Re: zaokrouhlení DPH
Já chápu zaokrouhlování po všech těch častých změnách v ZDPH jinak (a podle minimální odezvy na váš dotaz jsem asi sama :-()
CHci-li mít zaokrouhl. fakturu na celé koruny a DPH počítám zdola, tedy ze základu daně, ZDPH řeší zaokrouhlení DPH a tento zaorkouhl.rozdíl nesmí vstupovat do základu daně. Mám tedy základ, vypočtu DPH, zaokrouhlím na přípustné padesátihaléře,tedy z 55,90 na 60, ale protože počítám ze základu daně 294,20 výsledná částka vyjde nezaokrouhl.na celé koruny. Tento zaokrohl.rozdíl bych uvedla jako částku, která není předmětem daně.
Re: zaokrouhlení DPH
Přesně takto jsem se to sanžil kolegovi vysvětlit - právě o to mu totiž šlo (celková částka v celých Kč). Smyslem bylo samozřejmě pro jednoduchost neuvádět na dokladu zaokrouhlovací rozdíl, který se účtuje na jiný účet.
Díky.
Ještě k původnímu dotazu: není tedy problém od určitého okamžiku přestat/začít zaokrouhlovat (samozřejmě ve všech případech)?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.