Vlákno názorů k dotazu Má mít mzdová víc než finanční? od Zuzik - Re: Má mít mzdová víc než finanční? To ale...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 3. 2007 17:33

Zuzik (neregistrovaný)

Re: Má mít mzdová víc než finanční?
    To ale všechno záleží jen na tom, co má ta finančí účetní za práci. Řekla bych, že je to velmi individuální.
    Vím, co obnáší mzdy a personalistika, nenávidím to a to z toho důvodu, že je pořád dokola, jen se nám to trošku po těch letech zkomlikovalo novým ZP, různými změnami v odeč.položkách a slevách, že ?!
    Obě dvě práce jsou důležité. Avšak z vlastní zkušenosti vím, že práce fin.účetní je opravdu náročnější a taky se to jen tak nedá naučit, to už musí být opravdu "účetní" s účetním myšlením, pokud tedy není fin.účetní jen fakturantkou, že ?!

"Přej a bude Ti přáno !" Zuzik

• 5. 3. 2007 17:48

Jitka (neregistrovaný)

Petro pro Vaši představu opravdu záleží na společnosti. Mé první zaměstnání (nulová praxe, cca před 7 lety) jsem nastupovala za 12.000 hrubého a měla jsem na starosti vydané faktury cca 1500 měsíčně a inventarizaci odpovídajících účtů. Jednalo se o velkou společnost. Poslední zaměstnání jsem pracovala u malé společnosti (22 zaměstnanců) sice jsem brala 25 000 hrubého, ale od faktur, přes mzdy, veškerých personální prací až po psaní směrnic a metodik (nejen účetních) jsem řešila naprosti vše.... Nejlepší je ona kýžená zlatá střední cesta :-) - ale určitě se s požadavkem zvýšení mzdy ozvěte, někteří vedoucí na to dokonce čekají. Jitka

• 5. 3. 2007 18:01

Zdenka (neregistrovaný)

Plně souhlasím tady ze Zuzkou. Každá práce má své pro a proti. Obě dvě jsou stejně náročné a je jen na člověku co se chce naučit a co chce získat za praxi, aby jednou mohl být dobře ohodnocen.
    Když někdo začíná a má takové vysoké nároky, měl by se nad sebou zamyslet. Závist je hodně špatná vlastnost.
    Nikdy jsem si o plat neříkala a vždycky přišlo dobré ohodnocení směrem nahoru, ale vše bylo praxí a znalostmi. A taky dále ochotou udělat pro firmu něco navíc, než se po něm žádá.

• 6. 3. 2007 6:49

Petra (neregistrovaný)

>>>Mzdová účetní+personalistka se mě (finanční
    >>>účetní+evidence majetku) snaží přesvědčit, že má
    >>>nárok
    >>>na větší
    >>>plat z důvodu většího množství práce a zodpovědnosti.
    >>>Neznám její náplň, mám jí věřit? Bez ironie, prosím.

>
    >Plně souhlasím tady ze Zuzkou. Každá práce má své pro
    >a proti. Obě dvě jsou stejně náročné a je jen na
    >člověku co se chce naučit a co chce získat za praxi, aby
    >jednou mohl být dobře ohodnocen.
    >Když někdo začíná a má takové vysoké nároky, měl by se
    >nad sebou zamyslet. Závist je hodně špatná vlastnost.
    >Nikdy jsem si o plat neříkala a vždycky přišlo dobré
    >ohodnocení směrem nahoru, ale vše bylo praxí a
    >znalostmi. A taky dále ochotou udělat pro firmu něco navíc,
    >než se po něm žádá.
    Když jsem nastupovala, měla jsem 9000 hrubého. Po 3 měsících jsem dostala 10000 hrubého. Tak je to doteď. Pro firmu dělám všechno, i to, co bych nemusela. Dělám daňová přiznání (DPH, DPFO), mzdy, podvojné účetnictví, fakturaci, starám se o přijaté doklady, pokladnu, chodím na poštu, nakupuji kancelářské potřeby, běhám po úřadech odhlašovat a přihlašovat auta, zjišťuji informace, když někdo něco neví, dokonce chodím kupovat jar a toaletní papír. Sepisuji materiály na jednotlivé zakázky, vedu přehledy, píšu smlouvy o dílo, dopisy... Často jsem bývala v práci přesčas, ale od doby, kdy jsem přišla na to, že mi za to nepřidají, tak už jen ve výplatní den. Myslím, že to není málo práce a za 10000 by to asi jen tak někdo nedělal.

