Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Dohoda o provedeni prace+daneni od Petra - Re: dohoda o provedeni prace+daneni U jednoho zaměstnavatele můžete...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 3. 2007 7:10

    Petra (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    U jednoho zaměstnavatele můžete na DPP odpracovat 150 h, po vyčerpání by to mohla být DPČ. Při podepsaném "růžovém papíru", tzv. Prohlášení poplatníka si uplatníte slevu na dani 600,- měsíčně na poplatníka a pokud jste student tak ještě 200,- měsíčně na studenta. Prohlášení můžete podepsat u dalších zaměstnavatelů, ale postupně za sebou, ne současně. Jestli budete pracovat u více zaměstnavatelů současně, prohlášení můžete podepsat jen u jednoho, většinou tam, kde je výdělek vyšší. Vydělat si můžete kolik chcete a podle toho bude vysoká daň. Při podepsaném prohlášení budete daněna 12%, při nepodepsaném do 5000,- srážkovou daní 15% - ta je konečná a nad 5000,- min. 20%.

  • 14. 3. 2007 11:47

    Maky (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    Moc dekuji,znamena to, ze pri podepsanem prohlaseni budu danena 12% s tim, za jako studentovi mi bude mesicne 800Kc dane odpusteno a pokud by dan byla za mesic vyssi, tak ji zaplatim(=do vydelku 6666 mesicne neplatim nic,a pres se mi dani 12%). Mohu ruzovy papir podepsat i v pripade dohody o pracovni cinnosti? V lednu jsem podepsala ruzovy papir v jedne praci, delala jsem pro ne v lednu, unoru, breznu + bych u nich pokracovala v zari, rijnu..., ted bych znova podepsala ruzovy jinde a pro ne pracovala kveten,cerven- je to mozne? Nechat ten prvni v ucinnosti do podzima a mezitim vyuzivat toho druheho (kdyz nedojde k soubehu behem mesicu?)
    dekuji

  • 14. 3. 2007 12:44

    Petra (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    Prohlášení máte podepsané od ledna do doby, než skončíte a přejdete k jinému zaměstnavateli, tam si podepíšete např. od dubna a bude vám platit zase do doby, než u něj skončíte. Když se vrátíte k prvnímu zaměstnavateli v září, dá vám podepsat nové prohlášení od září. Zkrátka když budete pracovat postupně, všude si můžete podepsat. Nesmíte vykonávat činnost současně třeba u dvou zaměstnavatelů.

  • 14. 3. 2007 13:45

    Maky (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    dekuji, ja bych chtela u prvniho zamestnavatele zustat- mohu tedy u prvniho zamestnavatele ukocncit ruzovy papir ke konci brezna, pripadnou praci, kterou bych pro nej delala si nechat zdanit a podepsat to u jineho? Pak v zari u prvniho opet ten ruzovy podepsat? Da se podepsat ruzovy papir i v pripade DPC nebo je to vazane na DPP?

  • 14. 3. 2007 14:09

    Petra (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    Můžete podepsat jak u DPČ tak DPP. Hlavně to nesmí být současně u více zaměstnavatelů a můžete si vybrat, u kterého. U prvního vám třeba bude trvat DPČ celý rok, podepíšete v lednu, v březnu nastoupíte na DPP jinam, tam podepíšete a protože budete v dubnu vykonávat práci i na DPČ u prvního, tak tam můžete napsat do změn, že od dubna rušíte podepsané prohlášení u něj.
    Snad je to srozumitelné, je to jako rozpočítávání prvý-druhý. Ale snad mě pochopíte.

