Re: !!!Prosím znovu radu-SZM a ztráta
Pokud měl v roce kdy nepodával SZM ztrátu, může ji uplatnit v roce kdy SZM uplatňovat bude. Ale pokud měl ztrátu v roce kdy podával SZM, může ji uplatnit jedině tehdy až nebude uplatňovat SZM. např.:
v roce 2003 vznikla ztráta (SZM nebylo) a tuto ztrátu může uplatnit v roce 2006 i přesto, že bude uplatňovat SZM.
Tohle moji známé odpověděla daňová poradkyně:
"Pokud neuplatňoval v letech vzniku ztráty SZM, může ji odečíst, ovšem musí se u toho počítat - jen do poloviny svého ZD z podnikání (obecně u příjmů z §6-9)" Když je čtu, tak tam nic o polovině ZD nevidím, možná už profesní slepota...
Četla jsem to v diskuzích, hledat to nemám čas. Ale je to vlastně taky v pokynech k DP 2005 k ř.523 = ztráta. Tam je zajímavá větička, která asi způsobila všechny ty zmatky:"Částku (=ztrátu) uveďte max.do výše POLOVINY úhrnu řádků 502 až 505 za oba manžele". Letos už tam u příslušného řádku pro ztrátu č. 517 ta věta není.
Když se tím člověk řídil, mohlo se stát, že uplatnil pouze polovinu ztráty (v poměru k ř.41), pokud byla manželka bez příjmů. Letos tedy může ve stejné výši, jako je ř.41.
Pokud jsem mimo, tak mi to prosím, Zuzíku, vysvětli. Jana F.
Když já si nemyslím, že jsem chytřejší, než daňový poradce. A když to zmate i je...Jsou v tom prostě zmatky a když se na to člověk zeptá, tak ignoranti, kteří tyhle věci VŮBEC NEZAREGISTROVALI, ho prohlásí za blba. To není na tebe, Zuzíku, promiň, ale fakt mě štve, že se tady o té ztrátě v souvislosti se SZM nedalo věcně diskutovat. Jana F.
No napsané to v zákoně u SZM přímo nenajdete. Je třeba vycházet z toho, že daňová ztráta je obecně (až na výjimky) nepřenositelná na jiného poplatníka a současně ztrátou z minulých let lze kompenzovat jen kladné základy daně z § 7 až 10 (ztrátou nelze kompenzovat závislou činnosti - § 6).
Paní Leo omlouvám se, že to pořád dál rozebírám, ale z toho, co jste napsala, jakoby nepřímo vyplývalo, že těmi kladnými základy daně §7-10 by mohla být i část, která na poplatníka vyšla ze SZM, a tak se došlo k té polovině ztráty. Zřejmě to tak není a myslí se tím jen skutečné příjmy poplatníka, ne ty přerozdělené. Ale loni to tak jasné nebylo, četla jsem o tom nějaké diskuze. Nebo to snad bylo opravdu jinak, než letos, soudě podle těch rozdílných pokynů? Jana F.
Ano, máte pravdu, ztrátu lze uplatnit do výše vlastního řádku č. 41.
Toto je klasický příklad odpovědi, kdy se soustředím na určitou argumentaci a nezdůrazním ostatní skutečnosti. Ale snad si rozumíme.
Vysvětlivky k řádku č. 517, které jsem si našla v programu, limitují výši uplatněné ztráty.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.