• 6. 3. 2007 8:33

mája (neregistrovaný)

Tohle jsem zažila taky:-( Majitel fy se nemusel o nic starat a všechno bylo v pořádku.I přes toaleťák:-) jednou jsem slušně požádala o zvýšení platu a bylo mi řečeno,že má plno zájemců o mou práci.Můj odchod z firmy vyřešila MD.Dalšího tak "blbého" jak já už nenašli a dnes jim hrozí konkurs - ale za to nemůže účetní.Teď hledám novou práci a jsem ráda,že tam už nejsem.

• 6. 3. 2007 9:20

Petra (neregistrovaný)

Právě toho se bojím. Absolventů ze školy, kterou mám, je podle mě dost a za 10000 do začátků by sem šli místo mě. Taky mi to dřív stačilo, jenže bych se chtěla přestěhovat do svého a vzít si auto na splátky. Navíc musím dodržovat bezlepkovou dietu. Kdo má celiakii, ví, o jaké finanční náročnosti mluvím. Ale to už je zas jiná kapitola. Občas si vážně připadám jako blbec, protože mi práci určuje i kolegyně, která sedí naproti mně a nemá mi co rozkazovat. Aby mě nepomluvila u šéfa, že nic nedělám, tak jako předchozí účetní (která mimochodem za 3 dny letěla), tak to radši udělám. Není totiž větší peklo, než když vás někdo z kolegů nesnáší :-(

• 6. 3. 2007 9:35

Alice (neregistrovaný)

Není totiž větší peklo, než když vás někdo z kolegů nesnáší :-(

To už je asi úplně jiná diskuze, ale obávám se, že můj problém finační vs. mzdová je podobně jako u vás otázka sebevědomí a i když mám vyšší vzdělání i jsem tu déle, je mi trapně se hádat. Přesto o všechna má dosavadní zvýšení platu jsem si musela několikrát říkat a začínala jsem také na bídných 11000 hrubého.

• 6. 3. 2007 9:37

Petra (neregistrovaný)

Petro, nevzdávejte se, nenechte se sebou manipulovat. Na vašem místě bych se poohlídla po jiném zaměstnání. Třeba to nevyjde hned na poprvé, ale časem se určitě zadaří. Přeju vám hodně sil a štěstí najít příjemnější prac. prostředí.

• 6. 3. 2007 11:54

Eva (neregistrovaný)

Chtěla bych se také připojit do diskuse:
    mám zkušenosti z obou oborů - práce je všude hodně,také záleží na firmě - někde je méně zaměstnanců a víc účtování.
    Účetnictví je víc rutinní práce,ve firmě se účetní případy opakují.
    Mzdovka je víc živá,pokud děláte personalistiku,tak je to práce s lidmi.Pročtěte si fórum, z jaké oblasti jsou dotazy nejvíc-myslím,že daleko víc znalostí musí mít mzdovka.A také má daleko více kontrol-sociálka a pojišťovna se střídá poměrně často.Když vyplácíte nemocenské,tak je to vlastně pořád.
    Ale myslím,že diskuse by mohla být nekonečná.Obě práce mají něco do sebe,já rozhodně dělám radši mzdy.
    Hezký den všem účetním.

• 6. 3. 2007 12:00

MilušeA (neregistrovaný)

Na takovéto nářky mám radu, které velmi často využívám:
    řeknu si - všechno zlé je pro něco dobré.
    Mzdová i finanční účetní má jistě velkou zodpovědnost a nároky
    na znalosti stále se měnící legislativy. To já když jsem nastupovala
    do zaměstnání na pozici fakturantky jsem měla nástupní plat
    850,- Kč (1969), dneska mám i ten živnostňák, ale finančnímu
    úřadu se to nelíbí(účetní má být zaměstnanec, protože pracuje na pokyny jednatelů firmy).
    s

• 6. 3. 2007 12:48

Jitka_D (neregistrovaný)

