Re: zahraniční fyzická osoba
Žádná zkušená účetní se neozvala, tak odpovím alespoň já.
Vaše úvaha je správná. Jako cizák musí vést účto, ale výdaje můžete uplatnit procentem z příjmů. Jen bych chtěla dodat, že % je z příjmů, nikoliv z výnosů. Pak si může, stejně jako ostatní paušalitsé, uplatnit zaplacené pojistné. Tady ale pozor, jen povinné pojistné a pokud nemá vyřízený trvalý pobyt, tak nemá povinnost platit ZP (SP ano).
Zdeni,
dík za odpověď. Ovšem ještě mě klient překvapil s potvrzení od Vicotria Volksbanken o zaplacení zdravotního pojištění (snad dle jeho tvrzení). Ale dále zjišťuji, že má v obchodním rejstříku zapsané bydliště Ukrajina.. Takže se asi jedná o jakési pojištění úrazu nebo i možná zdravotní, které není povinen platit. Tak ho do výdajů vůbec nebudu uvádět. Ještě jednou dík , moc jste mi pomohla. Zdraví Eva
Evi,
oni si uzavírají různá zdravotní pojištění, např. cestovní u VZP. Myslím si ale, že se jedná o komerční pojištění, nikoliv zákonné pojištění podle zák. o všeobecném zdrav. poj., a tak je jako výdaj také neuplatňuji. Možná, že by nějaký šikula našel cestu, jak i tyto částky uplatnit, ale já ji neznám a tak jsem raději opatrná:-))
Zdravím Zdena.
paní zdeno, vidím že by jste mi možná uměla poradit. Začaly u nás v objektu uklíztet ukrajibnky na ŽL. Při proplácení faktur jsem přistoupila k zajištění daně dle § 38)e. Jedné se to ale nelíbí, že jako zahraniční osoba je po 2 roky osvobozená od placení daní. Předpokládám, že si to plete s 2 lety osvobození od minimální daně v začátcích podnikání.
Nevíte ? Díky DM
Jednou věcí si stále nejsem jistá. Zda jsou to tak sofistikovaní lháři/ky/, nebo jestli svým bludům opravdu věří:-)) Tuším, že Vám také tvrdí, jak to má ověřeno na FÚ. Pokud její správce daně opravdu rozhodl o tom, že zajištění daně nemusí být prováděno, tak ať Vám to dá písemně.
Žádné dvouleté osvobození od placení daně pro zahraniční osoby neexistuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.