Vlákno názorů k dotazu § 55 ZP, upozornění na porušování PK od Andrea - Re: § 55 ZP, upozornění na porušování PK Soustavné...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 3. 2007 11:27

Andrea (neregistrovaný)

Re: § 55 ZP, upozornění na porušování PK
    Soustavné méně závažné porušování PK - jestliže byl tento zaměstnanec v posledních 6 měsících písemně upozorněn na možnost výpovědi a k porušení PK došlo alespoň 3x, můžete dát výpověď podle § 52, odst. g.
    Prosím také o radu. Jaká je lhůta pro napsání výtky zaměstnanci? 1 měsíc?
    Předem děkuji.

• 14. 3. 2007 11:50

Růžena (neregistrovaný)

Asi jsem špatně položila otázku. Chtěli bychom mu zrušit PP dle § 55 až se vyskytne vážný důvod, který mu budeme schopni prokázat. Právník nám sdělil, že k dosavadnímu porušování máme napsat výtku, ať máme do budoucna co nejvíce argumentů. Nezeptali jsme se na jak staré prohřešky můžeme použít, aby měly ještě nějakou právní váhu. K výtce jsem nenašla nic.
    Ke zrušení PP cituji komentář k zákonu, nevím zda vám to pomůže: "Zákoník práce stanoví, že okamžitě lze skončit PP pouze ve lhůtě 1 měsíce poté, kdy se zaměstnavatel o důvodu k okamžitému zrušení dověděl. Objektivní lhůta činí jeden rok a běží ode dne, kdy tento důvod vznikl."

• 14. 3. 2007 16:00

Andrea (neregistrovaný)

Také děkuji za odpověď.
    Já to myslela tak, že pokud soustavně porušuje pracovní kázeň a v posledních 6 měsících byl alespoň na to 3x písemně upozorněn (dostal výtky), můžete mu dát výpověď. Tzn. prohřešky za posledního půl roku.
    Jinak si asi musíte počkat až poruší PK zvlášť hrubým způsobem a pak můžete okamžitě zrušit PP.
    Porušení PK zvlášť hrubým způsobem - dlouhodobá absence, krádež majetku zaměstnavatele ve větším rozsahu, závažné porušení obchodního tajemství zaměstnavatele.
    Závažné porušení PK -odcizení majetku, požívání alkoholických nápojů v pracovní době, fyzické napadení spoluzaměstnance...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).