Re pr Alici: mzdová víc než finanční?
    Alice, asi bude záležet na tom, jaký rozsah u vás finanční účetní má, co vše účtuje a kolik vy máte na starosti zaměstnanců. Nelze určitě jednoznačně vás dvě rozsoudit. Dělám hodně let obojí a můžu říci s čistým svědomím, že mzdová práce je menší záběr na znalosti, odpovědnost a nervy než účtování a starání se o firmu jako celek. Nemyslím, že účetní (někde se říká hlavní) je jen fakturantka a zadávání dokladů na stále stejné účty. Možná někoho zde naštvu, ale myslím, že mzdová by neměla mít víc než účetní. Pokud bych měla uvést příklad: tak třeba: fakturantka: 10-12.000, mzdová 19.000 účetní 26000. Hlavní úč. pak dle možností firmy.
    P.S.Jen Jiřce bych dala aspoň o 10 víc než účetní:))

• 6. 3. 2007 13:09

Petra (neregistrovaný)

Re: Re pr Alici: mzdová víc než finanční
    Ano, paní Jiřka je úžasná, zajímalo by mě, kde pracuje, když má takové znalosti.
    Můj dotaz byl druhý shora. Shrnula bych to podle odpovědí tak, že dělám práci hlavní účetní a dostávám za ni plat fakturantky. Předchozí názor mě naprosto šokoval. Znamená to, že beru cca o 20.000,- méně než bych měla. Snad ani není možné, že by mě tak šidili :-(
    Manželka majitele loni koupila knížku o změnách ve mzdě pro rok 2006. Mimojiné je tam i to, co by měla správná účetní dělat (včetně korespondence). Hned jsem se na to tehdy při nástupu vrhla, abych věděla, co se ode mě čeká. Dělám toho daleko víc.
    Také se občas řídím tím, že "všechno zlé je pro něco dobré". Tohle např. tím, že získávám důležitou praxi. Až budu mít takovou, kterou vyžadují ve většině firem, dám tomu tady sbohem a už mě nikdo neuvidí...

• 6. 3. 2007 13:16

janina (neregistrovaný)

Petro, nemyslím si,že účetní má 26 000 :-( Já jsem ve firmě jediná účetní, dělám faktury,mzdy,DPH,závěrky, banku, pokladu atd. Prostě vše. Mám VŠ a můj plat zdaleka nedosahuje 26 000, dokonce nedosahuje ani tech 19 000 :-(

• 6. 3. 2007 13:20

Aneta (neregistrovaný)

Nemůžu souhlasit, že mzdová práce je menší záběr na znalosti, ale samozřejmě to záleží podnik od podniku. Paní Alice by si měla uvědomit v jaké organizaci je. Já jako provozní účetní jsem zpracovávala měsíčně cca 3000 faktur + asi 100 faktur vnitropodnikových a dělala jsem pokladnu, evidenci majetku. Práce byla strašně stereotypní a nezáživná, můj plat cca 10 000 bych řekla, že byl odpovídají. Teď dělám mzdovku a zpracovávám 400 lidí. Vzhledem k tomu, že počet lidí je vysoký z toho vyplývají různé problémy, které malé firmy o dvaceti lidech nemají. Také znalosti musím mít značné. Je větší problém všechno uhlídat. Pracuji ale v hodně velké organizaci o 4000 zaměstnancích. Pokud je podnik o 80 lidech, tak se práce účetní a mzdovky + personální asi nedá takhle srovnat.

• 6. 3. 2007 13:36

Petra (neregistrovaný)

To je pravda, nedokážu si představit, že bych měla na starost 400 lidí + to, co ještě obstarávám. Mám na starosti 30 lidí. To mi zabere 1 den, kdy počítám mzdy (dělám to nerada, protože úplně každý, včetně částečně invalidních, má větší čistou mzdu než já a tehdy se na to musím dívat :-)) a pár chvil v měsíci na vyřízení neschopenek, ELDP, DPFO atd. Zbytek práce je podvojné účetnictví. Mimochodem, bavíme se pořád o hrubých částkách? A výše jsem se zapomněla zmínit, že kvůli zdravotnímu omezení nechodím na obědy, takže nemám 1/2 hodinovou přestávku. Placeno je mi ale jen 8 hodin, jako ostatním.

