záloh v příštím roce, tak byste také měl o to nižší skutečné platby na řádku 103). Při tomto postupu se Vám vrácený přeplatek nepromítne do přehledů.
Pro úpravu základu daně na řádku 105 nevidím důvod. Podle § 5/6 ZDP mám buď zvýšit příjmy, nebo snížit výdaje. Nikoliv tedy snižovat či zvyšovat rozdíl mezi příjmy a výdaji v tabulce E. Ovšem pokud chcete tento způsob (a tabulku E) použít, nic proti tomu. Tabulka E je s oblibou používána např.pro uplatnění odpisů HM, vyúčtování cestovních náhrad podnikatele atd.
V přehledech by se Vám vrácený přeplatek neměl objevit jako příjem, neboť úpravy základu daně podle § 5 a 23 by se do přehledů neměly započítávat (jen skutečné příjmy a výdaje).
Zaznamenal jsem názor, že
>tento je nutné v DP r.06 přičíst v ř.105 v plné výši
Nic není nutné. Všechny tři postupy jsou možné a záleží jen na Vášem rozhodnutí. Vyberte si ten, který je Vašemu srdci nejbližší:-)
>(nelze tedy zahrnout do příjmů dle §7 a počítat z něj %
>výdajů - což je logické, neboť výdaje počítáme % z
>příjmů, ale pojistné jde do výdajů ve 100%). Promítne se
>tento přeplatek do přehledů OSSZ a ZP, když jsem
>zálohy tvořící přeplatek zahrnul do výdajů pro přehled za
>r.05?
Děkuji, jsem Vám opravdu vděčný.
Poprosím o doplnění jediného čísla do příkladu dle výše uvedeného:
Příjem 200
Výdaje 50% 100
Pojistné 30
Přeplatek 10
DZP ř.101 200tis.
ř.102 100tis.
ř.103 30-10=20tis.
Základ tedy 80tis.
OSSZ Příjmy 200tis.
Výdaje ??? :-)
Děkuji (už opravdu poslední dotaz)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.