  • 14. 3. 2007 14:38

    Maky (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    Dekuji, uz to chapu, u prvniho si vlastne pusobeni toho prohlaseni pozastavim a vte dobe mi budou davat vyplatu danenou a ja budu vyuzivat prohlaseni jinde, kde si vydelam vic. Mohu rovnou pri podepisovani upresnit do toho papiru, ze to podepisuji na konkretni mesice? Mam jeste jeden dotaz- jaky je prakticky rozdil mezi DPP a DPC (myslim pro zamestnance- jake jsou vyhody toho ci toho)- myslela jsem, ze vyhoda je, ze u DPP mohu podepsat prohlaseni a u DPC ne- ale to jste mi ted vyvratila:-) Pak me jeste napada, ze u DPC bych mela narok na nemocenskou, zatimco u DPP ne (coz je v praxi nanic, protoze nikdo neda brigadnikovi nemocenskou, to ho radsi vyhodi).

  • 14. 3. 2007 14:53

    Petra (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    Rozdíl je následovný: DPČ - odvádí se soc. a zdrav. pojištění, prac. doba je stanovena max. do poloviny stanovené týdenní prac. doby, výdělek je neomezený - o způsobu danění už víte, zakládá účast na nemocenském poj., tzn. že máte v případě nemoci nárok na nemocenské dávky.
    Oproti tomu DPP - soc. a zdrav. poj. se neodvádí, danění stejné, nezakládá účast na nemoc. poj., tudíž nemáte nárok na nemoc. dávky a u jednoho zaměstnavatele můžete pracovat pouze 150 hodin ročně.
    A ještě k tomu danění. I když se vám bude danit 12% nebo 20% (bez podepsaného prohlášení nad 5000,-), do konce března příštího roku si podáte daňové přiznání a daně se vám vrátí. Netvrdím, že celé, záleží na výdělku.

  • 14. 3. 2007 15:10

    Maky (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    z toho vyplyva, ze pro brigadnika je to jedno DPP ci DPC, protoze s nemocenskou stejne nemuze pocitat a pak je velice vyhodne podepsat prohlaseni, protoze z casti dani je clovek ozvobozen, zbytek mu castecne vrati. Kdyz nepodepise, tak plati 15% srazkovou a tu nikdo nevrati (to znamena, ze pri nepodepsani, je nejhorsi vydelat si 4900,- protoze se to zdani srazkovou a nic se nevrati. Kdyby byl vydelek 5100,- tak se to sice zdani 20% ale vetsi cast se vrati) - je to tak spravne, co jsem tu vytvorila? Kdyz u zamestnavatele uzavru DPC+ podepisu prohlaseni....do vydelku 6666 mesicne budu dostavat mzdu bez zdaneni- bude zamestnavatel jeste za me platit navic zdravotni a socialni- nebo je to v te odpustene dani a jde to na vrub statu? Kolik je stanovena tydenni pracovni doba? moc diky, mam v planu zde ziskane informace sepsat a kdyby je nekdo zkuseny pak zkontroloval a dalo by se to vyvesit, usetrilo by to mozna odpovidani spoustu dotazu. (odbornika nenapadne, co vsechno muze byt laikovi nejasne, bohuzel jsem nenasla na netu clanek, ktery by me nejasnosti vysvetlil, tak se ptam tady:-) a diky za to, ze tu jste