• 6. 3. 2007 14:19

asas (neregistrovaný)

Nejde ani tak o zaber kdo toho ma vic, ale kdyz to shrnu, tak nakych 9-12tis hrubeho je opravdu malo.Nevim tedy z jakeho jste kraje.Ja jsem z Brna,s ucetnictvim delam rok a pul (predchozi praxe zadna - akorat ve skole) a mam 20tis (jsme mala firma do 25ti zam.). Sice delam vse (mzdy, faktury, majetek + asistentku reditelům) ale myslim si ze je to akoratni hranice. Pokud nekdo nabizi za ucetni tak malo penez jako je 12tis apod.Tak jednou nadejde doba,kdy si to majitel bude muset delat sam!!!! Vzdyt i kamoska co dela operatorku u ceske pojistovny ma 15tis.!!!!! holky vzpamatujte se a dejte jim sbohem!!!

• 6. 3. 2007 14:29

janina (neregistrovaný)

To bychom rády,ale musíme nejdříve najít nějakou práci :-( Mě taky štve,že s VŠ dělám finanční, všeobecnu i mzdovou účetní + asistentku a mám jenom 14 500 - 16 000 hrubého (podle počtu pracovních dnů v měsíci), a to po roce a půl praxe jako účetní + dalších 9 měsíců praxe v bance. A jak píše Petra nejvíce dokáže člověka naštvat,když dělá mzdy a zjistí,že člověk ze ZŠ má vyšší plat než ona, navíc už měl jaké průšvihy a nemá za nic zodpovědnost, pouze tahá kabely

• 6. 3. 2007 14:36

asas (neregistrovaný)

Ja taky driv delala blbce za 11500hrubyho..a kolegyne,ktera toho mela o pulku min,si vydupala 20tis za nic...a kdyz sla na materskou,tak nikoho novyho nevzal a ja delala za dve..a plat mi nezvedl..a po velkych prosbach zvedl o 1500,tak jsem mu rekla bye bye...rozhodila jsem site snad vsude,chce to opravdu hledat a na pohovorech byt sebevedoma a ukazat ze na to mate...

• 6. 3. 2007 14:43

janina (neregistrovaný)

ted jste me trosku povzbudila, zitra mam jit na pohovor, ale moc dobry pocit z toho nemam kvuli AJ :-(

• 6. 3. 2007 14:49

Petra (neregistrovaný)

Já jsem taky z JM kraje, ale do Brna to mám celkem daleko. Co bych vydělala navíc, to bych projezdila ať už autobusem nebo autem, takže se mi to nevyplatí. To by skutečně museli dát 20000. Přesně jak píšete, máme i zaměstnance se ZŠ. Jenže oni mají hodinový plat a já měsíční, takže si můžou přivydělat, kolik chtějí, což mě se netýká.
    Zatím nemůžu dělat nic jiného než čekat nebo si vzít další práci na poloviční úvazek. Mimochodem, kolegyně je ing., stíhá práci za 3 a má 16500 čistého... Asi se dnes nevyplatí pracovat pro soukromníky.

• 6. 3. 2007 14:53

janina (neregistrovaný)

Pokud má vaše kolegyně 16 500 čistého, tak to má tak 21 500 hrubého, to je slušné. To já s ing. mám tech 16500 ale hrubého

• 6. 3. 2007 16:12

Zuzik (neregistrovaný)

Tak to tady čtu a zase se ujišťuji, že ta naše práce je opravdu velmi nedoceněná. Ono to bude asi i tím, že o naší odměně rozhodují ti, co o té práci defacto nemají šajnu. Zkusily jste se, holky, někdy zamyslet nad tím, kolik by na Vašem místě za tu samou práci dostal chlap ? Myslíte, že by dělal za 15 - 20 hrubého ? To asi těžko ! Až se podruhé narodím, tak chci být chlapem !!

• 7. 3. 2007 6:40

Petra (neregistrovaný)

Proč myslíte, že tuhle práci moc chlapů nedělá? Každý zaměstnavatel si vybere ženskou, protože jí může dát míň.

• 7. 3. 2007 11:06

MilušeA (neregistrovaný)

No jo, ale zase je přežijeme v průměru o 6 roků...
    To bude pohoda, takže buďme skromné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).