Ano, je to velký problém!!!
Ano, je to velký problém, protože vám snadno může vyjít jiný danový základ. Podvojné účetnictví znamená, že do nákladů a výnosů účtujete podle PŘEDPISU, tj. nájem za únor musí ovlivnit výsledovku za únor, i když je placeno třeba v březnu. K datu uzávěrky musíte mít v nákladech/výnosech vše, co patří k danému roku BEZ OHLEDU na datum, kdy to bylo skutečně zaplaceno.
Vaším způsobem by vám vyšla výsledovka a daně stejně pouze v případě, že všechno je předepsáno i placeno ve stejném roce - a o tom pochybuju.
Vy účtujete stejným stylem, jako byste vedli daňovou evidenci, a to se prostě nesmí. Doporučuju k četbě zákon o účetnictví a účetní standardy, případně absolvování nějakého kurzu ZÁKLADU podvojného úč.
Re: Ano, je to velký problém!!!
Pro vysvětlení, poskytujeme domácnostem internet podle smlouvy. Platí mesíčně, na čtvrteltí nebo pololetí. Když učtujeme z účtu např. platbu za pololetí a je to na měsíce listopad 06, prosinec 06, ,leden 07, tak učtujeme 221/602 221/384. Takže časově rozlišjeme. Problém je v tom,že účtujeme přímo z účtu na 6. a 5. účty, nepřeúčtovaváme přes 311. Muzeme takto uctovat? Nebo musime vsechny vypisy z uctu jeste preuctovat pres 311?
A co s rokem 2005, ten už mám nechat tak? Klient má smlouvu na poskytování internetu, kdyz zaplatí, tak se mu internet spustí, a zaúčtujeme do V nebo časově rozlišíme,podle toho na jaké období zaplatil, když nezaplatí, tak interent nespustíme. Takže mi vlastně máme pohledávku až když klient zaplatí a pak i poskytneme službu, proto účtujeme na 221/602 nabo 221/384.
Takže rok 2006 mám vždy podle bankovního výpisu udělat INT doklad 311/602 a bank zaúčtovat jako 221/311?
A co rok 2005?
Vám nevznikle pohledávka na základě platby (=bankovního výpisu), ale na základě té smlouvy. Tam máte, kolik a do kdy má klient zaplatit. A podpisem té smlouvy Vám vznikne pohledávka. Rok 2005 je zuavřený, tam to holt budete mít špatně, ale rok 2006 si určitě opravte. Přeji pevné nervy, bude to pěkná "makačka".
Ano bude to pěkná makačka :-( Pohledávka vznikne sice na základě smlouvy,ale ve smlouve je napsano,ze sluzba bude aktivovana az po zaplaceni,takze kdyz napr. nezplati za brezen, tak sluzba neni aktivovani a tudiz mi nevznikne pohledavka ne? Napr. za brezen musi platit nejpozdeji 26. 2.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.