  • 14. 3. 2007 15:25

    Petra (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    >
    >>Rozdíl je následovný: DPČ - odvádí se soc. a zdrav.
    >>pojištění, prac. doba je stanovena max. do poloviny
    >>stanovené týdenní prac. doby, výdělek je neomezený -
    >>o
    >>způsobu danění už víte, zakládá účast na nemocenském
    >>poj., tzn. že máte v případě nemoci nárok na
    >>nemocenské
    >>dávky.
    >>Oproti tomu DPP - soc. a zdrav. poj. se neodvádí,
    >>danění stejné, nezakládá účast na nemoc. poj., tudíž
    >>nemáte nárok na nemoc. dávky a u jednoho
    >>zaměstnavatele
    >>můžete pracovat pouze 150 hodin ročně.
    >>A ještě k tomu danění. I když se vám bude danit 12%
    >>nebo 20% (bez podepsaného prohlášení nad 5000,-), do
    >>konce března příštího roku si podáte daňové přiznání
    >>a
    >>daně se vám vrátí. Netvrdím, že celé, záleží na
    >>výdělku.
    >DPČ - vy 8%soc. a 4,5%zdr.poj., firma 26soc. a 9%zdr.poj.
    >z toho vyplyva, ze pro brigadnika je to jedno DPP ci
    >DPC, protoze s nemocenskou stejne nemuze pocitat a pak
    >je velice vyhodne podepsat prohlaseni, protoze z casti
    >dani je clovek ozvobozen, zbytek mu castecne vrati.
    >Kdyz nepodepise, tak plati 15% srazkovou a tu nikdo
    >nevrati (to znamena, ze pri nepodepsani, je nejhorsi
    >vydelat si 4900,- protoze se to zdani srazkovou a nic se
    >nevrati. Kdyby byl vydelek 5100,- tak se to sice zdani
    >20% ale vetsi cast se vrati) - je to tak spravne, co
    >jsem tu vytvorila? Kdyz u zamestnavatele uzavru DPC+
    >podepisu prohlaseni....do vydelku 6666 mesicne budu
    >dostavat mzdu bez zdaneni- bude zamestnavatel jeste za me
    >platit navic zdravotni a socialni- nebo je to v te
    >odpustene dani a jde to na vrub statu? Kolik je stanovena
    >tydenni pracovni doba? moc diky, mam v planu zde
    >ziskane informace sepsat a kdyby je nekdo zkuseny pak
    >zkontroloval a dalo by se to vyvesit, usetrilo by to mozna
    >odpovidani spoustu dotazu. (odbornika nenapadne, co
    >vsechno muze byt laikovi nejasne, bohuzel jsem nenasla
    >na netu clanek, ktery by me nejasnosti vysvetlil, tak
    >se ptam tady:-) a diky za to, ze tu jste

  • 14. 3. 2007 15:34

    Maky (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    takze kdyz uzavru DPP- zamestnavatel mi dava plat, ktery se dale dani podle toho, jak to mam zarizene. u DPC mi zamestnavatel dava plat (ktery se dale zase dani podle toho, jestli podepisu) + za me plati soc. a zdrav. - To znamena- ze pro zamestnavatele je vyhodnejsi uzavirat se zamestnanci DPP a ne DPC?

  • 15. 3. 2007 6:59

    Petra (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    Je to pro něj výhodnější. Pozor ale, abyste se vešla do těch 150 h za rok. Nevím, co myslíte tím jak to mám zařízené, všechno danění se odvíjí od toho, zda máte nebo nemáte podepsané prohlášení. A s tou nemocí, jestliže máte DPČ, nárok na nemoc. dávky máte, takže při případné nemoci je dostanete zaplaceny.

  • 15. 3. 2007 14:05

    Maky (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    jak to mam zrizene jsem mela na mysli jestli mam nebo nemam podepsano. Jinak s tou nemocenskou- prvnich par dni plati zamestnavatel a pokud u nej mam DPC a pracuji pro nej o nekterych (predem dohodnutych) vikendech, tak v pripade, ze onemocnim, najde si na ten vikend za me nahradu, ale nemocenskou proste od nej nedostanu, protoze to bude "jako bychom se na ten vikend nedohodli" - opravdu by me zajimalo, jestli nekdy nekdo u tehle dohody (kdyz dela pro zamestnavatele par hodin tydne) cerpal nemocenskou.

  • 15. 3. 2007 14:41

    Petra (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    Dám vám příklad. Zaměstnáváme člověka na HPP a souběžně na DPČ - 50h /měsíc. Když onemocní, přinese 2 neschopenky a obě dostane zaplaceny. Takže to funguje.

