Re: OSVČ a dotace- moc prosím
Taky jsem to řešila. Takže zkuste si přečíst z. Daň z příjmů - §4 odst. 1) t) tj. od daně jsou osvobozeny dotace ze státního rozpočtu, jestli je to Váš případ, mně odpověděli v DF, že příjem nedaňově a potom nákup nedaňově. Minimální základ daně se na něj nevztahuje v roce zahájení podnikání §7c 3)a) a v následujícím roce. tzn., že až třetím rokem bude platit daň z min. základu. Ve "vašem" případě jde o přerušení? Potom bych použila stejný § 7c ale odstavec 3)i) nebo 3)j) - zde se o dotacích přímo mluví.
Nemám zatím dořešeno, koho se tyto dotace dle § 4 1)t) týkají. Snad se ještě někdo ozve.
>>Omlouvám se, že opakuji dotaz, ale opravdu si nevím
>>rady a budu ráda za každý názor na můj problém:
>>OSVČ přerušil podnikání k 7.1.06, potom až do konce
>>roku na podpoře. V prosinci 2006 obdržel od úřadu
>>práce
>>neinvestiční dotaci na nákup vybavení s podmínkou, že
>>od 1.1.07 znovuzahájí podnikání a nakoupí vybavení. V
>>r.2006 nic nenakoupil. Já teď řeším, jak přijatou
>>dotaci zdanit, zda podle §7 nebo §10.
>>Taky bych potřebovala potvrdit, že se na něj
>>nevztahuje min.základ daně v 2006. Děkuji.
>Taky jsem to řešila. Takže zkuste si přečíst z. Daň z
>příjmů - §4 odst. 1) t) tj. od daně jsou osvobozeny
>dotace ze státního rozpočtu, jestli je to Váš případ,
>mně odpověděli v DF, že příjem nedaňově a potom nákup
>nedaňově.
>§4 se nás netýká, jedná se tam o investiční dotace. Proto myslím, že zdanit je potřeba. To že příjem nedaňově a výdej taky se mi moc nezdá. Dotace jsou zdanitelný příjem tehdy, pokud právě nelze uplatnit osvobození podle § 4. No počkáme, snad někdo přidá názor.
To je právě to, co mi tento paragraf jasně neříká, oč jde a také, jak musí být smlouva o dotaci formulována, aby se (objasněného) paragrafu týkala. U mého klienta je to včetně zákonů 435/2004 a 518/2004 za účelem zřízeníé společensky účelného pracovního místa a tato dotace byla využita pro investici. Tak jak to posuzovat nyní? Děkuji.
Takže postup pro ty, kteří řeší dotace od státu pro OSVČ. Je třeba si pročíst DOHODU od úřadu práce, může se jednat o tzv. DOHODA o zřízení společenky účelného pracovního místa pro výkon sam. výď. činnosti. Je zde několik článků:I) účel poskytnutí II) podmínkyIII)výše a termín... atd. až v článku VII) další ujednání by měl být uveden §218/2000Sb. = nyní hledejte zák. Daně z příjmů
§4 odst.1) písm. t) čteme .... podle zvláštního právního předpisu 13c) viz seznam za paragrafem = zákon č. 218/2000Sb. a jsme doma. V takovémto případě je podobná dotace osvobozena od daně. Jak to vidíte nyní?
výše a termín posk. přís
>>>>Omlouvám se, že opakuji dotaz, ale opravdu si nevím
>>>>rady a budu ráda za každý názor na můj problém:
>>>>OSVČ přerušil podnikání k 7.1.06, potom až do konce
>>>>roku na podpoře. V prosinci 2006 obdržel od úřadu
>>>>práce
>>>>neinvestiční dotaci na nákup vybavení s podmínkou, že
>>>>od 1.1.07 znovuzahájí podnikání a nakoupí vybavení. V
>>>>r.2006 nic nenakoupil. Já teď řeším, jak přijatou
>>>>dotaci zdanit, zda podle §7 nebo §10.
>>>>Taky bych potřebovala potvrdit, že se na něj
>>>>nevztahuje min.základ daně v 2006. Děkuji.
>>>Taky jsem to řešila. Takže zkuste si přečíst z. Daň z
>>>příjmů - §4 odst. 1) t) tj. od daně jsou osvobozeny
>>>dotace ze státního rozpočtu, jestli je to Váš případ,
>>>mně odpověděli v DF, že příjem nedaňově a potom nákup
>>>nedaňově.
>>>
>>>
>>>§4 se nás netýká, jedná se tam o investiční dotace.
>>>Proto myslím, že zdanit je potřeba. To že příjem
>>nedaňově a výdej taky se mi moc nezdá. Dotace jsou
>>zdanitelný příjem tehdy, pokud právě nelze uplatnit
>>osvobozen
>>podle § 4. No počkáme, snad někdo přidá názor.
>
>Vidím to tak, že pokud je dotace na investice, nejedná se o zdanitelný příjem, ale v našem případě to na investici není, tak si pořád myslím, že zdanit musíme. Určitě se ale ještě podívám do smlouvy s ÚP, co tam vlastně píšou. Pořád jsem z toho jelen, teď hlavně řeším, pokud se to bude danit, tak podle jakého paragrafu (7 nebo 10?) když měl v době přijetí dotace podnikání přerušené.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.