Re: spolupracující osoba - pomůže to???
Optimální asi bude převést část manželových příjmů a výdajů na manželku, a zároveň převést část manželčiných příjmů a výdajů na manžela. Ono by se to mělo krásně plus/minus vyrovnat a měli by se dostat oba zhruba nastejno. Doporučuju pořádně propočítat.
Spolupráce se sice - teoreticky - hlásit měla, ale fakticky se zase nic tak hrozného nestalo, když jsme na ZP a SSZ oba registrovaní jako OSVČ. A až budete vyplňovat přehledy, tak tam se píše SOUČET všech příjmů a výdajů dle §7 ze živnosti, nepíše se tam rozdělení na příjmy z vlastní živnosti a na příjmy ze živnosti spolupracujícího manžela.
díky moc za rady,mám z toho hlavu jak přejetej bambus,zkoušela jsem dát 50% příjmů a výdajů na manžela,ve finále vyšlo že by ušteřili skoro šest tisíc.ale ještě nevím jak dopadne zdravotka a sociálka.tady mám nějaký návod jak to udělat,píšou že se musí dát do manželčiných výdajů zálohy na sociálku manžela,což mě v téhle situaci příjde zbytečné nemyslíte?nevím jak je to se ztrátou.manželka si může uplatnit tu svojí a manžel také svojí?nebo to můžu taky nějak kombinovat?
moc moc prosím za odpověď,musím to mít zítra hotový a už mi to fakt nemyslí
1) Každému dejte do jeho výdajů jeho pojistné. A ty celkové výdaje pak dělte mezi OSVČ a spolupracující osobu. Takže každému se díky spolupráci dostane do převedených výdajů i kousek pojistného toho druhého.
2) Zítra to hotové mít nemusíte, termín je až 2.dubna :-))
3) ZP a SP by neměly vyjít hůř než při NEspolupráci, spíš vyjdou taky lépe.
4) Ztrátu si může uplatnit každý svou.
5) Zkoušela jste je podělit symetricky? Tj. půlku manželových P,V manželce? A půlku manželčiných P,V manželovi?
Už jsem měla rozepsanou odpověď, ale paní Eva mě předběhla:-)
Ještě bych chtěla říci, že "opatrně posunovat" s příjmy a výdaji musíte Vy sama, protože znáte ostatní okolnosti. Psala jste například, že manželovi by měli vracet ze sociálky a zároveň, že byl i loni ve ztrátě. Jestli je to proto, že je zaměstnaný a nevznikla mu ze sam. výděl. činnosti povinnost platit SP, tak mu přidělte jen tolik % P a V, aby Vám do pojistných nespadl.
Napřed si manželé rozdělí P a V, pak teprve (na ř. 44) si můžou uplatnit ztrátu z minulých let. Také si ji ale mohou schovat na další roky.
Ano. A nespěchejte a případné jednání s nimi odložte. vysvětlete jim, že se snažíte jim nějaký tisíc ušetřit, to jistě pochopí :-))) A spočítejte to v klidu a několika způsoby/procenty. Jednak můžete dojít k zajímavým úsporám (a ti lidé by vám z toho něco taky mohli dát) a kromě toho se takovýmto počítáním dost naučíte... a to se vám v budoucnosti může hodně hodit!
Paní Evo M. jste zlatý člověk,opravdu spěchám,protože jsem to už měla hotové a domluvila si že se zítra sejdem,ale pak mě napadla ta spolupráce se kterou nemám zkušenosti.jsem začínající účetní,přiznávám taková zlatá dušička jako vy by se mi hodila častěji :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.