  • 15. 3. 2007 15:35

    Líba (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    Maky, asi jste nepostřehla, že se nemocenská platí postaru, takže to není z kapsy zaměstnavatele, ale od sociálky. Platí se kalendářní dny, tak je jedno, jestli jste měla mít směnu nebo ne. Jiná věc je, že jestli je výdělek malý, tak nemocenská je přímo nepatrná.

  • 15. 3. 2007 23:00

    Maky (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    aha, tak to jo, to jsem nepostřehla, diky:-)

  • 14. 3. 2007 14:58

    Líba (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    U DPP můžete odpracovat jen 150 hodin za rok u jednoho zaměstnavatele a neplatíte ZP a SP.
    Takže se může stát, že u toho zaměstnavatele, kde jste pracovala na začátku roku, už budete mít hodiny vyčerpané a budete nucena uzavřít DPČ.

  • 14. 3. 2007 15:13

    Maky (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    ano, to je mozne, ale jak jsem pochopila, tak to neni zadna nevyhoda uzavrit DPC- kdyz podepisu prohlaseni, tak budu mit stejne podminky jako u DPP = budu dostavat mzdu bez zdaneni

  • 15. 3. 2007 8:12

    Líba (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    Ano, ale nevím jestli jste pochopila, kolik se platí ZP a SP. Zdravotní pojištění je 4,5 % (zaměstnavatel platí 9 %) a sociální je 8 % (zaměstnavatel 26 %). Takže např. ze 6000 hrubého dostanete 5250 čistého, navzdory tomu, že neplatíte daň.
    Na druhou stranu musím podotknout, že měsíce, kdy si platíte SP se mohou hodit nejen kvůli nemocenské, ale i kvůli mateřské nebo podpoře v nezaměstnanosti.

  • 15. 3. 2007 23:10

    Maky (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    Myslela jsem, že při práci na DPC se daní 15% při výdělku do 5000 a 20% nad- jak se tam poskládají tato procenta, jak píšete? A jak to pak je, když podepíši prohlášení?

    >Ano, ale nevím jestli jste pochopila, kolik se platí
    >ZP a SP. Zdravotní pojištění je 4,5 % (zaměstnavatel
    >platí 9 %) a sociální je 8 % (zaměstnavatel 26 %). Takže
    >např. ze 6000 hrubého dostanete 5250 čistého, navzdory
    >tomu, že neplatíte daň.
    >Na druhou stranu musím podotknout, že měsíce, kdy si
    >platíte SP se mohou hodit nejen kvůli nemocenské, ale i
    >kvůli mateřské nebo podpoře v nezaměstnanosti.

  • 16. 3. 2007 8:06

    Petra (neregistrovaný)

    Re: dohoda o provedeni prace+daneni
    >Myslela jsem, že při práci na DPC se daní 15% při
    >výdělku do 5000 a 20% nad- jak se tam poskládají tato
    >procenta, jak píšete? A jak to pak je, když podepíši
    >prohlášení?

    Tak ještě jednou: nepodepsané prohlášení - do 5tis. 15% srážková daň, nad 5tis.-min. 20%, ale u DPČ se z výdělku nejprve odečte 8% soc. a 4,5% zdr. poj. a výsledek se teprve zdaní. U podepsaného prohlášení se odečte 8%soc.a 4,5% zdr. poj., výsledek se zdaní 12% a uplatní se sleva 600,-(vypočtená daň se sníží o 600,-)
    >
    >>Ano, ale nevím jestli jste pochopila, kolik se platí
    >>ZP a SP. Zdravotní pojištění je 4,5 % (zaměstnavatel
    >>platí 9 %) a sociální je 8 % (zaměstnavatel 26 %).
    >>Takže
    >>např. ze 6000 hrubého dostanete 5250 čistého,
    >>navzdory
    >>tomu, že neplatíte daň.
    >>Na druhou stranu musím podotknout, že měsíce, kdy si
    >>platíte SP se mohou hodit nejen kvůli nemocenské, ale
    >>i
    >>kvůli mateřské nebo podpoře v nezaměstnanosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).